Terapiye Neden Gidilir? | Neden Terapiye İhtiyacınız Olabilir?

Yazan: Terappin
| 27 Şubat 2023 tarihinde yayınlandı. 27 Şubat 2023 tarihinde güncellendi.
Terapiye Neden Gidilir? | Neden Terapiye İhtiyacınız Olabilir?

Terapiye Neden Gidilir?

İnsan var olduğu sürece,  kendisi ve çevresiyle ilgili birçok konuda bir çok kereler cevap aramıştır.

Kendini anlamak, yaşamsal döngüsünü sorgulamak, hayatı anlamlandırmak, çevresini sorgulamak ve anlamlandırmak içimizdeki en insani arayışdır.

Bunu yaparken her zaman aradığı cevapları bulamaz, çünkü çoğu zaman bunun cevabı belki de hatırlayamadığı çocukluk anılarında gizlidir.

Bazen sadece dertleşmek , anlatmak ister. Bunu bir arkadaşıyla yapsa da arkadaşlarla her zaman bu kadar derinlere inilmez , İnse de zaten bunun iç dökmekten başka pek bir faydası olmaz.

Terapi süreci , kişinin kendi iç yolculuğuna profesyonel biri yardımıyla çıkmaktır.

Sizi dinleyen , anlayan, eleştirmeyen, her yönünüzle kabul eden bir profesyonel vardır karşınızda.

Tek amacı size yardım etmektir ; bunu yaparken yıllarca aldığı kıymetli eğitimleri kullanıp, üstelik sıkı sıkıya bağlı kaldıkları etik değerlerle  sizi koruyarak size hiçbir zarar vermeden, sadece bu keşif yolculuğunda size, istediğiniz müddetçe yoldaşlık edecektir.

Bazen unutmak istediğimiz şeyleri unutturan, bazen özlemini çektiğimiz şeyleri daha katlanır kılan, güçsüz hissettiğimizde gücümüzü saklanan o yerden çıkaran, bazen bulamadığımız sorulara cevap bulan değerli bir süreç.

Kişinin kendisini anlaması, duygularının farkına varması,  yaşamsal döngüsünü anlayıp değiştirebilmesi için en sağlıklı yoldur ve de büyük bir araçtır.

Anlamlandıramadığımız dış dünyayı anlamak, kendimizde değişim yaratmak, istediğimiz gibi olmayan şeyleri gözden geçirip hayatın girdap yaratan etmenlerin yaşamsal etkilerini de azaltmaktır.

Terapiye sorunlu olanların gideceğine dair olan yanlış inancın aksine terapi herkes ve her şey için olabilir.

Herkes zaman zaman birileriyle konuşma ihtiyacı hisseder ve bu çok insani bir şeydir. Aksine kendini açmamak ve hiç sorunum yok demek birçok şeyi bastırdığınızı gösteren bir durum da olabilir. Rahatlamak, bir şeylerden emin olmak, anlamlandırmak ve farkına varmak için terapi bir nimettir.

Terapi insanın yaşam kalitesini arttırır. Yaşam kalitesi hayatı ne kadar iyi yaşayabildiğimizdir ve yaşam kalitesi  yaşam doyumuyla  lineer bir ilişki içindedir. Yaşam doyumu ise sizin mutluluk ölçünüzdür.  Yaşam kalitenizi hayatı ne kadar doyasıya yaşadığınız belirler. Bu durumda da terapi işinize çok yarayacaktır.

Yaşamın en temel öğesi , onun amacını ve yaşamın size sunduğu şeyleri içine sindirebilmek ve hayatı sağlıkla yürütebilmektir.

Psikolojik sağlık dediğimiz durum, psikolojik sağlamlıkla da doğrudan ilgilidir. Yani stresle başa çıkabilecek gücümüzün o dönem içerisinde yüksek olması ya da tam tersi düşük olması. Bu aslında herkes için zaman zaman değişir.

Hayatta karşılaştığımız bir sürü şey psikolojik sağlamlığımızı azaltabilir.

Pandemi döneminde bunu hepimiz gördük. Uzun süre evden çıkmamak gibi bir durum bile psikolojik rezilyansımızı etkiler. Bir kayıp, yas dönemi, başarısız geçen bir sınav, küçük bir tartışma, aileye katılan yeni bir birey vs. Bu örnekler o kadar çoğalabilir ki..

