Terappin Hakkında Merak Edilenler

Terappin ile ilgili sorabileceğin bazı soruları senin için cevapladık.

Online terapi, başta canlı görüntülü görüşme aracılığı ile olmak üzere, internet üzerinden gerçekleştirilen; danışan ile terapisti sanal ortamda bir araya getiren profesyonel ruh sağlığı danışmanlığı hizmetine verilen isimdir. Bu terapi türü aynı zamanda e-terapi, teleterapi, telemental sağlık ve çevrimiçi danışmanlık olarak da isimlendirilir. COVID-19 pandemi sürecinin yarattığı izole olma ve hayatı uzaktan devam ettirme hali sayesinde hızla popülerleşen online terapi, pandeminin gerektirdiği zorlu şartlar git gide azalırken; popüleritesini korumaya ve hatta artırmaya devam ediyor. Geleneksel şekilde, yani yüz yüze, gerçekleştirilen terapinin aksine online terapi; kişiye, terapisti ile her ikisi için de uygun olan zamanlarda dilediği ortamdan terapiye katılma olanağı sağlar. Terapinin akışını bozmayacak azami şartları sağladığı sürece, kişinin istediği yerden terapiye katılım sağlaması hiçbir problem teşkil etmez. Online terapi bu anlamda, mekansal ve hatta zamansal sınırların ötesinde her iki tarafa da esneklik sağlar.

Online terapiye yönelik duyulan en büyük şüphelerden biri, terapinin yüz yüze terapi ile aynı oranda işe yarayıp yaramayacağı oluyor. Kişiler, terapistleri ile yüz yüze gelmeden gerçekleştirecekleri seansların herhangi bir iyileştirici gücü olmayacağı ve maddi manevi tüm çabalarının boşa gideceği yönünde endişeye kapılabiliyor. Bu soruya net bir şekilde ‘‘Evet, işe yarar.’’ diyerek kafandaki soru işaretlerini tamamen gidermek isteriz. Evet, online terapi kesinlikle işe yarıyor; çünkü online terapinin yüz yüze terapiden tek farkı tarafları sanal ortamda bir araya getirmesi oluyor. Terapist ve danışan, terapistin ofisi ya da bir hastane ortamı yerine bulundukları sessiz, sakin yerlerden birbirlerine ulaşıyor ve süreç bu şekilde devam ediyor. Terapi, niteliksel açıdan hiçbir işlevini yitirmediği gibi süre açısından da herhangi bir azalma olmuyor.

Her ne kadar dileyen herkesin online terapiye başvurma hakkı olsa da kimileri için online terapinin uygun ve faydalı olduğunu maalesef söyleyemeyiz. Aşağıda sıralayacağımız danışan durumları, online terapiden ziyade terapist ile danışanın yüz yüze görüşmesinin daha doğru olacağı düşünülen durumlardır:
  • İntihara meyilli danışanlar
  • Kendisine zarar veren danışanlar
  • Sanrı ve halüsinasyonlar gören danışanlar
  • Bulunduğu ortamda terapi şartlarını sağlayamayacak danışanlar (Örneğin; terapiye kalabalık ve gürültülü bir ortamda katılmak zorunda kalanlar, stabil bir internet bağlantısına sahip olmayan danışanlar gibi.)
Yukarıda sıraladığımız danışan durumları haricinde, istisnai herhangi başka bir durum söz konusu değilse terapistler, danışanları ile terapi sürecini online başlatmakta veya sürdürmekte herhangi bir sakınca görmemektedir.

Terappin’de online terapi için randevu oluşturmak da terapiye katılım sağlamak da oldukça basittir. Aşağıda sıralayacağımız adımlar, baştan sonra online terapi süreci adımlarıdır. Sen de bu 4 adımı takip ederek online terapi randevunu rahatlıkla oluşturup terapi sürecini online yürütebilirsin: Terappin’de kayıt oluşturduktan sonra sana en uygun uzman psikologları önerebilmek için sorduğumuz soruları yanıtla. Sana ve ihtiyaçlarına en uygun online terapistin randevu takviminden kendin için müsait olan zamanı seç. Randevu günü ve saati geldiğinde tek tıkla online terapiye katıl ve psikoloğunla 45 dakikalık seansına başla. Seans sonrasında psikoloğun ile mesajlaşarak bir sonraki online terapi seansını belirleyebilir veya herhangi bir konuda sorularını iletebilirsin.

