Yazan: Terappin | 08 Ağustos 2022 tarihinde yayınlandı. 18 Ocak 2023 tarihinde güncellendi.
Bu fobiye sahip olduğumu nasıl anlarım? Nasıl tedavi edilir? Gibi soruların belirmesi gayet doğaldır. Özellikle yerden çok fazla yukarıda olunduğunda kişide oluşan korku hissi bu soruları sormaya itebilir. Bu özel fobi hakkında merak ettiğiniz ve edebileceğiniz bütün bilgiler bu blog yazısında! Terappin, sizler için aşağıdaki başlıkları detaylandıracak:
Bunlara ek olarak, sayfanın sonunda, bu konu hakkında en sık karşılaştığımız soruları sizler için yanıtladık. Şimdi okumaya başlayın ve bütün soru işaretlerinizi giderin...
Bu korku, ayrıca akrofobi olarak da bilinmektedir. Akrofobi, bireyin yoğun bir yükseklik korkusu yaşadığı bir zihinsel sağlık durumudur. Bir tür kaygı bozukluğudur. Akrofobisi olan bir kişi, yerden yukarıda olan yerleri düşündüklerinde veya önemli bir yükseltide konumlandıklarında yoğun bir korku ve endişe yaşarlar. Genellikle yerden çok yukarıda olma içeren durumlardan veya yerlerden kaçınırlar.
Bu konuda belirli bir miktar endişe, tüm insanlar için normaldir ve çoğu insan, önemli bir yükseltide olduklarında normalden daha temkinlidir. Köprü gibi yüksek bir yerden aşağı bakarsak çoğumuz huzursuz veya biraz titrek hissedebiliriz. Ancak akrofobisi olan insanlar, merdiven çıkmak, balkona yakın durmak veya çok katlı bir otoparka araba park etmek gibi günlük işler de dahil olmak üzere bu durumlarla karşılaştıklarında yoğun ve mantıksız bir korku yaşarlar.
Akrofobinin ana semptomu, yoğun kaygı ve yerden çok yukarıda olunduğunda aşırı korku hissetmektir. Akrofobisi olan bazı insanlar, aşırı yukarıda bir köprü gibi önemli yükseltilerden korkarken, diğerleri de merdiven üzerinde olmak gibi daha kısa yükseltilerden korkar.
Bu korkunun belirtilerini 2 ana kategoride incelemek mümkündür. Fiziksel ve psikolojik belirtileri aşağıdaki gibidir.
Araştırmacılar, akrofobiye tam olarak neyin neden olduğundan emin değillerdir. Akrofobiye sahip olmanın, yerde yukarıda bir yerden düşme ve kendimize zarar verme konusundaki doğal insan endişemizden kaynaklanabileceğine inanmaktadırlar. Önemli bir yükseltiden düşmekten yaşayabileceğiniz olası ağrı hakkında endişelenmek de bu korkuyu geliştirmeye katkıda bulunabilir. Araştırmacılar ayrıca, önemli bir yükseltiyi içeren olumsuz veya travmatik bir deneyimin, bir kişinin bu fobiyi geliştirmesine katkıda bulunabileceğini düşünmektedir.
Fobilerle ilgili davranışçı teoriler, insanların çevreleriyle etkileşimler yoluyla bir korku geliştirdiğini öne sürer. Örneğin:
Yukarıda olan yerler/durumlar ve düşme arasındaki bu öğrenilmiş ilişkinin bir sonucu olarak, davranışçı bakış açısı, bir kişinin gelecekte bu durumlarla karşılaşmaları sırasında korkacağını öne sürer.
Bu bozukluk, kişinin geçmişi, deneyimleri ve semptomları hakkında kapsamlı bir dizi soruyla teşhis edilir. Teşhisin konması için genellikle en az altı ay boyunca sürekli bir yerden yukarıda olan yerlerde oluşan korku ve kaygı yaşamış olmanız gerekir.
Sağlık uzmanınız muhtemelen teşhis etmek için Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanan Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabındaki (DSM-5) kriterleri kullanacaktır. Uzmanınız, semptomlarınıza neden olabilecek diğer fiziksel veya zihinsel sağlık koşullarını da ekarte edecektir.
