Cinsel terapi konusunda danışanların başvurmaya çekindiği kaçınılmaz bir gerçektir. Genellikle “birileri öğrense ne der?” korkusuyla buna başvurmaya çekinme ya da direkt olarak sorunları görmezden gelme en yaygın durumlardan biridir. Ancak bu konu hakkında insanların ne dediğinin değil, sizin hayattaki mutluluğunuz, sağlığınız ve yaşam kalitenizin önemi çok daha büyüktür.
Cinsel Terapi Nedir?
Cinsel terapi özel bir psikoterapi şeklidir. Cinsel kaygı, erektil disfonksiyon, uyarılmayı sağlama veya sürdürmede zorluk, cinsel partnerinizle iletişimde zorluklar ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çok çeşitli cinsel konuları kapsayacak şekilde geleneksel konuşma terapisinin temeli üzerine kurulmuştur.
Cinsel terapistler, cinsel ilişki durumunun insan deneyiminin doğal ve temel bir boyutu olduğuna inanırlar. Düşüncelerin, duyguların, fantezilerin ve sağlıklı cinsel ilişki biçimlerinin cinsel özgürlüğünü vurgularlar.
Seks terapistleri, cinsel kaygıları ele alırken patolojik olmayan bir yaklaşım kullanır. Bu yaklaşım karşılaştığınız herhangi bir sorunun tedavi edilemez hastalıklardan ziyade çözülebilir durumlar olarak ele alındığı anlamına gelir.
Cinsel terapi size yaşamınız boyunca yaşadığınız cinsel deneyimleri, mevcut cinsel deneyimlerinizi ve gelecekteki cinsel ifade için önceliklerinizi değerlendirme ve analiz etme alanı sağlar.
Cinsel Terapi Uzmanı
Cinsel terapi uzmanı, cinsel terapi hizmeti sunma kalifiyesinde olan eğitimlerini bu alanda tamamlamış olan psikologlardır.
Cinsel terapi uzmanları stres, kaygı, travma veya güven sorunları gibi altta yatan endişeleri ele alarak cinsel işlev bozukluğundan kaynaklanan psikolojik faktörler üzerinde çalışmanıza yardımcı olur.
Bir cinsel terapi uzmanıyla görüşmenizin ardında aşağıdakileri öğrenebilirsiniz:
-
Partnerinizle açık ve dürüst bir şekilde iletişim kurmak
-
Cinsel sorunların veya zorlukların kökenini bulur ve güçlenirsiniz
-
Mutlu ve tatmin edici bir cinsel yaşama doğru ilerlersiniz.
Seks hakkında konuşmak birçok insan için zor olabilir ve cinsel sağlık sorunları hakkında konuşmak daha da zor olabilir. Cinsel performans ve düşük libido gibi yatak odası sorunları, normalde birinci basamak doktorunuz, kadın doğum uzmanı veya normal terapistinizle tartışacağınız konuların kapsamının ötesine geçebilir. Bu noktada çerçeveye cinsel terapi uzmanı girer ve cinsel sorunlarınızın ardında yatan psikolojik nedenlerin keşfine çıkar.
Cinsel Terapist Ne İş Yapar?
Bu bölüme kadar cevapladığımız çeşitli soruların ardından cinsel terapistin ne iş yaptığını da merak etmeniz oldukça normaldir. Bir cinsel terapist, cinsel sorunları olan insanlara yardım eder.
Pek çok insan hayatlarının bir noktasında cinsellikle ilgili bir sorun yaşar. Bazı insanlar kendilerine yardım edebilir. Diğerleri için cinsel sorunlar, çok fazla sıkıntı ve mutsuzluğa neden olabilir.
Bu noktada bu sorunları gidermeye yardımcı olacak uzman cinsel terapisttir. Cinsel terapistler danışanlarının cinsel sorunlarının giderilmesine yardımcı olarak daha mutlu bir yaşama adım atmalarına eşlik ederler.
Kimler Cinsel Terapi Yapar?