Online terapi ücretleri, psikolog tarafından belirlendiğinden net bir ücret vermek mümkün değildir; ancak şunu belirtmekte fayda var: Terapinin online olması, terapinin niteliklerinde herhangi bir eksikliğe ya da kayba yol açmamaktadır. Yine aynı şekilde, terapinin online gerçekleştirilmesi; terapiye geleneksel terapinin getirdiği sorumluluklarından daha fazlasını da yüklemez. Bu sebeple, online terapi seanslarının seans başı ortalama ücreti terapistin eğitim düzeyine, deneyimine, uygulanan terapi yöntemlerine ve terapistin şartlarına göre farklılık gösterebilir. Ancak bu seni belirsizliğe sürüklemesin, Terappin’deki online terapi ücretleri herkes için ulaşılabilir terapi imkanı yaratmak amacıyla her bütçeye uyacak şekilde geniş fiyat aralıklarına sahiptir.

"Terapiye Başla" seçeneğinin aktif olarak görüldüğü tüm uzmanlar ile ödemeni yaptıktan en fazla 15 dakika sonra terapiye başlayabilirsin. Öte yandan ‘‘Terapiye Başla’’ seçeneği aktif olmayan uzmanlar için randevu takvimine erişebilir ve burada uzmanların müsaitlik durumlarını inceleyebilirsin. İncelemenin ardından, sana gösterilen gün ve saat aralıkları içerisinden dilediğini seçip randevu oluşturabilirsin.

Terappin, terapi yolculuğuna adım atmak isteyenlerin kendilerine en uygun psikoloğu bulduğu bir online terapi platformudur. Terappin uygulamasının sunmuş olduğu danışmanlık hizmeti; zamandan, mekandan veya ekonomik sebeplerden dolayı yüz yüze terapi alma imkanı olmayanların veya almak istemeyenlerin online olarak bir psikolojik danışmandan faydalanmasını sağlar. Terapi hizmetine ek olarak Terappin, uygulamadaki "Ücretsiz Psikolojik Testler" ile kendini daha iyi anlayabilmene, "Duygu Durum Takvimi" ile günlük olarak duygularını gözlemleyip gelişimini takip edebilmene, ücretsiz olarak ulaşabileceğin "Sesler" ile dilediğinde daha rahat hissedebilmene ve uykuya daha kolay dalabilmene yardımcı olur.

Herkesin terapi yolculuğu kendine özeldir. Bu sebeple Terappin ihtiyaçlarına uygun psikoloğu bulur. Sen uygulama üzerinden Terappin'e kayıt olduktan sonra sana birkaç soru sorarız. Bu sorulara verdiğin cevaplara göre 200'den fazla uzman psikolog arasından sana en uygun olanları öneririz.

Terappin'de terapistin ile olan bütün görüşmelerin gizlilik çerçevesinde gerçekleştirilir. Bu gizliliği tamamıyla sağlayabilmek için bütün görüşmeler üçüncü kişilerin erişimine izin vermeyecek şekilde uçtan uca şifrelenir. Bu sayede Terappin dahil kimsenin bu görüşmelere erişmesi mümkün olmaz.

Terappin'de diploma, lisans, sertifika ve referanslarını beyan edip etik kurulumuzun onayıyla platforma kabul edilmiş uzmanlar bulunur. Uzman psikologlarımızdan Aile ve İlişki Terapisi, Ergen Psikolojisi, Yetişkin Psikolojisi gibi birçok alanda destek alabilirsin.

Ağır psikiyatrik bozuklukların atak dönemlerinde (şizofreni vb.), disosiyatif bozukluklarda, intihar düşüncesi olanlarda online terapi önerilen bir yöntem olmadığından bu tip psikolojik zorluklarla karşı karşıya olanlar için Terappin uygun bir platform değildir. Bunun yerine bir sağlık kuruluşundan destek alınması önerilir.

Görüşmelerini internet bağlantısının iyi olduğu, sessiz ve dış etkenlerden uzak bir ortamda gerçekleştirmeye dikkat etmen görüşmelerinden en iyi şekilde faydalanmanı sağlayacaktır. Bağlantı hızının düşük olduğu durumlarda görüşmelerinde sorunlar yaşayabileceğini lütfen unutma.

Seans süresi 45 dakikadır.

Ödemeleri "Profil" sekmesindeki "Ödeme Yöntemleri" bölümünden kredi kartı veya banka kartı ile iyzico altyapısı üzerinden güvenli bir şekilde yapabilirsin. Kart bilgilerin Terappin altyapısında saklanmaz.

Terappin'in her zaman yanında olduğunu hissedebilmen için geliştirdiğimiz psikolojik testler, sesler ve duygu takibi aracı tamamen ücretsizdir. Dilediğin zaman uygulamaya girip bu hizmetlerden faydalanabilirsin.

