Terapi Nedir, Ne Kadar Sürer, Kimler Terapiye Gitmeli?

Yazan: Terappin
| 04 Ekim 2022 tarihinde yayınlandı. 08 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi.
Terapi Nedir, Ne Kadar Sürer, Kimler Terapiye Gitmeli?

Sayısız ihtimaller içinde yaşıyoruz. Hayatlarımız öngörülemez bir hızda değişiyor, duygu ve düşüncelerimiz de öyle.

Hadi bugün bu yazıyı okumak için kendinize 15 dakika verin.

Sonra arkanıza yaslanın, ruhunuzu boğan her ne varsa düşünün.

Bunları iyileştirmek için ne bekliyoruz? İhtiyacınız olan sadece 40 dakika ve kendinizi rahat hissettiğiniz bir alan.

Evet, birlikte iyileşeceğiz. Sizin evinizde uzman desteği ile!

Terapi nedir, öğrenmeye hazır mısınız?

Terapi Nedir?

Terapi nedir, online terapi nedir, son zamanların en sık aratılan sorularından birisi.

Aslında hepimiz bunun, uzman bir psikolog ile çevrimiçi platformlar üzerinden gerçekleştirilen bir psikoterapi uygulaması olduğunu biliyoruz. Genelde 40-45 dakika süren seanslara internet erişimimiz olan her yerden katılabileceğimizi de biliyoruz.

Peki, bilmediklerimiz neler? Yani bir arkadaşımızla sohbet etmekten farkı ne? Konuştuğumuz kişinin reçeteler yazabilmesi mi?

Hayır, daha fazlası!

  • Görüştüğümüz psikoloğun yüksek lisans derecesini başarıyla tamamlamış ve alanında uzman biri olması.
  • Sadece zihinsel ve ruhsal problemleri olan kişilerin değil, ihtiyaç duyan, anlatmak istedikleri olan herkesin hizmetten yararlanabilmesi.
  • Duygusal olarak güçlenmeni ve daha çözüm odaklı yaklaşmanı sağlayabilmesi.
  • Profesyonel tedavi uygulamalarını ihtiyaca uygun ilaç tedavileri ile destekleyebilmesi.

“Uzaktan tüm bunları nasıl sağlayabilir ki?” endişenize son vermek için adım adım online terapi nedir, sorusunu detaylandırıyoruz.

İşte ikinci adım!

Terapi Tam Olarak Ne İşe Yarar?

Aslında terapilerin amaçları danışanlara ve onların ihtiyaçlarına göre şekil almaktadır. Ancak bu hizmetten yararlanma amacınız her ne olursa olsun öncelikle tüm danışanlar için yargılanmadıkları, kendilerini anlaşılmış ve desteklenmiş hissettikleri bir ortam sağlanır.

Yalnız değilsiniz! Sizi tedaviye getiren her türlü durum ve koşulun üstesinden kolaylıkla gelmenizi sağlayacak profesyonel bir ortağınız var.

Terapistim bana nasıl yardımcı olacak?

Eğer depresyon veya anksiyete ile ilgili rahatsız edici semptomlar yaşıyorsanız, terapistiniz sizi durumunuz hakkında bilgilendirecek ve size üzgün ruh halinizle, sinir/öfke duygularınızla, stres ve diğer semptomlarla başa çıkma ve/veya bunları hafifletme yöntemlerini öğretecektir.

Herkes için bunu mu yapıyor?

Hayır. Tüm seanslar, tedavi yöntemleri ve ilaçlar danışanın ihtiyaçlarına göre şekillenir. İlk görüşemeler genelde gözlemlemek ve tanımak içindir. Uzman psikoloğunuz sizi anlamak, tanımak ve sorunun kaynaklarını tespit edebilmek için dinler.

Bazı terapi biçimleri iç görü odaklıdır; mevcut kalıplarınız için bilinçsiz motivasyonlar ve tarihsel açıklamalar konusundaki farkındalığınızı arttırmaya çalışırlar. Diğerleri ise aktiftir ve olumsuz düşüncenizi değiştirmenize, stresi yönetmenize, ruh halinizi iyileştirmenize ve ilişkilerinizin kalitesini artırmanıza yardımcı olacak spesifik, araştırmaya dayalı teknikler sunar.

En geniş anlamıyla, insanları daha fazla öz farkındalık, kendi kendini güçlendirme ve genel olarak daha mutlu ve daha tatmin edici yaşamlara doğru yönlendirir.