Psikolojik rezilyansımızın azalması bir çok şeyi domino etkisi gibi bozabilir. Bu durumlarda terapi bize o gücü yeniden kazandırabilir.

Her insanın terapiden alacağı şeyler vardır. Bunun yanında kaygı, stres, fobi ,takıntı gibi hayatı zaman zaman zorlaştıran durumları kendi başımıza çözmekte ve bu durumla başa çıkmakta zorlanabiliriz. Bu durumlarda terapinin çözüm için birçok malzemesi vardır.

Bazen geçmişte veya çocuklukta yaşadığımız ve bizi çok etkileyen olaylar olabilir. Üstelik çocukluk yılları şimdiki hayatımızın seçimleri, döngüsü, kavgaları, acıları, seçimleri olarak karşımıza çıkar. Anne babamızın bize nasıl davrandığı çok önemli.

Terapilerde bu konularla çalışmak da hayatınızda birçok şeyin daha iyi gitmesine sebep olur. Evlilik ve ilişki zorlukları, evlilikte başarısızlıklar, kavgalar, üzüntüler her türlü durum, terapiler ile çözülebilir. Ve yine çocuklarınızla olan ilişkiler, çocuğunuzun yaşadığı öğrenme , okul sorunları, ilişkisel sorunlar hep terapi ve danışmanlıkla çözülebilecek konulardır. İnsanlar bu sorunlarını halletmek ve yaşam kalitelerini arttırmak için terapiye giderler.

Hayatta hep bir şeyler alırız; makyaj malzemesi, eşya, giysi. Bazen hiç ihtiyacımız yokken, gereksizce bir şeyler alırız. Tüm bunları an’ı daha keyifli hale getirmek için alırız.

Aslında aldığımız mutluluktur ve maalesef ki etkisi çok kısadır. Mutluluk satın alacak bir yer yoktur fakat,  mutluluğun yolunu açabilecek bir kanaldır terapi. Hayatın değerlerini anlamlı kılan her şeyi terapi ile  daha anlamlı hale getiririz. Çünkü hayat es geçilecek kadar önemsiz değildir.

Görüldüğü üzere terapiye gitmek için çok büyük problemlere gerek yok, herkes terapiye gidebilir. Hatta herkes keşke bu hizmetten faydalanabilse. Çünkü her insanın anlaşılmaya, yargılanmadan, ayıplanmadan , kınanmadan ve azarlanmadan dinlenilmeye hakkı ve ihtiyacı vardır.

Terapi çok insani bir ihtiyaç olduğu kadar, çok insani çerçevesi olan bir teknikler bütünüdür. İnsanlar sırf kendilerini var edebilmek ve değerli olduğunu anlamak için bile terapiye giderler. Bu bazen kızgın bir güneşten kaçmak gibidir.

Etrafınızda sizi bir sürü seven kişi vardır ama bu sevgi size yetmez, içinizde boşluk vardır anlamlandıramadığınız. Bu boşluk ancak iç görü dediğimiz şeye ulaşmak ve farkındalık kazanmakla yok olma yoluna girer.

Bunun ötesinde bir de tabi değişim dediğimiz kavram söz konusu. Değişim terapiyle gerçekleşir. Değişim kişinin kendisinde başlar. Önce bakış açısı , sonra duyguları, sonra davranışları ve sonra kaderi değişir.

Terapi bu değişim gücünü taşıyan etkin bir hizmettir ve insanlara direk bunu vadederek sihirli sözcükler kullanmasa da; terapi, hakkını veren bir terapist ve iç görü kazanmaya istekli istikraralı bir danışanla eşgüdümlü ise ,aslında bunu vadeder.

Ve bu değişim insan için ulaşabileceği en etkili çözüm değil midir?

Çünkü değişim direnç içerir, zordur, herkesin kabul edeceği bir şey değildir. Ve tüm bu bunlar gösteriyor ki direnci profesyonel donanımla kıran terapist değişimin yolunu, danışanı için açar ve  kişilerin hayatlarına dokunan bu eşsiz süreçte her defasında yeni bir bireyin hayatı daha anlamlı  hale gelir.