Cinsel terapistler, cinsellikle ilgili sorunları olan insanlara yardım etmek için ek eğitim almış nitelikli danışmanlar, doktorlar veya sağlık uzmanlarıdır. Bu nedenle bir önceki cümlede sıralanmış meslek gruplarındaki kişiler cinsel terapi yapmaya uygundur.
Unutmayın, cinsel terapi yapması için kişilerin bu alanda eğitim almış ve uzmanlaşmış olmaları gerekmektedir. Üstelik bütün cinsel terapi yöntemlerine hâkim olmaları da beklenmektedir.
Seksolog Nedir, Ne İş Yapar?
Cinsel terapi nedir sorusu aynı zamanda ardından birkaç soru daha getirebilir. Bunlardan bir diğeriyse seksolog nedir olabilir. Sizler için açıkladık: seksolog nedir?
Seksologlar, insan cinselliği konusunda uzmanlaşmış, belirli bilgi ve becerilere sahip profesyonellerdir. İnsanların cinsel davranışlarını, duygularını ve etkileşimlerini inceler ve yaşamlarını iyileştirmek amacıyla cinsel deneyimleriyle ilgili sorunları uzlaştırmalarına yardımcı olurlar.
Türkiye'de seksolog var mı?
Ülkemizde cinsel hayatın gizli olması gerektiği düşüncelerin yeri oldukça büyüktür. Üstelik cinsel hayatın detaylarının paylaşılması ayıplanacak bir durum olarak görülmektedir. Bu nedenlerden dolayı da ülkemizde cinsel terapi ve seksoloji gibi alanların popülaritesi oldukça düşüktür. Ancak buna rağmen, Türkiye’de hizmet veren seksolog bulmak imkânsız değildir.
Cinsel Terapi Nasıl Yapılır?
Cinsel terapi, herhangi bir psikoterapi türü gibidir. Durumu deneyimleriniz, endişeleriniz ve duygularınız aracılığıyla konuşarak tedavi edersiniz.
Daha sonra terapistinizle birlikte, daha sağlıklı bir cinsel yaşama sahip olabilmeniz için gelecekte yanıtlarınızı iyileştirmeye yardımcı olacak başa çıkma mekanizmaları üzerinde çalışırsınız.
Cinsel terapi, değişmek için rahatlık ve teşvik sağlamayı hedefler.
Terapistiniz, yaşadığınız işlev bozukluğunun fiziksel bir cinsel kaygının sonucu olduğundan şüpheleniyorsa, sizi bir tıp doktoruna sevk edebilir.
Cinsel Terapi Seansında Neler Yapılır?
Her seansta, terapistiniz sizi cinsel işlev bozukluğuna yol açabilecek endişelerinizi daha iyi yönetmeye ve kabul etmeye zorlamaya devam edecektir. Cinsel terapi dahil tüm konuşma terapileri hem destekleyici hem de eğitici bir ortamdır.
Muhtemelen bir sonraki seansınızdan önce terapistinizin ofisinden ödevler ve yapılacak işler ile ayrılırsınız.
Cinsel Terapide Ne Konuşulur?
İlk seanslarınız sırasında terapistiniz ya sadece sizinle ya da siz ve eşinizle birlikte konuşacaktır. Terapist, mevcut zorluğunuzu atlatmanıza rehberlik etmek ve yardımcı olmak için oradadır:
-
Bir kişinin tarafını tutmak veya kimseyi ikna etmeye yardımcı olmak için orada değildir.
-
Ayrıca, herkes kıyafetlerini üzerinde tutar. Cinsel terapist kimseyle cinsel ilişki yaşamayacak veya kimseye nasıl seks yapılacağını göstermeyecektir.
Cinsel Terapi Ne Kadar Sürer
Bir seans genellikle bir saat uzunluğundadır, ancak bu sadece programlara tam olarak uyması ve rezervasyon kolaylığı için bir gelenektir.
Herhangi bir terapi gibi cinsel terapinin de belirli bir zamanı yoktur, hızlı sonuçlar yoktur ancak ödevinizi yapar, dürüst ve açık olursanız, ilerleyecek ve probleminizin üstesinden geleceksiniz.
