
Ghosting Nedir?
“Hayaletlemek” olarak çevrilen ghosting kelimesi, kişinin bir anda hayalet olması durumudur. Sanki hiç konuşmuyormuş ya da iletişimde değilmiş gibi birey bir anda yok olur. Bu durum genellikle romantik ilişkilerde yaşansa da, profesyonel veya arkadaşlık ilişkilerinde de yaşanabilir.
Ghostlanmak Ne Demek?
Ghostlanmak, iletişimde olduğu kişinin ona geri dönmediği ve iletişimden kopardığı kişi olmaktır. Ghostlanan kişi sebep verilmeden veya yüzleşme olmadan iletişimden kesildiği için kafası karışıktır.
Ghosting Neden Yapılır?
2018’de Freedman ve ekibinin yaptığı bir deneyde insanların ilişkilere dair sahip olduğu örtük inançların ghosting algılarını etkilediklerinden bahsediyor.
Bu deney “Kaderci İnanç” ve “Gelişim İnancı” olarak iki örtük inançtan bahsediyor. Kaderci inanç, “Bir ilişki ya olur ya olmaz” diyerek bi ilişkinin yürümesinin kendiliğinden karar verildiğine ve kişilerin bu durumda bir etkisi olmadığına inanıyor. Gelişim inancı ise “İlişkiler zamanla gelişir” düşüncesine sahip olarak ilişkilerin kurulduğuna ve zamanla geliştiğine inanıyor.
Yapılan deneyde kader inancına sahip olan insanların ghosting’e daha sıcak baktığını, ve kabul edilebilir olduğunu düşündüğü fark ediliyor. Aynı zamanda gelişim inancına sahip olan bireyler ise ghosting’i kabul edilemez buluyor, ve açık iletişimi tercih ettiği görülüyor.
Yani ghosting yapan bireyin kişisel inançları, yetiştirilme biçimleri gibi faktörler ghosting yapmanın kabul edilebilir bir olay olduğunu düşünmesine yol açabilir. Duygusal olgunluğun tam gelişmediği senaryolarda bireyler kaygı ve kaçınma davranışı sergiliyor olabilir. Bu bireyler yüzleşmekten korktuğu için, çözüm yolu olarak direkt kaçmayı tercih ediyor olabilirler.
Ghosting Nasıl Yapılır?
Ghosting genellikle teknolojik ortamlarda yaşanır. Kişiyle direkt iletişimi kesmenin birkaç yöntemi vardır, bunlar:
- Günlük konuşmayı durdurmak: Her gün atılan mesajlar ve yapılan aramaların bir anda son bulmasıdır. Kişi mesajlara geri dönmez, soğuk bir biçimde döner veya çok geç döner. Aramalara dönmez, ve müsait olsa da geri aramaz.
- Sosyal medya: Kişi, sosyal medyadan karşı tarafı çıkartır, takipten çıkar. Aynı zamanda sosyal medya platformlarında kurulan iletişimi de keser, hatta bazı durumlarda karşı tarafı engeller.
- Yapılan planların iptali: İkili ilişki içerisinde, ileriye dönük bir plan yaptıysa da, bu planları görmezden gelir ve iptal eder.
Ghosting Belirtileri Nelerdir
Ghosting belirtileri şu şekildedir:
- Karşı taraf bir anda iletişimi kestiyse,
- Bütün platformlarda sessizleştiyse,
- Aramalara dönmüyor, mesajları okumuyorsa,
- Bahane göstermeden planları iptal ediyorsa,
biri sizi ghostluyor olabilir.
Ghosting Nasıl Anlaşılır?
Birisi elbet yoğunluğundan dolayı geç cevap veriyor, aramalarınıza dönemiyor olabilir. Fakat bunun ghosting’den farkı, bu bireylerin durumu telafi etmeye çalışması, ve sebepleri size bildirmesidir. Ghosting durumunda, açıklama yapılmaz ve iletişimdeki kopuklukları telafi edilme sözü verilmez.