İhtiyacım Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Terapi nedir ve terapiye neden gidilir yavaş yavaş öğreniyoruz. Şimdi çevrimiçi bu tedavi hizmetine ihtiyaç duyup duymadığınıza bakalım.

Hiçbirimizin yaşantısı birinden daha kolay ya da daha zor değil. Hepimiz kendimizce deneyimliyoruz hayatı. Bu nedenle, konu her ne olursa olsun, tarafsız bir gözlemcinin bizi anlamasına ve rehberlik etmesine ihtiyaç duyuyoruz.

Kime güvenebiliriz? Kendimize bile söylemekten çekindiğimiz şeyleri en yakınlarımıza anlatmak kolay mı?

Hayır, değil. Keşke olsa.

İşte tam da böyle zamanlarda profesyonel bir destek, uzman ve nesnel bir bakış açısı tüm düğümleri çözmeye yeter!

“Buna ayıracak param ve zamanım yok. Üstelik çevremdekilere psikoloğa gittiğimi söylemekten utanıyorum.”

Endişelenmeyin, online terapi var! Başlamaya hazır mısınız hadi bakalım.

Bunun sizin adınıza doğru seçim olup olmadığını belirlemek için, kendinizi üzgün, endişeli, bunalmış veya sinirli hissedip hissetmediğinizinizi daha sık gözlemleyin; cevabınız evet ise, çevrimiçi psikolog hizmeti muhtemelen duygusal destek sunacak ve zihinsel sağlığınızı yönetmek için araçlar geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Ancak birinin terapi aramasının tek nedeni güçlü olumsuz duygular değildir. İlişki zorluklarıyla boğuşuyorsanız, kariyerinizde sıkışmış hissediyorsanız, hoş olmayan olaylarla başa çıkmak için uyuşturucu, alkol veya sürekli yemeğe yöneliyorsanız veya çevrenizdeki insanlardan kopuk hissediyorsanız, hadi hemen uzman bir tedaviye başlayalım!

Bir Psikolog ve Bir Arkadaşla Konuşmak Arasındaki Fark Nedir?

Kendinize “Arkadaşlarımla konuşmak varken neden terapiye ihtiyacım var?” “Online terapi nedir ki?” diye soruyor olabilirsiniz.

Zor zamanlar geçirdiğinizde destek görebileceğimiz güçlü bir arkadaş ağına sahip olmak önemlidir, ancak sevdikleriniz bir psikoloğunkinden farklı bir rol üstlenir.

Eğitimli bir psikoloji uzmanı, özellikle bir akıl sağlığı durumuyla uğraşıyorsanız, daha uzmanlaşmış bir tür destek sağlayabilir. Aşağıda bir terapistle konuşmanın arkadaşlarınızla konuşmaktan farklı olduğu bazı yollar verilmiştir:

  • Eğitim

Bir uzman duygusal sıkıntı ve zihinsel sağlık koşullarını tanımak ve tedavi etmek için özel bir eğitimden geçmiştir. Bir arkadaş iyi bir dinleyici olabilir, ancak travma, uzun süreli stres veya sağlıksız davranış kalıplarından kaynaklanan tüm zihinsel ve duygusal karmaşıklıkları çözmenize yardımcı olacak eğitime sahip değildir.

  • Gizlilik

Güvendiğimiz arkadaşlarımızın mahremiyetimize saygı göstereceklerini umuyoruz, ancak gizliliğin garanti edildiği tek zaman, lisanslı bir psikolog ile konuştuğumuz zamandır. Onlar, kendinize veya başkalarına zarar verme riski olmadığı sürece, oturumlarda tartışılan tüm bilgileri korumak için yasal ve profesyonel standartlara tabi tutulur.

  • Objektiflik

Arkadaşlarımızdan tavsiye aldığımızda, onların fikirleri hayatlarımıza katılımlarından ve bizimle paylaştıkları deneyimlerden gelir. Oysaki psikoloji uzmanları dışarıdan bir bakış açısı sunabilir ve farklı bakış açıları üzerinden düşünmemize yardımcı olabilir.

  • Dikkat

Sağlıklı bir arkadaşlık iki yönlü bir yoldur: Her biriniz duygularınızı ifade eder ve sorunlarınız hakkında konuşursunuz. Yani, bir arkadaşlıkta her bir kişiye eşit zaman ve dikkat harcamak önemlidir, ancak bir psikologun görevi tüm dikkatini size vermektir. Bir arkadaşınızdan sorunları hakkında konuşmamasını istemek haksızlık olur, ancak doktorunuzun kişisel sorunlarını sizinle paylaşmasını engelleyen profesyonel sınırlar vardır. O, tam dikkat gerektiren daha karmaşık konulara odaklanmanıza yardımcı olabilir.