Her türlü şikayet ve önerilerin için [email protected] adresine e-posta gönderebilir veya uygulama içerisinde bulunan Whatsapp Canlı Destek Hattı'mızdan bize mesaj atabilirsin.

"Terapiye Başla" seçeneği aktif olan terapistlerimizle ödemeni yaptıktan en fazla 15 dakika sonra, terapistin onaylaması durumunda seansa başlayabilirsin."Terapiye Başla" seçeneği aktif olmayan terapistlerimizin de randevu takvimini görüntüleyerek senin için uygun zamanı belirleyebilir ve randevunu oluşturabilirsin.

Randevularını [email protected] adresine e-posta göndererek veya profil sekmesi altında bulunan Whatsapp Canlı Destek menüsü üzerinden mesaj göndererek iptal edebilirsin. Seansa 24 saat kalana dek ücretsiz iptal etme imkanı bulunmaktadır.

Psikolog, insanların davranış, düşünce ve duygularını, içinde bulunduğu koşullar ve çevresel faktörleri de ele alarak inceleyen uzman kişidir. İnsanların duygu ve düşüncelerini anlamaya yönelik birçok farklı yöntem ve teknik kullanan psikologlar, pek çok farkı şekilde hizmet verebilirler. Yüzyüze hizmete açık kliniklerin yanı sıra online terapi merkezi de erişilebilir ve ulaşılabilir oluşuyla danışanlar tarafından tercih edilmektedir. Online olarak danışan kabul eden psikologlara, online psikolog pekala denebilir. Online terapi, Türkiye'de yeni yeni yaygınlaşsa da Terappin danışanlarının %92'si bu hizmetten memnun olduklarını belirttiler.

Psikoterapi, kişinin duygu, düşünce ve davranışlarını anlamak ve bunlarla ilgili yaşadığı zorluklarla mücadele etmek adına başvurduğu, uzman psikologlar ile gerçekleştirilen, temelleri belli bir teori ya da paradigmaya dayanan bir tedavi yaklaşımıdır. Psikoterapi, kişinin ihtiyaçlarına göre farklı yöntem ve teknikler kullanılarak gerçekleştirilebilir.

Psikoterapi, kişinin ihtiyacına uygun yöntem ve yaklaşımı benimsemiş uzman kişiyle kurduğu ilişki üzerinden ilerleyen bir süreçtir. Kişi, terapi boyunca hayatı, yaşadığı zorluklar, olaylar karşısındaki duygu ve düşünceleri hakkında terapisti ile birebir iletişim kurar. Uzman terapist kendisine danışan kişileri dinler, sorular yöneltir, sorunların kaynağını ve çözüm yollarını bulmasına yardımcı olur.

Psikolog, insan davranış, duygu ve düşüncelerini inceleyen, üniversitelerin Psikoloji lisans bölümünden mezun olmuş uzman kişilerdir. Psikologlar yüksek lisans derecesiyle uzmanlık elde edebilir, terapi eğitimleriyle psikoterapist olma yetkisi kazanabilirler.

Psikiyatrist ise lisans derecesini Tıp fakültesinde tamamlamış, ruh sağlığı alanında uzmanlaşmış kişilerdir. Psikiyatristler kişilerin ruhsal sağlığını değerlendirebilir, ilaç tedavisi önerebilir, gerekli terapi eğitimlerini tamamlayarak psikoterapist olma yetkisi kazanabilirler.

Kendinizi zihinsel veya duygusal olarak iyi hissetmediğiniz, günlük hayatın akışında zorlandığınız, ilişki ya da aile sorunları yaşadığınızı düşündüğünüz durumlarda psikolojik destek almak için bir terapiste başvurabilirsiniz. Ayrıca kendi bilişsel ve davranışsal süreçlerinizin farkına varmak, çevrenizdeki kişi, olay ve koşulları daha iyi anlamak ve bunlarla baş etmek için yeni beceriler kazanmak adına bir uzmana danışabilirsiniz.

Anksiyete, depresyon, panik atak ve bunun gibi ruhsal hastalıkların, kişisel gelişimin ve dönüşümün yolu terapi seansıyla kolaylaştırılabilir. Terappin bünyesinde alanında uzman psikologlar tarafından çeşitli psikoloji uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Bu uygulamalar 7 alt başlıkta danışanların ihtiyacına göre kategorize edilmektedir. Bu kategoriler çocuk ve ergen terapisi, aile ve çift terapisi, yetişkin psikolojisi, sınav kaygısı ve cinsel terapi gibi sıralanabilir.