Ghosting’in Psikolojik Etkileri Nelerdir?
Ghosting’e maruz kalmak, birey için psikolojik olarak yıpratıcı olabilir. Kişi sorunu kendisinde arayabilir veya çözümün kendisinde yattığını düşünebilir. Bu etkilerden bazıları şu şekildedir:
- Özgüven kaybı: Kişi ghostin’e uğradıktan sonra bu durumun kendisiyle bir alakası olduğunu düşüp özgüvenini kaybedebilir.
- Belirsizlik kaygısı: Karşı tarafın başına bir şey geldiğinden mi yoksa daha fazla devam etmek istemediğinden mi iletişimi kesmesi kişiyi strese sokabilir, karşı taraf için endişelenmeye bile yol açabilir.
- Kendini sorgulama: Kişi kendisinin ghosting yapılacak ne yaptığını düşünür, konuşma tarzını ve sıklığını sorgular. Sorunu kendisinde arar ve karşı tarafı haklıymış gibi görür.
Ghosting ile Nasıl Başa Çıkılır?
Ghosting ile başa çıkmak kişiyi psikolojik olarak yorabilir. Fakat yapılan bu hareketi kişisel olarak algılamamak çok önemlidir. Karşı tarafı konuşturmaya çalışmak yerine, kişi iletişimin kesilmesine saygı duymalı ve karşı tarafı hayatından çıkarmalıdır. İşte uygulanması gereken bazı adımlar:
- Kabullenmek: Yaşanan bu durumun size inat yapılmadığını, karşı tarafın kendi seçimleriyle bir alakası olduğunu bilmek, ve durumu kabullenmek. Bu yaşanan olayın kişinin kendi suçu olmadığı, ve kendisi yüzünden yaşanmadığını kabul etmesi gerekir.
- Üzerine gitmemek: Bu durumda karşı tarafla iletişime geçmek için daha çok mesaj atmak, aramak veya buluşmaya çalışmak yerine kişi kendi hayatına odaklanmalı. İletişime geçmeye çalışmamalı ve karşı tarafın hayatına girmeden önceki aktivitelerine devam etmelidir.
Love Bombing – Gaslighting – Ghosting Arasındaki İlişki Nedir?
Bu üç kavram, günümüzde çok fazla bir arada görülmektedir. Bu hareketler özellikle sağlıksız veya toksik ilişkilerde görülür. Benzer hareketler olsalar da farklı özelliklere sahiplerdir.
- Love Bombing: İlişkinin başlangıcında çok hızlı ve çok yüksek hacimde sevgi göstermektir. Bu yöntem, karşı tarafı olmayan bir kişiye inandırma ve ilişkiye bu şartlar altında girmesini sağlar. Sonrasında azalan sevgi göstergeleri, karşı tarafın ilişkide ‘eskisi gibi olması’ hayaliyle uzun bir süre barındırır.
- Gaslighting: Karşı tarafın, bireyin gerçeklik algısını manipüle ederek bireyi suçlu hissettirmesidir. Bu yöntem kullanıldığında ilişkide hep bir taraf haklı çıkar ve karşısındaki kişiye duygusal şiddet uygular.
- Ghosting: Bu durumda karşı taraf hiçbir açıklama yapmaksızın bir anda ortalıktan kaybolur. Hiçbir aramaya veya mesaja dönmez. İletişim kurmak yerine kaçma davranışı sergiler.
Sık Sorulan Sorular
Kimler Ghosting Yapar?
Ghosting yapan insanlar cinsiyete veya yaşa bağlı değildir. Genellikle ghosting yapan insanlar kaçıngan bağlanma stiline sahiplerdir. Sorunla karşılaştıklarında yüzleşmek yerine kaçmayı tercih ederler. Aynı zamanda daha kaderci yaklaşıma sahip olan insanlar, ilişki üzerine uğraşmak yerine “Demek ki doğru insan değilmiş” diyerek ghosting yapabilirler.
