Yazan: Terappin | 29 Temmuz 2022 tarihinde yayınlandı. 16 Ocak 2023 tarihinde güncellendi.
Pozitif psikolojide, mutluluk üzerindeki etkileri nedeniyle kendine güvenmenin güçlü bir teorik önemi vardır. Muhtemelen, öz değer, kendini ifade etme, kendini tanıma, esneklik ve kendini kabul için bazı örtüşmeler veya en azından potansiyel çıkarımlar fark edebilirsiniz.
Yani, her şeyi kendiniz yapmakla ilgili değil. Bu, finansal olarak bağımsız olmakla da ilgili değil. Ve kesinlikle, karşılaştığınız her zorluğu yalnız başına omuzlamakla ilgili değil. Bu yazıda, kendine güvenmenin gerçekte ne anlama geldiğine ve bunu kendi içimizde nasıl geliştirebileceğimize bir göz atacağız.
*Oluşumu nedir? Nasıl Geliştirilir?
*Sağlıklı bir şekilde özgüven sahibi olmak
*Oluşumunu ve gelişimini etkileyen faktörler
*Kendine güvenen çocuklar yetiştirmek
Kendine güvenmek, kendi becerikliliğinizin arkasında hayatın zorluklarını aşmak için yeteneklerinize inanmaktır. Dışarıdan yardıma ihtiyaç duymadan kendinizi sağlama (ve çoğu zaman düşmanlarınıza karşı savunma) yeteneğinizi ifade eder.
Tabii ki, bu tanım oldukça geniştir ve anlamı kişiden kişiye değişir. Bu kavramın yukarıdaki tanımı ona bir bireycilik biçimi olarak atıfta bulunsa da gerçekte bu terimin geniş anlamları vardır ve kendine güvenmenin önemi bir kişiden diğerine çarpıcı biçimde değişebilir.
Özellikle bu kavram, farklı insanlar için farklı şeyler ifade eder. Kendine güven ile en kolay ilişkilendirilen karakter özellikleri aşağıdaki gibidir:
Kendine inanmak, en sert kışlarda ve en acımasız yazlarda hayatta kalmanızı sağlar. Size kendiniz ve kararlarınız üzerinde bir kontrol duygusu verir. Ayrıca bu, başkalarından asla yardım istememek için bir bahane olmasa da artık sizin için başka planları olabilecek kişilerin kaprisine ve merhametine bağlı olmadığınız anlamına gelir.
Pratikte, kendine güvenmek pek çok şeye benzeyebilir. Temel ihtiyaçlarınızı (ve bu size düşüyorsa eşinizin, çocuklarınızın ve diğer aile üyelerinin ihtiyaçlarını) karşılamak için kendinize güvenebilmek dünyadaki en büyük duygulardan biridir
İstatistiklerin neredeyse her şeyin psikometrik olarak ölçülmesine izin verdiği ve operasyonel tanımların bol olduğu bir çağda, kendine güven için tek bir tanım olmaması şaşırtıcı değildir.
Bildiğimiz şey, bu kavramın -psikolojik anlamda- en az birkaç on yıldır "benlik" ile bağlantılı olduğudur.
Daha spesifik olarak, kendi kendine yeterlilik, kendi kendini tanımlama tartışmalarının içinde olmasa da yanında sürekli olarak bahsedilir. Onu benzersiz kılan şey, kendine güvenin kapsadığı topluma yaklaşımıdır- psikoloji dergilerinde kabaca şu şekilde ima edilmiştir:
“Yaşama tutarlılık (anlam) ve tatmin sağlamak için iç kaynaklara güvenmek”
Bu duyguyu kendinizde ön plana çıkarmak ya da geliştirmek için birçok adım ya da ipucu uygulanabilir. Bunlardan üçünü aşağıdaki gibi örnekleyebiliriz:
Birçok kişi, ego ve güvenin temelde aynı şey olduğu şeklindeki yaygın yanlış kanıya kapılmaktadır. Her ikisi de baskı altında soğukkanlı görünen küstah bir tavırla değerlendirilmektedir. İş yerinde ya da diğer ortamlarda böyle bir tavır almanın sizi kariyerinizde ileriye taşıyacağı bile söylenmiş olabilir.
Ancak gerçek şu ki, bu iki kavram oldukça farklıdır. Kendine güvenmek, kendi yeteneklerine inanmak ve kendine inanmaktır, ama ego tamamen başka bir şeydir. Güvenden farklı olarak, ego kişisel çıkar için çalışır. “Doğru” görülmek için her ne pahasına olursa olsun onay, övgü ve doğrulama ister.
Bu iki kavram arasındaki farkları ortaya koymak, sağlıklı bir şekilde kendinize inancın ve güvenin artmasında yardımcı olacak adımları sunar. Egonuzu kontrol altında tutmak, herhangi bir organizasyonda başarılı olmak ve iş güvenliğini sağlamak için gereklidir. Bunun nasıl başarılabileceğini sizin için listeledik:
Kendilerini başkalarıyla bağlantı kurma şansından mahrum bırakan insanlar, yaşamın son derece ödüllendirici bir bölümünü kaçırıyorlar- stresi önemli ölçüde azaltabilecek ve refahı artırabilecek bir kısmı.
Bununla birlikte, kendi gücünüzü kullanabilmeniz de aynı derecede önemlidir. Üstelik başka birinin bölmesi veya varlığı olmadan tamamlanmış olduğunuzu bilmek.
İşte sizler için bu karakter özelliğinin gelişimini etkilemeye yardımcı olabilecek adımlar:
Kişinin kendine olan güveninin olmadığının işareti olan bazı belirli davranışları olabilir. Bu belirtiler aşağıdaki gibi örneklendirilebilir:
Kendine inanan ve emin çocuklar yetiştirmek için uygulayabileceğiniz birtakım adımlar bulunmaktadır. İşte bu adımlar arasındaki en yaygın örnekler:
Peki bu kavram kadınlarda nasıl işler? Kimi zaman kendine güvenen kadın olmak aranan bir şey olurken, kimi zaman bu kavram bir engel olarak da kadınların karşısına çıkabilmektedir. Peki bu kavramın özellikleri kadınların karakterleri ve davranışlarına nasıl yansır? İşte sizler için kendine güvenen kadınların özelliklerini derledik:
Kısaca, kendilerinden emin olan ve inanan kadınlar, kendileri olmaktan asla çekinmezler. Onlar için ideal güzellik kavramları ve çevrelerindekilerinin ne dediğinin bir önemi yoktur. Kendilerinden emin ve mutlu kararlar alır ve kendilerini iyi tanırlar.
Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.