Bana Uygun Terapisti Nasıl Bulabilirim?

Dünyada milyonlarca şefkatli ve başarılı terapist vardır - ancak her terapist, tedavi arayan her bireye yardım edemeyebilir. Hem danışanlar hem de profesyoneller için sinir bozucu olabilse de, doğru terapisti bulmak genellikle bir deneme yanılma süreci olabilir.

Bu süreçte yanılma olasılığımızı en aza indirgemek için öncelikle sıkı bir araştırma yapmak gerekir.

Çalışabileceğiniz sitelerin ‘Yasal’ kısmında yer alan maddeleri (Kullanım Sözleşmesi, Çerez ve Gizlilik Politikamız, KVKK Aydınlatma Metni) lütfen çok iyi okuyun ve bilgilerin doğruluğunu teyit edin.

Sitenin güvenirliliğinden emin olduktan sonra sayfada adı geçen psikologların kimlik bilgilerini dikkatli bir şekilde inceleyin ve sorgulayın.

Bir danışmanın veya terapistin gittiği okullar önemlidir; ancak daha da önemlisi yasal ve sertifikalı eğitim programlarına katıldıklarını, meslekleri için eğitim standartlarını karşıladıklarını ve duygusal bir durumda size yardımcı olmaya nitelikli olduklarını doğrulamaktır. Danışmanlık sağlayan lisanslı profesyoneller şu kimselerdir:

Psikiyatristler (MD)

Psikologlar (Doktora, PsyD)

Psikiyatri hemşireleri (MSN, PMHNP-BC)

Lisanslı klinik sosyal hizmet uzmanları (MSW, LCSW)

Benim İçin En Uygun Tedavi Yöntemi Hangisi?

Pek çok tedavi türünün yaygın zihinsel sağlık sorunlarını iyileştirmekte etkili olduğu gösterilmiştir ve belirli bir kişi için hangi yaklaşımın "en iyi" olduğuna karar vermek genellikle onların özel endişelerine, psikologlarıyla oluşturabilecekleri ittifaka ve kişisel tercihlerine bağlıdır.

Obsesif kompulsif bozukluk veya travma sonrası stres gibi belirli zihinsel sağlık sorunlarıyla tedaviye gelen danışanlar, en iyi faydayı alanında uzmanlaşmış veya özellikle onu tedavi etmek için tasarlanmış bir terapi türü uygulayan bir klinisyenden alabilirler. İlişki veya aile sorunları ile ilgili yardım, evlilik ve aile terapisi ile mümkün olabilir.

En Sık Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Terapi nedir? Sadece bireysel bir tedavi hizmetinin sağlanması değil aynı zamanda grup ve aile tedavileri ile de danışanı desteklemektir.

Pek çok türü vardır ve birçoğunun travmadan iyileşme, davranışları değiştirme veya bağımlılıktan kurtulma gibi farklı amaçları vardır.

İşte en yaygın terapi türlerinden bazıları:

  • Bilişsel Davranışçı

Bu tür, genellikle kısa sürelidir ve problem çözmeye, düşünce ve davranışları değiştirmeye ve zor durumlarla başa çıkmak için daha iyi stratejiler öğrenmeye odaklanır.

  • Farkındalığa Dayalı Bilişsel

BDT'nin değiştirilmiş bir versiyonu olan farkındalık temelli bilişsel terapi, insanların olumsuz davranış kalıplarıyla etkili bir şekilde başa çıkmalarına ve depresyon gibi zihinsel sağlık sorunlarının kötüleşmesini veya tekrarlamasını önlemeye yardımcı olmak için farkındalık uygulamalarını içerir.

  • Diyalektik Davranışçı

Diyalektik davranışçı tedavi, insanlarda, farkındalık, stres toleransı, duygusal düzenleme ve etkili kişilerarası iletişim uygulamaları yoluyla acı veren duygular ve ilişkilerle başa çıkmak için beceriler geliştirmeye çalışır. Diyalektik davranışçı terapi (DDT) çocuk terapisi içerisinde de kullanılabilir.