Libido sorunları için Terappin tedavi planı genellikle yaklaşık 6 aydır. Ancak bu süreç danışandan danışana göre değişkenlik gösterebilir.
Cinsel Terapi Ödevleri
Cinsel terapi sürecinde terapistiniz evde yapmanız gereken egzersizler ve ödevler verebilir. Genellikle ilk istenen ödev iletişim kurmaktır.
İletişim, çiftler arasındaki bir numaralı engeldir. Açık ve dürüst olmak, bir veya her iki partner için çok zor olabilir ve cinsel terapist, ev ödevi olarak iletişim kanallarını açmanız için size özel sorular verecektir. Bu sorular aşağıdakilerle aynı (veya benzer) olabilir:
-
Kendinizi en seksi ne zaman hissediyorsunuz?
-
Ne zaman en az seksi hissediyorsunuz?
-
Yatakta gerçekten sevdiğin ne yapabilirim?
-
Yatakta seni geri çeken ve isteğini azaltan ne yapıyorum?
-
Sevişirken yapmamızı istediğin ama yapmadığımız bir şey olsaydı bu ne olurdu?
Cinsel terapi ödevleri hakkında da yeterli bilgiye sahip değilim diyorsanız, Terappin ailesi olarak sizler için bu konuyu derinlemesine ele aldık!
Kimler Cinsel Terapiye Gitmeli?
Aşağıdaki sorunlarla karşı karşıya olan herkes cinsel terapiye danışabilir:
-
Cinsellikle ilgili kişisel çatışma sorunları
-
İlişki içinde ve hakkında çatışma
-
Kompulsif cinsel davranış
-
İlişki, evlilik ve cinsel sorunlar
-
Cinsellikle ilgili kişisel başa çıkma güçlükleri
Neden Cinsel Terapiye Başlamalıyım?
Cinsel terapiye neden başlanmalıdır? Cinsel terapi nedir? Bir cinsel terapist, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli cinsel sorunları olan kişilere yardımcı olabilir:
-
Arzu eksikliği
-
Orgazm olma zorluğu
-
Seks sırasında ağrı
-
Ereksiyon olma veya ereksiyona devam etme zorluğu
-
Erken boşalma veya diğer boşalma sorunları
Eğer, yukarıdaki cinsel bozukluklar nedeniyle ilişkinizde ya da kişisel hayatınızda olumsuzluklar yaşıyorsanız, cinsel terapiye başlamalısınız.
Cinsel Bozukluk Belirtileri
Erkeklerde:
-
İlişkiye uygun bir ereksiyon (sert penis) elde edememe veya sürdürememe (erektil disfonksiyon).
-
Yeterli cinsel uyarıya rağmen boşalma olmaması veya gecikmesi (gecikmiş boşalma).
-
Boşalma zamanlamasını kontrol edememe (erken boşalma).
Kadınlarda:
-
Orgazma ulaşamama.
-
İlişki öncesi ve sırasında yetersiz vajinal ıslanma.
-
Vajinal kasların cinsel ilişkiye izin verecek kadar gevşeyememesi.
Erkeklerde ve kadınlarda:
-
Sekse karşı ilgi veya istek eksikliği.
-
Uyarılamama.
-
İlişkide ağrı.
Cinsel Bozukluk Türleri
Cinsel işlev bozuklukları genellikle 4 kategoride incelenir:
- Arzu veya istek bozuklukları: cinsel istek veya cinsel ilgi eksiklikleri.
- Uyarılma bozuklukları: cinsel aktivite sırasında fiziksel olarak uyarılamama ve heyecanlanamama.
- Orgazm bozuklukları: orgazmın gecikmesi veya hiç olmaması.
- Ağrı bozuklukları: ilişki sırasında ağrı oluşması.
“Cinsel terapi nedir?” sorusunu yanıtlarken cinsel bozuklukları çeşitleri ve terapisini incelemek uygun olacaktır.
