İlişkilerde Sadakatsizlik Neden Olur? | Aldatmanın Nedenleri Nelerdir?

Yazan: Terappin
| 17 Şubat 2023 tarihinde yayınlandı. 28 Şubat 2023 tarihinde güncellendi.
İlişkilerde Sadakatsizlik Neden Olur? | Aldatmanın Nedenleri Nelerdir?

Sadakatsizlik, duygusal ve psikolojik travmalara neden olan en zorlayıcı deneyimlerden biridir.

Tüm dünyada yaygın sadakatsizlik en iyi giden ilişkiler de bile yaşanabilir.

İnsanlar neden aldatır?

İlişkilerde Sadakatsizlik Neden Olur?

Aldatmalar sadece kötü giden veya istenmeyen ilişkilerde görülmez. Bir insan, iyi giden bir ilişkide de ihanete uğrayabilir. Bu nedenle, sadakatsizlik nedenleri genel yargıların öne sürdüğünden daha karmaşık olabilir.

Ancak, temelde aşağıdaki nedenlere bağlı gelişir:

  • Öfke
  • Özgüven ya da sevgi eksikliği
  • Eşine yeterince bağlı olmamak
  • Farklı partnerle iletişim kurma ihtiyacı
  • İhmal
  • Çiftler arasındaki cinsel problemler
  • Ahlaki değer çatışmaları ve duygusal tetikleyiciler

Bu durumlar, yalnızca insanların neden aldattığını değil, aynı zamanda ne kadar süre aldattıklarını, cinsel zevklerini, ilişkiye duygusal yatırımlarını ve sonuç olarak birincil ilişkilerinin sona erip ermediğinin de göstergeleri olabilirler.

Sadakatsizliğin Ardındaki Psikoloji Nedir?

Nedenler kişiden kişiye farklılık gösterse de aşağıda belirtilen durumlar ihanetin ardındaki psikolojik ve duygusal nedenlerdir.

Sadakatsizlik, hayal kırıklığı için bir çıkış yolu olarak kabul edilebilir

Aldatma, genellikle ilişkideki çözülmemiş sorunlar ve bu nedenle yaşanan hayal kırıklığı için bir çıkış noktası olarak görülebilir.

İnsanlar partnerleriyle bir yere varamadıklarını düşündüklerinde, mevcut partnerleriyle yaşadıkları sorunlardan ve çatışmadan kaçmak için aldatabilirler.

Siz veya partneriniz kontrolden çıkmış veya çaresiz hissedebilirsiniz

Çocuklar, yaşam tarzı, mali konular, iş ve sosyal yaşamdaki çıkmazlar insanlarda büyük bir stres ve kaygı yaratır. Bu nedenle, yaşananları kontrol etmekte ve olumlu bir duyguda kalmakta zorlanılabilir.

Yaşanan duygusal yüklerden kaçma isteği farklı bir ilişkiye zemin hazırlayabilir.

Sadakatsizlik, bir kişilik sorununun işareti olabilir

İhanet eden kişi, öz güven problemleri yaşıyor olabilir. Ya da dikkat çekme eğiliminde olabilir. Bu yüzden, partnerinden memnun kalmadığında ihtiyaçlarını karşılamak ve kendini doğrulamak için bir başkası ile ilişkilenebilir.

Yeni ilişkiler onlara her zaman yeterlilik ve güven duygusu verir. Tüm bunlar bir duygu karmaşasının yaşandığının göstergesidir.

Aldatma, cinsel ihtiyaçları karşılamak için son çare olarak görülebilir

Cinsel uyum ve sağlıklı bir cinsel yaşam bir ilişkiyi ayakta tutan en önemli faktörlerden biridir. Eğer partnerlerden biri fiziksel ilgi göstermiyor ya da bu konuda yetersiz kalıyorsa çiftler arasındaki bağlar zedelenir.

Sadakatsizlik, güç ve kontrol eksiliğinden kaynaklanabilir

Bazı insanların güç ve kontrol sorunları vardır. Baskın ve yetkili bir partnerin altında olmak onlara kendilerini yetersiz hissettirir. Böylece, şartları eşitlemek, güç ve kontrole sahip olma hissini elde etmek için aldatırlar.

Bu, onlar için başkalarına hala güç ve kontrole sahip olduklarını göstermenin bir yoludur.

İlişkide değer kaybı yaşanmaya başladığında görülür

Bir kişi saygı görmediğini veya ilişkide itilip kakıldığını hissedebilir. İlişkilerinin bazı yönleri tatmin edici değildir ve artık buna dayanamazlar.

İlişkilerinin sağlıklı bir dengesi olmayabilir ve çatışmadan kaçınmak ve bu dengeyi ve sevgiyi aramak için partnerlerine olan ilgilerini kaybedebilirler. Bu sebepten onlara bunu sağlayabilecek başka birine yönlenebilirler.

Aldatıldığınızı Öğrendiniz, Ne Yapmalısınız?

Sadakatsizlik, insanı çıkmaza sürükleyebilir. Durumla nasıl başa çıkacağınızdan emin değilseniz, buradan başlayın:

Partnerinizle olanlar hakkında konuşun

Böyle bir konuyu konuşmak hiç de kolay değildir. Eğer bu konuşma esnasında kendinizi ve yaşanabilecekleri kontrol edemeyeceğinizi düşünüyorsanız bir çift terapistini veya tarafsız bir üçüncü kişiyi dahil edebilirsiniz.

Partnerinizin neden ihanet ettiğini öğrenmek, kendi kendinize olmayan nedenler yaratmanızı önler. Böylece duruma uygun şekilde kendinizi korumaya alabilirsiniz.

