stars
stars

Squid Game Psikolojik Analizi | Kumar Bağımlılığı Gerçekte Nedir?

Yazan: Terappin
| 07 Kasım 2022 tarihinde yayınlandı. 04 Nisan 2023 tarihinde güncellendi.
Squid Game Psikolojik Analizi | Kumar Bağımlılığı Gerçekte Nedir?

Squid Game, 140 milyondan fazla izleyicisiyle tarihin en çok izlenen Netflix dizilerinden biri oldu.

Haliyle üzerine bu kadar yazılıp çizilmesine de şaşırmamalı.

Şimdi sıra bizde!

Squid Game Psikolojik Analizi | Bize Ne Anlatılmak İstendi?

Netflix’i kasıp kavuran ve bir hayatta kalma draması olan Squid Game şimdiye kadar en çok izlenen dizilerden biri oldu. Yaratıcısının kendi gençlik zamanlarındaki mali sıkıntılarından ilham alan hikaye, hayatlarındaki karmaşayı çözmek için başka bir umut görmeyen çaresiz ve finansal açıdan tehlikeye atılmış insanlar tarafından oynanan bir dizi ölümcül oyuna odaklanıyor.

Aynı zamanda zengin ve güçlü olan sosyal grubun, daha düşük sosyoekonomik statüye sahip olanları, kendi eğlenceleri için nasıl sömürebildiğine dair getirilen iğneleyici bir yorum ve alegori de diyebiliriz.

Yani,  yemek artıkları için ölümüne kavga eden insanların açlıktan ölmek üzere olan krallığından farklı değil.

Squid Game Konusu Nedir?

Dizide zengin eğlencesi düşük gelirli kitleyi can pazarına sürükler, tüyler ürpertici bir yaşam savaşını gözler önüne serer.

Güney Kore yapımı olan bu diziyi yaratıcı ve dispotik olarak adlandırabiliriz. Tek sezonluktur ve 9 bölümden oluşur.

Ekonomik sıkıntılar yaşayan 456 yarışmacı bir oyuna katılmak için teklif alırlar. Kazanan kişiyi 40,6 Won’luk bir para ödülü beklemektedir. 6 etaptan oluşan organizasyon gerçek bir can pazarıdır çünkü bu oyunların içinde şiddet, ihanet ve ölüm vardır.

Oyuna katılan herkesin yüklü miktarda borcu vardır. Para ödülü, onlar için bir umuttur. Bulundukları mekan olan ada, oldukça özel tasarlanmış, izole bir alandır. Başlamadan önce askerler tarafından oyunun kuralları açıklanır: Oyuncu oyunu bırakamaz, oynamayı reddedenler elenir, çoğunluk kabul ederse oyunlar sona erdirilir. Her şey, bu temel kurallar çerçevesinde işler.

“Öldün, çık” kavramı bu diziyle ile hayat buluyor diyebiliriz. Yetişkinlere para kazanmak için kuralları oldukça basit çocuk oyunları oynatılır. Kazanırlarsa ne iyi ama sonunda işler iyiye gitmezse kaybettikleri yaşamları olur.

Oyunlarda Verilen Gizli Anlamlar

Squid game psikolojik analizi yapmadan önce altta yatan gizli anlamları bilmek gerekir. Kökenleri ve dizide oynanan oyunların sırası da önemlidir. Dizinin oyunlarının her biri, önceden var olan birçok kültürel anlayış ve beklentiyle birlikte gelir; bu, gösterinin sık sık karanlık ve büyüleyici şekillere bürünmesine neden olur.

İşte tüm Squid Games oyunları, kökenleri ve anlamları:

  • İşveren Oyunu: Ddakji

Şov başlamadan önce katılımcılar organizasyon sahipleri tarafından test edilir. Aslında test edilen şey, en çok kimin borcu olduğu ve kimin çaresizliğini para vaadiyle avlayabileceklerini görmektir.