Cinsel İşlev Bozukluğu Terapisi
Çoğu cinsel işlev bozukluğu türü, altta yatan fiziksel veya psikolojik sorunları tedavi ederek ele alınabilir. Diğer tedavi stratejileri şunları içerir:
-
Cinsel terapi
-
Davranışsal tedaviler
-
Psikoterapi
-
Eğitim ve iletişim
Cinsel işlev bozukluğu tedavisinin başarısı, sorunun altında yatan nedene bağlıdır. Sonuç olarak, tedavi edilebilecek veya tersine çevrilebilecek durumlarla ilgili işlev bozukluğu için terapiler olumlu sonuçlanmaktadır.
Cinsel Anksiyete: Cinsel anksiyete, cinsel performans kaygısı olarak da adlandırılabilir. Geçmişten gelen olumsuz deneyimlerden, cinsel işlev bozukluklarından, stresten veya diğer çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
İnsanların aşırı endişe duymasına ve hatta potansiyel olarak cinsel kaçınmaya yol açmasına neden olabilir. Bununla birlikte, dikkate alınması gereken en önemli faktör iletişimin önemidir.
Cinsel Azalma Bozukluğu: Cinsel istek durumunda azalma şikâyeti cinsel işlev bozukluklarında karşımıza çıkan en yaygın şikayettir.
Cinsel azalma bozukluğu hem erkeklerde hem kadınlarda görülebilir. Genellikle cinsel arzunun azalması ve tamamen yok olması durumunu temsil eder. Ayrıca uyarılamama sorunları da cinsel azalma işlev bozukluklarının arasında değerlendirilebilir.
Cinsel Tiksinti Bozukluğu: Cinsel tiksinti bozukluğu, bir kişinin cinsel uyarılmaya karşı önemli bir kaçınma/ isteksizlik yaşadığı bir çeşit cinsel işlev bozukluğudur. Özellikle tiksinme, penetrasyon gibi cinsel birleşmenin yanı sıra öpme ve dokunma gibi daha genel eylemlere yönelik yaşanan cinsel isteksizlik de olabilir. Cinsel tiksinti bozukluğu, engellenmiş cinsel istek veya uyarılmaya yol açmaz. Cinsel isteksizlik yaşayan bireyler normal cinsel arzulara sahip olabilir, fantezi kurabilir ve orgazm olmak için mastürbasyon yapabilir.
Cinsel Obsesif Bozukluk: Kompulsif cinsel davranışa bazen hiperseksüalite, hiperseksüalite bozukluğu veya cinsel bağımlılık denir. Kontrol edilmesi zor olan, sizi üzen veya sağlığınızı, işinizi, ilişkilerinizi veya hayatınızın diğer kısımlarını olumsuz etkileyen cinsel fanteziler, dürtüler veya davranışlarla aşırı meşgul olmak cinsel obsesif bozukluk belirtileridir.
Bu cinsel davranışlar hayatınızın ana odak noktası haline geldiğinde, kontrol edilmesi zor olduğunda ve sizin veya başkaları için yıkıcı veya zararlı olduğunda, cinsel obsesif davranış olarak kabul edilebilir.
Cinsel Kimlik Bozukluğu: Cinsiyet disforisi olarak da bilinmektedir. Cinsiyet disforisi, bir kişinin biyolojik cinsiyeti ile cinsiyet kimliği arasındaki uyumsuzluk nedeniyle sahip olabileceği rahatsızlık hissini tanımlayan bir terimdir.
Bu huzursuzluk veya memnuniyetsizlik duygusu o kadar yoğun olabilir ki, depresyon ve kaygıya yol açabilir ve günlük yaşam üzerinde zararlı bir etkisi olabilir.
Cinsel Terapi İşe Yarar mı?
Cinsel terapi işe yarar mı? Her tür konuşma terapisi gibi, cinsel terapi de size konuşabileceğiniz ve endişeleriniz, deneyimleriniz ve duygularınız hakkında fikir sahibi olmanız için alan sağlar. Cinsel terapistiniz, gelecekteki cinsel sorunlara yanıtlarınızı yönetmek için sağlıklı başa çıkma mekanizmaları geliştirmek ve eşinizle bu endişeler hakkında nasıl konuşacağınızı öğrenmek için sizinle birlikte çalışır.