  • Şema Terapi

Şema terapi kişinin zorlu yaşantılarından kaynaklanan duygusal ve davranışsal sorunları çözmek için kullanılan bir terapi türüdür. Bu terapi, kişinin çocukluk çağından beri geliştirdiği olumsuz şemaların (kalıplaşmış inançlar ve düşünceler) fark edilmesi, anlaşılması ve değiştirilmesi üzerine odaklanır.

Terapi Nedir? Masraflarını Karşılayabilecek Miyim?

Yüz yüze aldığınız hizmetten farkı ev rahatlığında sağlanabiliyor olmasıdır. Yani dilediğiniz her yere seanslarınızı güvenle taşıyabilirsiniz. Böylesine hayat kolaylaştıran bir hizmetin masraflarının çok olacağını düşünebilirsiniz.

Ancak maliyeti ve danışanın bütçesine uyup uymaması, muhtemelen bireyin sigorta kapsamı, konumu ve geliri gibi birkaç faktöre bağlı olacaktır.

Bazı doktorlar görüşme başına belirli bir ücret talep ederken, diğerleri danışanın gelirine göre değişkenlik gösterebilen bir ölçek sunar. 

Aday danışanlar, bir randevu ayarlamadan önce terapistin ücret yapısıyla birlikte sigorta kapsamını doğrulamalıdır.

İlk Seansımda Nelerle Karşılaşacağım?

Online terapi nedir? Doktor size duygularınız hakkında çok soru soracak mı? Korkularınızı tartışmanızı isteyecekler mi? Çocukluğunuz hakkında konuşmak zorunda kalacak mısınız?

Özellikle ilk kez bir çevrimiçi tedavi hizmetinden yararlanan danışanların aklından pek çok soru geçiyor, farkındayız.

Gerçek şu ki, farklı terapistler ilk terapi görüşmelerini farklı şekilde ele alırlar. Hatta ilk seansta onların yaşamları, eğitimleri veya deneyimleri hakkında sorular sormanızı teşvik edebilirler.

İlk Seansınızın Akışı

  • Beklemek

Sizin için uygun gün ve saat için randevu aldıktan sonra o zamanı beklemek bir hayli heyecanlı ve stresli olabilir. Hatta gün içerisinde birkaç kez doktorunuzun bilgilerinin olduğu sayfayı kontrol etme isteği duyabilirsiniz.

Bunu hepimiz yaşayabiliyoruz, yalnız değilsiniz. Sakin olun, kendiniz için en iyi adımı attınız!

  • Tanışma

Büyük olasılıkla seansınızın ilk bölümünü birbirinizi tanımak için geçireceksiniz. Psilkologunuzla olan ilişkiniz başka herhangi bir ilişkidir - başlangıçta kişisel düzeyde birbirinizle bağlantı kurabiliyorsanız bu en iyi sonucu verebilir. En derin sırlarınıza hemen dalmak zorunda değilsiniz - ikinizin birbirinizle nasıl iletişim kuracağınıza dair bir fikir edinmenin bir yolu olarak en sevdiğiniz kitap veya geçen hafta gördüğünüz film aracılığıyla konuşmaktan çekinmeyin.

  • İhtiyaçları Belirleme

Terapistinizin neden terapi aradığınızı bilmesi gerekecektir. Tedavinizde ne tür ihtiyaç veya sorunları birlikte ele almak istediğinizi ve geçmişte ruh sağlığınızı yönetmek için neler yaptığınızı sorabilirler. Size en iyi nasıl yardımcı olabileceklerini anlamak için neyin işe yarayıp neyin yaramadığını konuşmak isteyeceklerdir.

  • Soru Sormak

Neye ihtiyacınız olduğunu anlamanın ikincil bir parçası olarak, aşağıdaki sorulardan bazılarını sorabilir:

Daha önce çevrimiçi bir psikolog hizmetinden yaralandınız mı?

Belirtileriniz neler?

Aile geçmişinizde herhangi bir zihinsel sağlık sorununuz var mı?

Ev hayatınız nasıl?

İntihar düşüncesi geçmişiniz var mı?

Kendine zarar verme geçmişin var mı?

Terapiden ne almayı umuyorsunuz?

Seanslarda neyi başarmak istiyorsunuz?

  • Daha Fazla Soru

Seansınızdan önce, tedaviyle ilgili ne gibi endişeleriniz olabileceğini düşünün ve ardından doktorunuzua sormak için bazı sorular üzerine beyin fırtınası yapın. Örneğin:

Bu gizli mi?