Gi-hun'un oynadığı işe alım oyunu, ttakji olarak da adlandırılan ddakji'dir. The Squid Game'in kökenleri, 1990'ların popüler Pogs oyununa pek çok yönden benzeyen geleneksel bir Kore oyunundan gelir.

Amaç, rakibinizin karosunu katlanmış kağıttan yapılmış kendi karonuzla vurarak yere atmaktır. Gi-hun'un Squid Game işe alım görevlisiyle oynadığı örnekte, işe alım görevlisi kendi oyun parçalarını yanında taşıdığı için dezavantajlı olduğu açıktır.

Belli ki daha yeteneklidir ve daha hazırlıklıdır ama sanki Gi-hun ile eşit bir oyun sahasındaymış gibi davranmaktadır. Bu dinamik birçok yönden, Squid Game'in eleştirdiği kapitalist yozlaşmayı yansıtır - yoksulların zenginlerle eşit bir konuma yükselmek için gerçek bir yolu olmadığı, ancak yine de bir eşitlik yanılsamasının devam ettiği bir toplumun yansımasıdır.

  • 1. Tur: Kırmızı Işık, Yeşil Işık

Serinin ilk turu. Hareket ederken yakalanan herkesin o an ve orada vurularak öldürüldüğü turdur. Tam Korece ifade, "ebegümeci çiçekleri açtı" anlamına gelen "Mugunghwa kkoci pieot seumnida"dır.

  • 2. Tur: Dalgona/Ppopgi

İkincisi, bir zamanlar Kore’de popüler bir bal peteği şekeri olan dalgona olarak da adlandırılan ppopgi'yi kırmadan yeme yarışmasıdır. Geleneksel olarak, dalgona satın alan kişi, ortadaki şekli kırmadan yemeyi başarırsa, ikinci bir bedava şeker kazanır. Oyunun ürkütücü inceliği ve kırılganlığı, kırmızı ışık, yeşil ışık sırasında çok sayıda kişinin öldürüldüğünü gördükten sonra Squid Game oyuncularının o zamanki zihin durumunu iyi bir şekilde yansıtıyor olmasıdır.

Onlar, şekerler gibi, en ufak bir hata bile yok edilmeleri anlamına gelecek şekilde, dengede hassas bir şekilde asılı kalırlar.

  • 3. Tur: Halat Çekmece

Bu turda yarış daha takım merkezli bir hale gelir. Kore’de derin kültürel öneme sahiptir çünkü senelerdir festivallerde ve toplu kutlamalarda halat çekmenin farklı versiyonlarına yer verişmiştir. Genellikle köylerin doğu ve batı tarafları arasında halat çekme yarışı döner ve kazananların sözde o sezon üstün bir hasat elde ettiği söylenir.

Tematik olarak, halat çekme, Squid Game psikolojik analizi açısından bakıldığında bir dönüşün başlangıcını simgeler. Bu değişim, yarışan kişiler arasında dönmektedir. Bu yönüyle sonraki bölümlerde görülen arkadan bıçaklamanın zeminini hazırlamaktadır.

  • 4. Tur: Mermerler

Bu turda yarışmacılar, çiftler halinde eşleşir (Örneğin, Gi-hun and the old man Oh Il-nam)  ve verilen süre dolmadan önce diğer rakibin tüm misketlerini kazanmaya çalışır. Turun sonunda bilyesi olmayan yarışmacı ölür.

  • 5. Tur: Cam Karo Üzerinde Yürüme

İlk bakışta sekseği anımsatır. Başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar cam bir köprü vardır. Köprü üzerindeki yol karelere ayrılmıştır.

Sağ ve sol karelerden seçim yaparak ilerlenir. Kare camlardan biri bir insanı taşımayacak kadar zayıf diğeri ise taşıyabilecek kadar güçlüdür. Hedef aşağı düşmeden yolun sonuna varmaktır.

  • Final Turu

Seri, adını Gi-hun ve Sang-woo'nun nihai ödül için savaştığı son Squid Game oyunundan alır. Dizideki en karmaşık tur diyebiliriz. Hücum ve savunma arasında geçer. Zemine iki daire, bir kare ve bir üçgen çizilir.