İlerlemenizin çoğu, değişim için ne kadar motive olduğunuza ve terapistinizin size öğrettiği teknikleri ne sıklıkla uyguladığınıza bağlıdır. Yani iş sizde biter!
Cinsel Terapinin Faydaları
“Cinsel terapi nedir?” sorusunu yanıtlarken, cinsel terapinin faydalarından da bahsetmek gereklidir. Bir yabancıyla cinsel yaşamını tartışmak rahatsız edici olabilir. Terapistin bunu tahmin etmesi muhtemeldir ve sizi tanımaya yönelik basit sorularla başlayacaktır.
Terapistler şunları tartışarak konuya başlayabilirler:
-
Sağlık
-
Cinsel eğitim
-
Cinsel geçmiş
-
Seks hakkındaki inançlar ve fikirler
-
Seks ile ilgili özel zorluklar
Cinsel terapi hem bireylere hem de çiftlere yardımcı olabilir:
-
Gerçekçi bir seks ve zevk anlayışı kazanmak
-
Cinsel sorunların altında yatan nedenleri belirleme ve ele almak
-
Kendileri ve partnerleri ile daha derin bir cinsel bağ geliştirmek ve sürdürmek
Online Cinsel Terapi
Her yerde çiftler, ilişkilerinde romantizmi canlı tutmak için mücadele ederler. İş stresi, ebeveynlik ve diğer taahhütler, birçok evli ve birlikte yaşayan çiftin cinsel ilişki için zaman ayırmasını zorlaştırıyor. Ek olarak, birçok kişi cinsel işlev bozuklukları veya cinsel ilişki ile ilgili psikolojik sorunlarla mücadele etmektedir.
Online cinsel terapi, çiftlerin ve bireylerin danışmanlara evlerinin rahatlığında güvenli ve gizli bir alanda rahatça erişmelerine yardımcı olur.
Cinsel Terapi Yöntemleri
Cinsel sağlık ve işlev bozukluğuna yönelik yaygın terapi yaklaşımları şunları içerir:
-
Kişilerarası terapi
-
Cinsel sağlıkla ilgili psikoeğitim
Çift Terapisi: Birçok çift, birlikte cinsel terapiye katılmanın, bireysel olarak katıldıklarından daha hızlı ilerlemelerine yardımcı olduğunu fark etmiştir. Cinsel sorunlar genellikle ilişki sorunlarıdır ve tek başına çözülmektense birlikte daha iyi çözülür.
Çift terapisine katılan çiftlerin aşağıdaki önemli gelişmeleri gösterdikleri kanıtlanmıştır:
-
Çiftler arasındaki fiziksel yakınlıktan %105’i daha memnun hale gelmiştir
-
Çiftler birbirlerine %72 oranında daha fazla fiziksel olarak bağlı hale gelmişlerdir
-
Çiftler aralarında oluşan temas miktarından %70 daha memnun hale gelmiştir
-
Sorunları hakkında %30 daha az endişeli hale gelmişlerdir
-
Çiftler birbirine %27 oranında daha çok duygusal olarak bağlanmıştır.
Evlilikte Cinsel Terapi: Ne yazık ki birçok evlilik, çözülmemiş cinsel farklılıklar ve zorluklar nedeniyle sona ermektedir. Eşinizle bir cinsel terapist görmek, herhangi bir iletişim boşluğunu doldurmanıza yardımcı olabilir ve ikinizi de zevk almaktan alıkoyan fiziksel ve duygusal endişeleri giderebilir.
Seks, evliliklerin çoğunun büyük bir parçasıdır ve yakınlığın merkezindedir. Evlilikte cinsel terapi, çiftlerin çekiciliklerini ve cinsel kimyalarını kaybetmeden evli yaşamın streslerini aşmalarına yardımcı olur.
Evlilikte cinsel terapiye gidilir mi? Sorusunun cevabı, evet! Evlilikte cinsel terapi oldukça etkilidir.
