Vajinismus Nedir? | Vajinismus Tedavi ve Terapi Yöntemleri

Yazan: Terappin
| 30 Haziran 2022 tarihinde yayınlandı. 08 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi.
Vajinismus Nedir? | Vajinismus Tedavi  ve Terapi Yöntemleri

Vajinismus, kadınların cinsel ilişki sırasında kasılmalar ve ağrılar yaşamasıyla ortaya çıkan bir cinsel işlev bozukluğudur. Bu durum, cinsel birleşmeyi engeller ve kadınlar için oldukça rahatsız edici olabilir.

Peki, vajinismusun nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Bu yazıda, tüm detaylarıyla öğrenebilirsin.

Hazırsan, başlayalım!

Vajinismus Nedir?

Birçok kadın, vajinismusun ne olduğunu ancak kendi deneyimleriyle öğreniyor. Şikayetler benzerlik gösterse de, nedenleri ve belirtileri oldukça farklı olabiliyor.

Peki ama vajinismus nedir?

Vajinismus ne demek; cinsel penetrasyon sırasında vajinal kasların istemsizce kasılması sonucu cinsel birleşmenin mümkün olmamasıdır. Bu, çiftler arasında ten uyumu ve cinsel istek olsa bile ortaya çıkabilir.

Her on kadından birinde görülen bu durum, başlangıçta geçici bir sorunmuş gibi görünebilir ve çiftler normal cinsel hayatlarına devam edebilir. Ancak her birleşme sonrası yaşanan hayal kırıklığı ve endişe, ilişkinin daha da kötüye gitmesine ve problemlerin artmasına neden olabilir.

Eğer sen de vajinismus hastalığı yaşıyorsan, endişelenme! Bu sorunun çözümü için birçok tedavi seçeneği mevcut.

Kendine ve partnerine zaman tanı, konunun uzmanına başvur ve doğru tedavi yöntemini birlikte seçin.

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus, cinsel hayatı olumsuz etkileyen ve kadınları zor durumda bırakan bir sorundur. Belirtileri ise oldukça rahatsız edicidir ve şunları içerir:

  • İlişki sırasında şiddetli ağrı ve spazmlar
  • Tampon ya da cinsel muayene sırasında aynı ağrı ve kasılmaların yaşanması
  • Cinsel birleşme arzusu olmasına rağmen korku ve endişe duyma
  • Vajina girişinde yanma hissi

Vajinismus belirtiler hayatınızı olumsuz etkileyecek kadar şiddetliyse, konuyla ilgili uzman bir psikologdan yardım almak önemlidir.

Tedavi edilmezse, vajinismus kişinin kendine güvenini düşürebilir ve cinsel hayatını tamamen etkisiz hale getirebilir. Bu nedenle, vajinismusun tedavi edilebilir bir sorun olduğunu bilmek önemlidir. Siz de doğru adımlarla bu sorunu aşabilir ve mutlu bir cinsel hayata sahip olabilirsiniz.

Vajinismus Nedenleri Nelerdir?

Neden olan faktörler birden fazla olabilir ve bu hastalığın isteğe bağlı olmadığını çok iyi anlamak gerekir.

Aşağıda belirtilen durumlar nedenleri arasında görülebilir:

  • Cinsel olarak yetersiz hissetme
  • Vajinal mantar iltihaplanması
  • Fiziksel ve cinsel travmalar
  • Cinsel birliktelikle ilgili hissedilen korku ve kaygı
  • Cinsellikle ilgili toplumsal yargılar
  • Kızlık zarının kalın ya da sert olması
  • Bartholin kisleri ve apseleri
  • Vajinada perde bulunması

Vajinismus Türleri Nelerdir?

Bu rahatsızlık farklı şekilde görülebilir.

Türler arasındaki temel ayrım kadının ilk kez hangi dönemde vajinismusu deneyimlemiş olduğudur.

Birincil (Primer)

En sık görülen türdür. Çiftlerin uzun süre birlikte olmasına ya da evli olmalarına rağmen bir türlü cinsel penetrasyonun gerçekleşmemesi halidir.