Üçgen kafa kısmı oluşturur ve dairelerden biri bu üçgeni keser. Diğer daire ise kareyi keser. Çizginin içinde kalanlar savunma, dışında kalanlar ise hücum grubudur.

Hücum grubu çizgilerin baş kısmını ele geçirdiğinde kazanmış olur. Kural hücum grubunun saha çizgileri dışında tek ayak üzerinde hareket etmesidir. Savunma ise çizgilerin içinde kalmalıdır.

Squid Game Psikolojik Analizi: Neler Öğrendik?

Tüm dünyayı kasıp kavuran, üzerine çokça yazılan çizilen bu mücadeleden neler öğrendik?

  • Para her şey değildir ya da her şeydir

Dizi, finansal borçlarla dolu 456 oyuncunun 45.6 milyar yen (yaklaşık 38,5 milyon dolar) tutarında bir nakit ödül kazanma şansı için kafa kafaya çarpıştığı bir yarışma etrafında dönüyor. Yarışmaya katılan herkes borçlardan kurtulmak için her riski göze almaktadır.

Aslında tüm bu yaşananlar ise bir grup canı sıkılmış varlıklı insanı eğlendirmek için düzenlenmiştir. Paranın insan üzerindeki acımasız etkisini ve insan hayatının para karşısında ne kadar ucuz olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz.

  • Güven karşılıklıdır

İhanet, insanların en beklenmedik anlarında gelebilir. Bu, seride defalarca kanıtlanmıştır. Yarışmacılarından Ali, Anupam Tripathi'nin (Space Sweepers) canlandırılır, aylarca maaşını ödemeyi reddeden işvereni tarafından kandırıldığı için bu kanlı mücadeleye girer. Karısını ve çocuğunu geçindirmenin yollarını bulmak için kendinden vazgeçmekten başka seçeneği yoktur.

Ali'nin etaplardaki yolculuğunun oraya gelmeden önceki hayatıyla pek çok paralel yönü vardır. Patronuna güvenir ve ona sonuna kadar şüphenin avantajını vermeye çalışır.

Aynı şey, sinir bozucu mermer turunda onu aldatan Park Hae-soo'nun (Avlanma Zamanı) canlandırdığı Cho Sang-woo ile takım kurduğunda olur. Güven zamanla kazanılmalı ve gerçek niyetlerle desteklenmelidir.

  • Ahlak satın alınamaz

Ahlaki bir pusulaya sahip olmak, en karanlık zamanlarda size rehberlik edebilir. Bu, Lee Jung-jae (Genelkurmay Başkanı) tarafından canlandırılan dizinin ana karakterlerinden biri olan Seong Gi-hun'da açıkça görülmektedir. Her etapta her şeyini verir ama açgözlülüğün onu yenmesine izin vermez.

Oyunlarda mazlumlara yardım eder ve zorluklar ne kadar zor olursa olsun insanlığını asla bırakmaz. Bu, onu en zorlu oyunlardan ve yaşam koşullarından geçiren kazanma özelliği olduğunu kanıtlıyor.

Günün sonunda, biriktirdiğiniz zenginlik veya övgülerle değil, dokunduğunuz hayatların sayısıyla hatırlanacaksınız. Nezaket ormanın kralıdır ve asla modası geçmeyecek bir yaşam tarzıdır.

  • Karma sizi beklemediğiniz anlarda yakalayabilir

Karma kontrolümüz dışında ve her an saldırabilir. Dizideki rakip karakterlerden biri olan Jang Deok-su, Heo Sung-tae (Gölgeler Çağı) tarafından canlandırılıyor, acımasız yöntemleriyle tanınan bir gangsterdi. İnsanları korkuyla kolayca manipüle edebiliyordu ama entrikacı bir kadın olan Han Mİ-nyeo ile oynadığında yaptığı hatalar peşini bırakmaz.