Bireysel Terapi: Bir ilişkiniz yoksa, her zaman kendi başınıza cinsel terapiye gidebilirsiniz. Bireysel terapi, bir partneri içermeyen cinsel konulara odaklanır. Belirli sorunları olan birçok kişi, endişelerini gidermek için bireysel terapinin yeterli olduğunu düşünmektedir. Yine de bir ilişkiniz varsa partnerinizi dahil etmek genellikle yararlıdır, çünkü terapist probleminizi anlamaya yardımcı olabilir.
Bireysel cinsel terapi genellikle cinselliğinizle ilgili güven oluşturmaya, geçmiş travmaların üstesinden gelmeye ve cinsel arzularınızı sözlü olarak ifade etmeye odaklanır.
Cinsel dürtünüzü, memnuniyetinizi ve gelecekteki partnerlerinizle yakınlaşmanızı en çok etkileyen faktörler hakkında fikir edinebilirsiniz.
Bilişsel Davranışsal Terapi: Bilişsel davranışçı terapi (BDT), depresyon, anksiyete bozuklukları, alkol ve uyuşturucu kullanım sorunları, evlilik sorunları, yeme bozuklukları ve şiddetli akıl hastalığı gibi bir dizi sorun için etkili olduğu kanıtlanmış bir psikolojik tedavi şeklidir. Çok sayıda araştırma çalışması, BDT'nin işlevsellik ve yaşam kalitesinde önemli iyileşmelere yol açtığını göstermektedir.
Mindfulness Terapi: Mindfulness terapi, farkındalık temelli bilişsel terapi olarak da bilinebilmektedir. Farkındalık temelli bilişsel terapi, insanlara herhangi bir yargıda bulunmadan bilinçli olarak düşüncelerine ve duygularına dikkat etmelerini öğretmek için farkındalık meditasyonu gibi teknikleri kullanarak bilişsel terapinin ilkelerini temel alır. Farkındalık tekniklerinin bir parçası olarak kullanılan bir dizi farkındalık tekniği ve alıştırması vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:
-
Meditasyon
-
Vücut tarama egzersizi
-
Farkındalık pratikleri
-
Farkındalık esnemeleri
-
Yoga
EMDR Terapisi: Göz hareketi duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR), psikolojik stresi azaltmak için kullanılan etkileşimli bir psikoterapi tekniğini ifade eder.
Yaklaşımın arkasındaki teoriye göre, travmatik ve acı verici anılar, onları tamamen işlemediğinizde travma sonrası strese neden olabilir. Sonra görüntüler, sesler, kelimeler veya kokular bu işlenmemiş anıları tetiklediğinde, onları yeniden deneyimlersiniz.
EMDR, anılarınızın beyninizdeki depolanma şeklini değiştirerek travma belirtilerini azaltmayı amaçlar.
Psikodinamik Terapi: Psikodinamik terapi, kişinin duygularını ve diğer zihinsel süreçlerini daha derinden anlamasını kolaylaştırmayı içeren bir yaklaşımdır. İnsanların nasıl hissettikleri ve düşündükleri konusunda daha fazla içgörü kazanmalarına yardımcı olmayı amaçlar.
Bu anlayışı geliştiren insanlar hayatları hakkında daha iyi seçimler yapabilirler. Ayrıca diğer insanlarla ilişkilerini geliştirmeye çalışabilir ve onlara daha fazla mutluluk ve memnuniyet getirecek hedeflere ulaşmak için çalışabilirler.
Duyusal Odak: Duyusal odak, Masters and Johnson ekibi tarafından tanıtılan bir cinsel terapi tekniğidir. Cinsel organlara ve nüfuz edici cinsiyete odaklanan hedefe yönelik davranış yerine, katılımcıları kendi duyusal algılarına ve duygusallığına yeniden odaklayarak çalışır.
Duyusal odak, erektil disfonksiyon, orgazm bozuklukları ve cinsel uyarılma eksikliği ile ilgili sorunları tedavi etmek için kullanılır.