Gizliliği ne zaman bozmanız gerekir?

Ne zamandır çalışıyorsunuz?

Belirli zihinsel sağlık sorunlarımla ilgili herhangi bir deneyiminiz var mı?

Hiç kendiniz için terapiye gittiniz mi?

Seanslarımız sırasında hangi davranışlardan uzak durmalıyız?

Tedaviye Başlarsam İlaç Alır Mıyım?

İlaç tedavisi genellikle psikoterapi ile birlikte kullanılır - özellikle şiddetli depresyon, anksiyete veya bipolar bozukluk vakaları için - ancak her danışan için verilmez. Bir doktor, belirli bir kişinin ilaçtan fayda görebileceğini düşünüyorsa, onu bir psikiyatrist veya hemşire gibi bir reçete yazma uzmanına yönlendirmeden önce onunla bu konuyu görüşecektir.

Danışan muhtemelen herhangi bir yan etki ve dozaj ayarlamasını konuşmak için reçete yazan profesyonel kişi ile periyodik toplantılara katılmak zorunda kalacak olsa da, aynı zamanda zihinsel sağlıklarını daha fazla desteklemek için baş etme becerileri ve stratejileri geliştirmek için uzman psikoloğu ile de görüşmeye devam edecektir.

Niteliksiz veya Etik Kurallar Dikkat Etmeyen Bir Terapisti Nasıl Tanırım?

En iyi uzmanlar bile mükemmel değildir ve etkili, etik terapistlerin hata yapması veya istemeden bir danışanı üzmesi mümkündür. İnsanız ve hata yapabiliriz.

Ama ne yazık ki mesleğe uygun olmayan bazı kimseler de var. Etkisiz bir doktorun yaygın uyarı işaretleri, danışanın kendi endişeleri hakkında konuşamayacağını hissettiği noktaya kadar çok fazla konuşmayı veya kendi kişisel hayatı hakkında uygunsuz ayrıntıları paylaşmasıdır.  Görüşmeye gelen kişiyi yargılayan veya küçümseyen uzmanlar, sıklıkla sıkılmış veya dikkati dağılmış görünenler bu profesyonel alan için uygun kimseler değillerdir.

Etik kurallara aykırı davrananlar, niteliksiz veya etkisiz olanlardan çok daha nadirdir, ancak kesinlikle onlar da var!

 Etik olmayan bir klinisyen, bir danışana karşı cinsel veya romantik girişimlerde bulunabilir, onları tehdit edebilir veya şantaj yapabilir ya da sebep göstermeden gizlilik anlaşmalarını ihlal edebilir. Böyle bir durumda, kesinlikle lisans kurullarına bildirmeli ve hizmet mümkün olan en kısa sürede sonlandırmalıdır.

Ne Kadar Sürer ve Ne Zaman Biter?

Genel olarak, danışan hedeflerine ulaştığını hissettiğinde veya artık ilerleme kaydetmediğini gördüğünde sona erer; bazı durumlarda sigorta kapsamının değiştirilmesi gibi lojistik konular tedavinin sonlanmasını zorunlu kılmaktadır. Alternatif olarak, bir psikoloğun belirli bir müşteriye yardım etmek için en iyi uygulayıcı olmadığını belirlemesi de mümkündür. Bu gerçekleştiğinde, danışan eğer isterse çalışmaya devam edebileceği başka birine yönlendirilebilir.

Başlamadan Önce Ufak Bir Motivasyon

Bu yazıyı okuduktan sonra online terapi nedir, çok iyi anladım ve başlayamaya hazır hissediyorum, diyebiliyorsanız ne mutlu bize!

İhtiyacımız olan farkındalık, biraz güven biraz da sabır.

Tüm zorlu süreçlerin altından eğitimli ve size özel bireysel tedavi yöntemleri ile çalışan profesyonel bir destekle kalkabilirsiniz.

Terappin ailesi olarak en kaliteli hizmeti en konforlu şekilde sağlamaya özen gösteriyoruz.

Siz deneyimleyebileceğiniz her türlü probleme çözüm üretebilirsiniz. Üstelik yalnız başınıza çözüm üretmek zorunda da değilsiniz.

Biz size yardım etmeye hazırız, ya siz?

Paylaş
Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin Youtube Kanalı

BLOG

Önerilen Diğer İçerikler

Terappin'de İlk Seansın BASLA15 koduyla %15 İndirimli

Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.

Terapi Yolculuğuna Başla