Bu ikilinin sahneleri çok gergindir ama çok ders içerir. Şiddet hiçbir zaman herhangi bir sorunun cevabı değildir ve daha kötü bir şeyle karşılaşması sadece bir zaman meselesidir.

Dizideki en tatmin edici ölümlerden biri Jang Deok-su'nun ölümüdür. Hiç ummadığı bir anda hak ettiğini aldığını söyleyebiliriz.

  • Geleceğimiz yaptığımız seçimlere bağlıdır

Yarışmacıların tamamı, borç ve kumar bağımlılığı nedeniyle hayatta yollarını kaybetmiş kişilerdir. Kendi kendilerini kontrol edemedikleri ve birbirini takip eden bir sürü yanlış karar verdikleri için bu duruma düşmüşlerdir. Hayatlarımız verdiğimiz kararlara bağlıdır ve her yanlış adım bizi giderek daha derin bir belaya sürükleyebilir.

Tabi ki sorunsuz bir hayat yaşamak imkânsız. Önemli olan hataları düzeltme ve onlardan ders çıkarma yeteneğidir. Dizi, sosyal eşitsizliğin sert gerçekliğine ışık tutmayı başarıyor. Bu sorun tüm dünyada devam ediyor ve düzeltilmesi tek seferlik bir çözümden fazlasını gerektiriyor.

Daha iyisi için değişme iradesine sahip olmak ve bu süreçte ahlakınızı ve değerlerinizi asla unutmamak, en iyi başlangıç yollarındandır.

Kohlberg’in Ahlaki Gelişim Kuramı

Squid game psikolojik analizine baktığımızda tüm bu oyunların gerçek bir yaşam mücadelesi ve sonucunda değer yargılarının tamamen değişmesi olarak yorumlayabiliriz.

Böylesine zorlu şartlar altında ahlaki değerlerimizi korumak ne kadar mümkün hiçbirimiz bilemiyoruz aslında. Düşüncelerimizi ve eylemlerimizi şekillendiren çok fazla etken oluyor. Hadi birlikte Kohlberg’in ahlaki gelişim kuralına bakalım.

Zihnimizdeki çatışmaları ve bize neler yaptırıp yaptıramayacağını anlamaya çalışalım. Amerikan psikolog Lawrence Kohlberg, belli şartlar altında insan davranışlarının nasıl geliştiğini ortaya koymaya çalışmıştır. Onun için ahlaki gelişim evrensel ahlak ilkelerinin keşif sürecidir.

Kohlberg ahlaki gelişim için telkinlere ihtiyaç duymadığımızı ve çocuk, ileride ise yetişkin birey kendi bilişsel gelişimine göre seçimler yapmaktadır. Bu amaçla, geleneksel olarak belirli ahlak değerlerini öğretmek yerine ahlaki yargı gelişimini ortaya çıkaracak bir program önermektedir. Herhangi bir durum içinde çocuğun kendi uygun olanı kendisinin bulmasını istemektedir. Çocuğa telkin vermektense karar mekanizmasının gelişmesi çok daha önemlidir.

Ahlaki gelişim evrelerini 3 şekilde sınıflandırır:

1. Gelenek Öncesi Dönem

Kültürün kabul ettiği iyi ve kötü ölçütlerinin içselleştirildiği dönemdir. Ceza/itaat ve saf/çıkarcı eğilim aşamaları vardır.

Ceza ve İtaat

Kuralların başkaları tarafından belirlendiği eğilim evresidir. Otoriteye uyum ve ceza almaktan kaçınma hâkim olan duygulardır. Yalnızca meydana gelen olayın dış görüntüsü ve verdiği zararın büyüklüğü ile ilgilenirler. Olayların arkasındaki sebepler önemsizdir. Tüm kararlar buna göre verilir.

Saf ya da Çıkarcı Eğilim

Çocuğun kendi çıkarını ön planda tuttuğu dönemdir. Her şey karşılıklı yapılır anlayışı hâkimdir. Kendi çıkarlarını koruyacak şekilde başkalarının ihtiyaçlarını da önemserler.