İlk cinsel ilişki deneyiminde vajinal kasların istemsizce kasılması ve penisin girişine izin vermemesidir.

İkincil (Sekonder)

Genital ve cinsel bir travmadan sonra psikolojik nedenlerle gelişen bir durumdur. Bahsedilen travmalar riskli bir doğum, kürtaj, taciz/tecavüz ya da yanlış bir şekilde yapılan jinekolojik muayene ile ortaya çıkabilir.

Durumsal

Kişiye ve duruma özgü gelişir. Aşağıda belirtilen durumların deneyimlenmesi bu tip vajinismusun yaşanmasına neden olmaktadır.

  • Kadının partneri ile birlikte olmak istememesi
  • Cinsel birlikteliğin gerçekleştiği ortamda kendi rahat hissetmemek
  • Evlilik problemlerinin olması
  • Kadının partnerine karşı içten içe hissettiği öfke

Vajinismus Tedavisi Nedir: Terapi Yöntemleri

Çiftler genellikle bu durumu göz ardı edebilir veya tedaviye gitmekten kaçınabilirler, ancak vajinismus yalnızca kadınlar için değil, bir çift problemidir. Zorlayıcı cinsel birleşmeler ve farklı denemeler sonraki problemlere yol açabilir ve erkeklerde de cinsel isteksizlik, sertleşme bozuklukları ve erken boşalma gibi problemler görülebilir.

Eğer cinsel birleşme esnasında kasılmalar, acı hissi ve diğer belirtiler sık sık yaşanıyorsa, vajinismus tedavisi için uzman bir psikologdan yardım almak önemlidir. Kadınlar cinsel yaklaşımlardan hala keyif alabilir, uyarılabilir ve orgazm olabilirler, ancak tedavi edilmezse cinsel istekleri değişebilir ve bu durum sadece kadınları değil, partnerleri de olumsuz etkileyebilir.

Cinsel Terapi

Vajinismus tedavisi, hastalığın şiddetine ve danışanın tedaviye yanıt verme hızına bağlı olarak değişebilir. Cinsel terapiler, sadece kadınların katılımıyla gerçekleştirilebilirken, çift olarak da katılım sağlanabilir.

En sık tercih edilen vajinismus tedavisi progresif (ilerleyici) duyarsızlaştırma yöntemidir. Bu yöntem, kadının kendisini ve bedenini tanımasına yardımcı olur ve onu cinsel birlikteliğe en sağlıklı şekilde hazırlar. Cinsel terapi sayesinde, kadınların vajinismus sorununu aşarak cinsel hayatlarını yeniden keşfetmeleri ve mutlu bir cinsel yaşama sahip olmaları mümkün!

Vajinismus Egzersizleri: Güçlü Pelvik Taban Kasları

Cinsel terapinin yanı sıra vajinismus tedavisi içerisinde egzersizler de önemli bir role sahiptir. Bu egzersizlerin amacı, genital bölgeyi tanımak, cinsel ilişki sırasındaki gevşemeyi sağlamak, pelvik kasların yönetimini öğrenmek ve cinsel kaygı düzeyini düşürmektir.

Kegel Egzersizi, pelvik taban kaslarını düzenli olarak çalıştırarak güçlendirir. Pelvik taban kasları, ıkınma, idrar yapma, dışkılama ve pelvik bölgede yer alan kasların korunmasından sorumludur. Bu kaslar, doğum, cinsel birliktelik ve orgazm sırasında da önemli bir işleve sahiptir.

Pelvik taban kaslarını nasıl hissedeceğinizi merak ediyorsanız, idrarınızı yaparken ara verip tekrar yapmaya başlayabilirsin. Bu sırada idrarını yeniden yapmak için sıktığın kaslar, pelvik taban kaslarını harekete geçirir. Ayrıca, vajina içine işaret parmağını yerleştirip sıkmaya çalışarak da pelvik taban kaslarını hissedebilirsin.

Güçlü pelvik taban kasları, vajinismus tedavisi içerisinde büyük bir fark yaratabilir. Egzersizleri düzenli olarak yaparak pelvik taban kaslarınızı güçlendirebilir ve cinsel hayatını yeniden keşfedebilirsin.