Kendi değişimine tanık olmak isteyen herkes terapiye  gidebilir ve sürecin meşakkatine katlanırsa sonucunu da görür ve yaşar. Bu meşakkat onun devamlılığını ve yüzleşmelerden doğacak terapi etkilerini içerir.

Terapi, bu kadar masum çıkan yolculuk da , terapist aracılığıyla konuklarını ağırlarken onları eleştirmez, etiketlemez, kızmaz, gücenmez, onlara hiçbir koşulda zarar vermez.  Bazen bir anne, bazen babadır terapi, bazen de bir çocuk. Hayatınıza kim girmişse o kadar yansımasıdır aynanın. Ve her seferinde keşif yolculuğundan bir parça numuneyle çıkmaktır odadan.

Ve bu yolculuk  VIP konforunda  saygın, eşsiz, özgürdür…

Tüm bunlar size ne söyledi bilmiyorum ama hayatta herkesin anlaşılmak ve anlatabilmek için, kendine değer katmak, hayatı anlamlı kılmak, koşulsuz sevmek,  daha mutlu hissetmek, daha rahat hissetmek, korkularından,  acı anılarından özgürleşmek ,  dünyayı farklı gözlerle görebilmek, kendini gerçekten sevebilmek ve kabul edebilmek için  terapi herkes içindir.

Terapi iyi hissetmek isteyen herkes içindir. 

Terapiye gitmek için herkesin o kadar çok nedeni olabilir ki, bu ne ayıp, ne yasak ,ne de gereksiz bir ayrıntı değil ,aksine herkesin deneyimlemesi gereken bir iç görü yolculuğu ve değişim sürecinin gerçekleşmesi için gereken profesyonel süreçtir.

Terapiye tüm bunlarla birlikte, sorun olarak görülebilen her şey için gidilir. Bugün terapistler, evlilik, cinsel sorunlar, cinsel sapkınlıklar dahil olmak üzere insanı dair her durum için terapiler uygulamaktadırlar.

Terapiye gitmek için sorun olarak gördüğünüz bir durum olmasından çok, yaşam kalitesini arttırmak  ve yaşam doyumunu yükseltmek istemek de yeterince geçerli bir sebeptir.

Sıkça Sorulan Sorular:

Hangi durumlarda terapiye gidilir?

Terapiye gitmek, çeşitli durumlarda gerekebilir. Örneğin, depresyon, anksiyete, yalnızlık, sosyal izolasyon, ilişki sorunları, özsaygı eksikliği, düşük benlik saygısı, stres, iş performansı sorunları ve geçmiş travma sonrası etkileri gibi zihinsel sağlık sorunları veya diğer yaşam stresleriyle başa çıkmak için terapiye gidilebilir.

Terapinin amacı nedir?

Terapinin amacı, zihinsel sağlık sorunları veya yaşam stresleriyle başa çıkmak için kişinin duygusal ve psikolojik sağlığını iyileştirmektir. Terapi, insanların kendilerini daha iyi anlamalarına, kişisel gelişimlerine, ilişkilerini geliştirmelerine, stresi yönetmelerine, duygusal düzenlemelerini yapmalarına ve olumlu değişiklikler yapmalarına yardımcı olabilir.

Neden terapiye gitmeliyiz?

Terapiye gitmek, zihinsel sağlık sorunları veya yaşam stresleriyle başa çıkmak için faydalı olabilir. Terapi, insanların kendilerini daha iyi anlamalarına, kişisel gelişimlerine, ilişkilerini geliştirmelerine, stresi yönetmelerine, duygusal düzenlemelerini yapmalarına ve olumlu değişiklikler yapmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, terapiye gitmek, insanların kendilerine ve diğer insanlara karşı daha empatik olmalarına ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemelerine yardımcı olabilir.

Terapiye kimler gider?

Terapiye herkes gidebilir. Terapi, genç veya yaşlı, kadın veya erkek, herhangi bir ırktan veya cinsiyetten insanlar için uygundur. Terapiye gitmek, zihinsel sağlık sorunları veya yaşam stresleriyle başa çıkmak için herkesin faydalanabileceği bir kaynaktır.

 

Paylaş
Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin Youtube Kanalı

BLOG

Önerilen Diğer İçerikler

Terappin'de İlk Seansın BASLA15 koduyla %15 İndirimli

Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.

Terapi Yolculuğuna Başla