2. Geleneksel Dönem

Diğer insanların beklentilerinin göz ardı edildiği dönemdir. Çocuk için önemli olan sadece özdeşim kurduğu insanlardır. Bu dönemin eğilimleri ise kişiler arası uyum ve kanun ile düzen kurmadır.

Kişiler Arası Uyum

Akran grubu ile işbirliği yapıldığı dönemdir. Var olunan grubun kuralları benimsenir. Çevredeki insanların duyguları da önemlidir. İyi davranışta bulunmak ve yardım etmek haz veren duygulardır.

Kanun ile Düzen Sağlama

Akran grubunun kuralları yerine toplumsal kurallar, kanunlar ile hareket edilmektedir. Herhangi bir sorgulama olmaksızın kanunlar uygulanmaktadır. Sosyal düzen ve otoriteye paralel davranışlar uygun davranışlar olarak görülmektedir.

3. Gelenek Sonrası Dönem

Ahlaki davranışların başkalarının etkisi olmadan seçildiği dönemdir. Sosyal sözleşme ve evrensel ahlak ilkeleri bu dönemde ortaya çıkar.

Sosyal Sözleşme

Temel hakların ve özgürlüklerin gözetilerek oluşturulduğu yasa ve kurallara uymak önemlidir. Özgürlük kavramı bu dönemde ortaya çıkar. Kanunlardaki değişimler ancak demokratik olarak sağlanabilir.

Evrensel Ahlak İlkeleri

Ahlaki gelişimin son noktası olarak adlandırabilir. Kişi ahlak ilkelerini kendi seçer ve seçtiklerine uygun davranır. Demokratik toplumların kanun/yasalarında yer verilen, soyut ve evrensel ahlak ilkeleri oluşturulmaktadır. (İnsan hakları, eşitlik, adalet)

Squid Game Dizi Karakterleri Hangi Ahlaki Evrede?

Squid game psikolojik analizinde en çok merak edilen konulardan biri de karakterlerin gelişimleri ve değer yargıları. İşte en çok konuşulan karakterlerin gelişim evreleri!

Gangster Oyuncu 101: İtaat ve ceza

Ahlaki seviyesi belki de en düşük karakterlernden biri olan Heo Sung-tea. Büyük ödülü kazanmak için her şeyi yaptı. Kaba kuvvet kullanarak insanların haklarına girdi hatta lideri olduğu kendi grubuna bile ihanet etti. Karakter yoğun bir benmerkezcilik duygusu ile davranır.

Kuralların neler olduğunu dahi bilmez. Onun için ödüllendirildiği her şey güzel, cezalandırıldığı her şey ise kötüdür. Bu nedenle, Heo Sung-tea Ceza ve İtaat eğilimi evresindedir.

Doktor Oyuncu 111: Bireysellik/araçsal çıkarcı ilişkiler

Nam-ı diğer Cerrah. Karakter etapları önceden öğrenebilmek için öldürülen kişilerin organlarını çıkarmayı kabul etmiştir. Göze göz, dişe diş anlayışına sahiptir.

Sadece kendi çıkarları söz konusu olduğunda başkalarının ihtiyaçlarını ciddiye almaktadır. Bu ise Kohlberg’in saf/çıkarcı eğilim evresinde olduğunu göstermektedir.

Oyuncu 212: Kişilerarası uyum

Mı-Nyeo, bir takımda olmak için her şeyi yapabilir. Etaplar sırasında, oyuncu 67’ye tuvalette yardım etmiş, oyuncu 101’e şeker oyunu esnasında çakmağını verip kendini riske atmıştır.

Tüm bunları bir gruba ait olmak için yapmıştır. Belli bir düzeyde duygudaşlığa ulaşabilmiştir. İçinde bulunduğu grubun kurallarına uyması ve diğerleri ile işbirliği içinde olması Nyeo’nun, Kohlberg’in Kişiler Arası Uyum evresinde olduğunun göstergesidir.