Partnerinize ilişkiyi sürdürmek isteyip istemediğini sorun

Bazı insanlar ilişkiyi bitirmek istedikleri ama bunu nasıl yapacaklarını bir türlü bilemedikleri için aldatabilirler. Bu yüzden aldatan kişinin ilişkiye ve size bakış açısını öğrenmek önemlidir.

Partnerinize tekrar güvenip güvenemeyeceğinizi kendinize sorun

Sadakatsizlik, güven duygusunu derinden zedeler. Sürekli bir sorgulama hali içinde bırakır. Bu yüzden, güveni yeniden inşa etmek zaman alır ve partneriniz muhtemelen bu gerçeğin farkındadır.

Ancak onlara bir daha asla güvenemeyeceğinizi biliyorsanız, muhtemelen ilişkiyi onaramayacaksınızdır.

Hala ilişkiyi isteyip istemediğinizi kendinize sorun

Bir ilişkide sadakatsizlik yaşansa bile ilişkiye devam eden çiftler olduğunu görmüşsünüzdür. Bu insanlar genelde birbirlerini sevdiklerini ve ihanetin onlar için zamanla onarılabilecek bir durum olduğunu söyleyebilirler.

Partnerinizi gerçekten seviyor musunuz ve altta yatan sorunlar üzerinde çalışmak istiyor musunuz?

Yoksa yeni biriyle başlamaktan mı korkuyorsunuz? Sizce ilişkiyi düzeltmeye değer mi?

Bir uzman ile konuşun

Aldatmadan sonra bir ilişki üzerinde çalışacaksanız, çift danışmanlığı tavsiye edilir. Bunun yanı sıra, sadakatsizlik ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi anlamak, yaşadığınız duygusal travmanın yüklerinden kurtulmak için bireysel terapi size yardımcı olabilir.

Ben Partnerimi Aldattım!

Eğer ihanet eden taraf siz iseniz, buna neden olan faktörleri dikkatlice değerlendirmeniz ve partnerinizle dürüst bir konuşma yapmanız gerekir. Partneriniz ilişkiyi onarmak isteyebilir veya istemeyebilir.

Siz birlikte kalmak isteseniz bile onun her kararına saygı duymanız gerekir. Aldatan kişi iseniz aşağıdakileri düşünmek ve kendinizi anlamak için biraz zaman ayırın.

Hala bu ilişkinin içinde olmayı istiyor musunuz?

Aldatmanız ilişkiyi bitirmek isteğinden kaynaklanıyorsa, eşinize bu gerçek hakkında hemen dürüst olmak en iyisidir. Ne hissettiğinizden emin değil misiniz? Bir bakış açısı kazanmak için bir terapiste danışmalısınız.

Sadakatsizlik nedenleri üzerinde çalışabilir misiniz?

Bireysel terapi ve çift terapisi, daha iyi iletişim kurmaya ve bir ilişkiyi geliştirmeye yardımcı olabilir. Bu sayede gelecekte sadakatsizliği daha az olası hale getirebilir.

Ancak, aldatma nedenlerinizi iyi tespit etmeniz gerekir. Örneğin, eğer partnerinizle sağlıklı bir cinsel yaşantınız olmadığı için ya da size yeterince ilgi göstermediği için ihanet ettiyseniz aynı durum tekrar ortaya çıkarsa ne olabilir?

Kendinizi tekrar aldatırken görüyor musunuz?

Sadakatsizlik üzerine çalışmaya ve bunu iyileştirmeye hazır olmalısınız.

Sadakatsizlik acıya, kalp kırılmasına ve duygusal sıkıntıya neden olabilir. Tekrar yapabileceğinizi düşünüyorsanız, sadık kalacağınıza söz vermeyin. Bunun yerine partnerinize bağlanamayacağınızı düşündüğünüzü ve bu ilişkiyi sonlandırmak istediğinizi söyleyin.

Terapiye başlayabilir misiniz?

İnsan kendi eksik yanlarını tek başına görmekte ve iyileştirmekte zorlanabilir. Parterinizi aldattıysanız, bireysel terapi, bunun arkasındaki nedenleri daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.

Çift terapisi ayrıca sizin ve eşinizin ilişkiyi birlikte yeniden kurmasına yardımcı olabilir. İşleri yoluna koyma konusunda istekliyseniz sadakatsizlik gibi yaralayıcı duygusal bir travmadan sonra her iki terapi yöntemi de mutlaka tavsiye edilir.

Sadık olmayan insanları tanımlamak için "Bir kez aldatan, her zaman aldatır" ifadesini duymuş olabilirsiniz.

Ancak bu her insan için geçerli değildir. Bazı insanlar tekrar tekrar aldatmaya meyilli olurken, diğerleri için durum çok daha farklıdır.

Hatta sadakatsizlik üzerine çalışmak bir ilişkiyi güçlendirebilir de. Burada dikkat edilmesi gereken hem sizin hem de eşinizin ilişkinizde neleri kabullenip iyileştirebileceğinizden ve neleri yapamayacağınızdan emin olmanızdır.

Hem kendinize hem partnerinize karşı dürüst olun. İleriye dönük açık iletişimi sürdürmeniz sadece ilişkinize değil, sizin benliğinize ve kişisel değerlerinize de olumlu katkı sağlar.

 

KAYNAKÇA

Why Do People in Relationships Cheat?, Scientific American, 2021
The Psychology Behind CheatingThe International Psychology Clinic, 2021
The 8 Main Reasons Why People Cheat, Psychology Today, 2019

Paylaş
Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin Youtube Kanalı

BLOG

Önerilen Diğer İçerikler

Terappin'de İlk Seansın BASLA15 koduyla %15 İndirimli

Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.

Terapi Yolculuğuna Başla