Kegel Egzersizi Nasıl Yapılır:

Kegel egzersizi, pelvik taban kaslarını düzenli olarak çalıştırır ve güçlendirir. Bu kaslar doğum, cinsel birleşme ve orgazm sırasında önemli bir rol oynarlar. Egzersizi yapmak için pelvik taban kaslarını 3-10 saniye boyunca sıkıp, ardından 3-10 saniye boyunca gevşetmek yeterlidir. Bu egzersizi arka arkaya 10 kez tekrar edebilirsin.

Ayna Egzersizi:

Bir ayna kullanarak, kadınların genital bölgesini tanıması ve incelenmesi sağlanır. Bu egzersiz, kadınların bedenlerini daha iyi anlamalarına ve cinsel kaygılarının azalmasına yardımcı olur.

Dokunma (Masaj) Egzersizleri:

Vulva adı verilen dış genital bölgeye yapılan masaj, psikolojik olarak rahatlama sağlar. Bu egzersiz, haz bölgelerinin keşfedilmesine ve korkuların azalmasına neden olur. Eşlerin birbirlerine yapabileceği "sensetive focus" olarak adlandırılan bir egzersizdir.

Vajinal Dilatör Egzersizleri:

Vajinal dilatör egzersizi, vajinanın genişlemesine yardımcı olan çubuk, tüp, koni veya buji gibi aletler kullanarak yapılır. Bu egzersizin doğru bir şekilde uygulanması için uzman yardımı önerilir, çünkü yanlış kullanım ciddi sorunlara neden olabilir.

Egzersizler, cinsel terapi ile birlikte uygulandığında vajinismus tedavisinde etkili bir yöntemdir. Bu egzersizleri düzenli olarak yaparak pelvik kaslarını güçlendirebilir ve cinsel yaşamını yeniden kazanabilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

Vajinismusta ıslanma olur mu?

Bu durum cinsel birliktelikten haz almama ya da bunu istememe hali değildir. Bu nedenle pek çok kadın ön sevişmede hazza bağlı uyarılır ve lubrikasyon (vajinal ıslanma) gerçekleşir.

Vajinismusu yenmek için ne yapmalıyım?

Vajinismus tedavisi doğru yöntemlerle rahatlıkla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Öncelikle bu hastalığın tedavisi için uzman bir yardım almaktan kaçınmamalı ve tedavi boyunca önerilen egzersizleri düzenli ve doğru bir şekilde uygulamaya özen göstermelisin.

Kadınlarda vajinismus neden olur?

Bu sürecin yaşamasının birden fazla nedeni vardır. Bazen psikolojik, bazen sosyo-kültürel bazen de fiziksel nedenler olabilir.

Vajinismus muayenesi nasıl yapılır?

Normal bir jinekolojik muayene elle genital bölgeden parmak veya jinekolojik alet kullanılarak yapılmaktadır. Fakat vajinismus muayenesi gözle dıştan genital organlar incelenerek yapılır.

Eşim vajinismus ne yapmalıyım?

Bu durumu deneyimleyen kadınlar cinsel birlikteliği arzulamasına rağmen birleşme sırasında pek çok farklı nedenden dolayı istemsizce kasılmakta ve bu anı gerçekleştirememektedir.

Çiftler bu süreçte acaba geçer mi düşüncesi ile farklı cinsel deneyimlerde bulunmamalı ve hemen bir uzman desteği almalıdır. Aksi halde bu durum erkek bireyler içinde erken boşalma, cinsel istekte azalma ve duygusal bağın kopması gibi durumlara neden olmaktadır.

Kaynakça:

Vaginismus, NHS, 2021
Vaginismus, Cleveland Clinic, 2020
Vaginismus, Brenda Goodman, MA, 2022
Vajinismus, CETAD

Paylaş
Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin Youtube Kanalı

BLOG

Önerilen Diğer İçerikler

Terappin'de İlk Seansın BASLA15 koduyla %15 İndirimli

Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.

Terapi Yolculuğuna Başla