Oyuncu 199: Kanun, otorite ve düzen

Abdul Ali, Müslüman ve göçmen bir karakterdir. Sefalet içinde ve baskı altında yaşamıştır. Karısı ve çocuğunu bu durumdan kurtarmak için katılır. Ufacık bir iyiliğe karşı bile kayıtsız kalmaz ve son ana kadar iyi niyetini hep korur.

Güçlü gördüğü birisini otorite olarak kabul eder ve takımın daha iyi olması için düzene sonuna kadar uymaya çalışır. Bu da onun Kohlberg’in kanun ve düzen eğilimi evresinde olduğunun göstergesidir.

Oyuncu 456: Toplumsal anlaşma/bireysel haklar

Gi-Hun, dizinin başrolüdür. Sorumsuzluğu nedeniyle eşinden ayrılmıştır ancak kızına iyi bir baba olmak için çabalamaktadır. Özel hayatında parlak bir insan olmasa da etaplar sırasında oldukça güçlü bir tavır sergilemiştir.

Örneğin, insanların kaybettikleri an öldürüldükleri bu kanlı mücadeleyi ilk o reddeder. Öldürülen biri olduğunda ilk o bağırır. Çaresizlik onu mücadelenin içine ikinci kez sürükler ancak kendi değer yargılarının dışına çıkmamaya özen gösterir.

Yaşlı oyuncu 001’i sürekli beyninde tümör olduğunu ve ölmek üzere olduğunu söylemesine rağmen takıma dâhil eder. Duyarlılığı ve etik kurallara olan bağlılığı onun ahlak anlayışının ne kadar yüksek olduğunu gösterir.

Tüm bunlardan sonra Gi-Hun’un, Kohlberg’ in gelenek sonrası dönem/sosyal sözleşme eğilimi evresinde olduğunu söyleyebiliriz.

Final Oyunundaki Erdemli Davranış

Squid game psikolojik analizinde en dikkat çeken başlıklardan birisi ise final sahnesidir.

Final, Gi-hun ve Sang-woo'nun sezon açılışındaki tur ile aynı olan son tur için yazı tura atması ile başlar. Gi-hun üstünlüğü ele geçirir ve Sang-woo'yu elinde bıçakla yere çiviler. Ama ne kadar deli olursa olsun eski arkadaşını öldürmez ve Sang-woo'nun ölmesine izin vermek yerine oyunu durdurmayı ve paradan vazgeçmeyi seçer.

Ancak, son anında Sang-woo kendini bıçaklayarak Gi-hun'un ödül parasını toplamasına izin verir ve Gi-hun'dan annesine yardım etmesini ister. Gi-Hun yıkılmış bir haldedir. Tüm kazançları ile dolu olan kredi kartını Seoul’da bırakır. Dönüş yolunda, oyun ustası ona oyunu unutmasını söyler ve "Siz atlar üzerine bahse girersiniz. Burada da aynı ama biz insanlar üzerine bahse gireriz. Siz bizim atlarımızsınız" der.

Dahası Sang-woo'nun annesinin evlerinde öldüğünü görür. Bir yıl sonrasına gittiğimizde yıkılmış halde olan Gi-hun metroya biner. Bir bankacı yöneticisiyle yapılan toplantıda, banka kartında bekleyen ödül parasının harcamadığını öğreniriz.

Nedenine dair pek bir açıklama yapılmaz, ancak banka yöneticisine 10.000 won (yaklaşık 8 $) parayı bir sokak satıcısına bira ve çiçek almak için harcamak istediğini söyler. Bu, kederden ve henüz oyundan atlatamadığı travmadan dolayı alınmış bir karar gibi görünüyor.

Squid Game Dolandırıcısı: Oyuncu 218 Sang-Woo

Öldü mü? Öldürüldü mü? İntihar mı etti? Herkesin sonunu en çok merak ettiği karakterlerden birisidir 218 Sang-Woo.

Sang-Woo dizinin sonunda öldü ama hadi biraz onu tanıyalım. Sang-woo, oyunu kazanmaya kararlı, son derece zeki ve rasyonel bir kişidir. Sang-woo güçlü iradeli olmasına rağmen, istekliliği genellikle belirli durumları kendi lehine kullanmasına neden olur, çünkü kazanmak için çok ileri gitmesi gerektiğinin tamamen farkındadır.