Genel olarak, fobilerin teşhisi için en az dört kriteri vardır:
Bu rahatsızlık genellikle maruz kalma terapisi, sanal gerçekliğe maruz kalma terapisi ve/veya bilişsel davranışçı terapi gibi psikolojik tedavi (psikoterapi) ile tedavi edilebilir. Bazen insanlar, terapiye katılırken korkuyla baş edebilmek için korku ve kaygı belirtilerini geçici olarak gideren ilaçlara ihtiyaç duyarlar.
Bu nedenle, evet bu korkunun çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Üstelik, bu rahatsızlığın şiddeti ve etkisini zamanla azaltmak veya tamamen yok etmek de mümkün olabilmektedir.
Sizler de bu hastalıkla karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız, hemen Terappin ile online tedavi sürecinize başlayabilirsiniz.
Bu rahatsızlığı yenmek için yapılabilecek ilk ve en doğru adım bir uzmana danışmak olacaktır. Bunun yanı sıra, bu bozukluğu yenmek için kendi kendinize yapabileceğiniz birtakım adımlar da bulunmaktadır. Sizler için bunları açıkladık!
Eğer yerden yukarıda bir yerdeyseniz, endişenizi azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Böyle bir yerdeyken aşağıdaki eylemlerden herhangi birini güvenle yapabiliyorsanız, şunları deneybilirsiniz:
Rahatsız edici olabilir, ancak bu rahatsızlığın belirti ve semptomlarını yaşıyorsanız sağlık uzmanınızla konuşmanız önemlidir. Terapi, fobinizin üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.
Size zaten bu rahatsızlığın teşhisi konduysa, belirtilerinizi yönetmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:
İlaçlar genellikle bu gibi belirli fobileri tedavi etmek için kullanılmaz. Bazenbu rahatsızlığı olan kişiler, psikolojik terapiden geçerken veya kaçınılmaz durumlarda fobilerini tedavi etmek için geçici olarak korku ve endişe semptomlarını hafifletmelerine yardımcı olacak ilaçlar alabilir. Bu bozukluğun tedavisine yardımcı olmak için bazen kullanılan ilaçlar şunları içerir:
Beta blokerler: Bazı beta blokerler, hızlı kalp atışı gibi anksiyetenin fiziksel semptomlarını tedavi etmek veya önlemek için kullanılır.
Rahatlatıcılar (benzodiazepinler): Rahatlamanıza yardımcı olmak için kullanılan benzodiazepinler gibi ilaçlar, hissettiğiniz endişe miktarını geçici olarak azaltabilir.
Bu rahatsızlığınızın tedavi edilmesi için psikologlara ve uzmanlara danışmanız gerekmektedir. Özellikle bu tür rahatsızlıklar psikolojik bozukluklar olarak kategorilendirilir ve tedavi yöntemleri psikoterapiye dayalıdır. Bu nedenle, eğer bu çeşit bir rahatsızlığınızın olduğundan şüpheleniyorsanız, bu korkunun hayatınızı aksatmasına izin vermeden bir psikoloğa danışabilirsiniz.
Bu durumda online psikolojik danışmanlıklar da en uygun seçeneklerden biridir. Terappin ile şimdi tedavinize başlayabilirsiniz!
Fobi nedir? Online terapi ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Bu fobi için tedavi yöntemleri şunları içerir:
1.Yükseklik korkusuna ne ad verilir?
Bu korkunun bilinen diğer adı akrofobidir.
2. Yükseklik korkusu olduğunu nasıl anlarız?
Bu durumun belirli fiziksel ve psikolojik belirtileri vardır. Yerden yukarıda bir yerdeyken ya da bu durumu düşünürken terleme, titreme, nefes darlığı çekme gibi durumları yaşamak belirtilerden birkaçıdır. Yükseltili bir yerde bulunmaktan kaçınma gibi diğer belirtileri de vardır. Daha detaylı belirtiler için bu sayfanın ilgili başlığını okuyun.
3 .Bir insanda yükseklik korkusu neden olur?
Bu rahatsızlığın, araştırmacılar tarafından belirlenen bir nedeni bulunmamaktadır. Daha önceki deneyimler, aile bireylerinden birinin aynı fobiye sahip olması gibi faktörlerin bu fobinin gelişimini tetiklediği düşünülmektedir.
4. Acrophobia ne demek?
Bu, akrofobinin İngilizce karşılığıdır. Kişinin yükseltili yerlerden aşırı derece korkması ve kaygı duyması durumuna denir.
5. Yükseklik korkusu sonradan oluşur mu?
Evet, bu fobi daha sonradan oluşabilecek bir rahatsızlıktır..
Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.