Sang-woo, soğukkanlılıkla karar vermekte ustadır. Tug-of-War turu sırasında ekibini kurtardığında görüldüğü gibi, zorlu durumlarda bile sorunlara hızlı bir şekilde iyi çözümler üretebilir.

Sang-woo ayrıca kolayca hilelere kanmaz ve başkalarını manipüle etme yeteneğine sahiptir, bu beceriyi dördüncü oyunda kendi lehine çevirmek için kullanır.

Sang-Woo, 218 İyi miydi Kötü mü?

Son birkaç maçta acımasız ve sadece kendine hizmet eden bir tavır göstermesine rağmen, yarışmanın çoğunda görüldüğü gibi aslında kibar biridir ve gerçekten kalpsiz değildir. Bunu, Seoul’da Ali Abdul ve takım arkadaşlarına yardım ederken görürüz.Dizinin yönetmeni (Hwang Dong-hyuk) ve Sang-woo'nun aktörü (Park Hae-soo) göre, Sang-woo’nun bu hareketi onun gerçekten soğuk kalpli olmadığını gösteriyor, ancak nezaketinin iki tarafı var:

Sang-woo sempatik ve düşünceli olmakla birlikte aynı zamanda yüksek sosyal statüsünden dolayı seçkin biri gibi davranmak istiyor ve bu da kendisini üstün görmesine neden oluyor.

Duyarsız olmamasına rağmen, Sang-woo ahlaki olarak doğru olanı yapma ve Ali gibi fakir birine yardım etme yükümlülüğünü hissediyor. Bu da onun gururlu, ben merkezli olmasının yanı sıra anlayışlı, sorumluluk sahibi ve onurlu bir insan olduğunu gösterir.

Oyuncular Oyuna Neden Geri Döndü?  ‘’Batık Maliyet Yanılgısı’’

Squid game psikolojik analizi son kısmında batık maliyet yanılgısından bahsedeceğiz.

Bir filme gittiniz ve beklentilerinizi karşılamadı. Böyle bir durumda filmden hemen çıkmanız gerekir. Fakat genelde birçok insan para verdim, boşuna gitmesin, bari filmi bitireyim diye düşünür. Aklımıza hemen verdiğimiz para, buraya gelmek için harcadığımız zaman ve enerji gelir. İşte bu batık maliyet algısıdır.

Gelelim Squid Game psikolojik analizi kısmına, ikinci bölümde yarışlar başlamadan eve geri dönerler. Red Light'ın ilk adımı Green Light'ta 200'den fazla yarışmacının katledilmesinin ardından, kalan katılımcılar Squid Game'in üçüncü maddesini yürürlüğe koymaya karar verir ve oyunların devam etmesi veya sona ermesi için oy kullanır.

Oylar, kalmak isteyen 100 ve son oyuncu beraberliği bozana kadar durmak isteyen 100'e bölünür. Old Man- II Nam devam etmek istemez ve böylece tüm oyuncuları eve gönderir. Oyuncuların hepsi parasız ayrılır, ancak Squid Game'in Front Man’i ve personeli, oyunların yeniden başlaması için bir fırsat olacağını açıklar. (Katılımcıların geri dönmek isteyeceklerini başından beri bildiklerini öne sürüyorlar)

Yarışmacılar eve döndüklerinde, yarışmaya ilk başlama nedenleri ile karşı karşıya kalırlar: Borç ve çaresizlik. Bu yüzden geri dönerler.

Kaynakça:

Gambling Addiction and Problem Gambling, HelpGuide, 2022
Squid Game & Gambling Addiction, Williamsville Wellness

Paylaş
Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin Youtube Kanalı

BLOG

Önerilen Diğer İçerikler

Terappin'de ilk Seansın BASLAT500 koduyla 500 TL İndirimli!

Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.

Terapi Yolculuğuna Başla