Ghosting yapan kişiye nasıl davranmalı?
“Ghosting yapan birisine nasıl davranılmalı?” sorusuna en doğru cevap o kişiye karşı hiçbir şey yapılmamasıdır. Ghosting yapan kişinin sorunlarını yüzleşerek veya konuşarak çözebileceği inancına sahip olmak, kişiyi uzun süreçte daha çok yıpratabilir. İletişimin ani kesilmesi güzel bir son olmasa da kendi şekliyle bir sondur. Kişinin önüne bakması, aile ve sosyal çevresinden yardım alması çok güzel bir destek mekanizması olacaktır.
Ghosting'in amacı nedir?
Ghosting yapan kişinin amacı aslında kaçmaktır. Yüzleşmekten, konuşmaktan belki de sorunları çözebilmekten kaçmaktır. Karşı taraf kendince bir sorun olduğunu düşünür, ve bunu çözmeye çalışmak yerine bu rahatsız durumdan tamamen kurtulmak ister.
Ghostinge maruz kalan kişi ne yapmalı?
Ghosting’e maruz kalan kişi, durumu kişisel algılamamalı ve kendi değerini sorgulamaktan kaçınmalıdır. Süreci kabullenerek kapanış ihtiyacını içsel olarak tamamlamaya odaklanabilir. İleriye bakmak, yeni sosyal bağlar kurmak ve kendine iyi gelen aktivitelere yönelmek iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
Ghosting yapan pişman olur mu?
Ghosting yapan bireyler yaptığının yanlış olduğunun genellikle farkındalardır. Fakat bundan her birey pişman olmaz. Bazı insanlar karşı tarafa yaşattıkları için suçluluk hissetseler de pişmanlık hissetmezler.
Fakat bazı insanlar da empati kurduğu için pişman olmaz, fakat yalnız kaldıklarında ve neyi kaçırdıklarını fark ettiklerinde pişman olabilirler.
Ghosting yapan kişi narsist midir?
Ghosting yapan kişi empati becerilerini kullanmadan hareket etse de, ve narsist kişilik bozukluğunun belirtilerinden birisi de empati yoksunluğu olsa da; her ghosting yapan kişi narsist kişilik bozukluğuna sahip olmak zorunda değildir.
Ghosting ne hissettirir?
Ghosting kişiye bir kapanış sağlamadığı için huzursuz hissettirebilir. Bu belirsizlik ve kafa karışıklığı, bireyi rahatsız edebilir. Kendisini konuşulmaya değer görmezse bu özgüven kaybı yaşatabilir. İletişim kesildiği için reddedilmiş hissedebilir. Fakat durum böyle olmamalıdır. Bu durum ilişkinin kesilen kişiyle hiçbir alakası yoktur, ilişkiyi kesen ile bir alakası vardır. Yine de bu durumun maruz kalan tarafında olmak olumlu bir hissiyat değildir.
Ghosting yapılmasını önlemek mümkün mü?
Ghostingin en başında yaşanmasının sebebi kendisi olmadığı için, birey de bunun yapılmasını önleyemez. Fakat ghosting durumunun en başında başına gelmemesini sağlayacak şeyler vardır. Bunlar şu şekildedir:
- Açık iletişim: Beklentilerin ve sınırların ilk günlerden açıkça konuşulması, ileride bir sürtüşme veya yüzleşme çıkmasını engeller, böylece de birisinin ghosting yapması engellenebilir.
- Bağlanma türleri: Karşı tarafın bağlanma türünü önceden anlayıp, kaçıngan bağlanma türü olan veya bağlanmaktan korkan birisiyle ilişkilerin derinleşmesine izin verilmeyebilir, verilecekse de bunu dikkatle ve sonuçlarını bilerek yapılabilir.
Her Sessizlik Ghosting mi?
Her sessizlik ghosting değildir. Bazı insanlar gerçekten yoğun olabilir, hayatlarında büyük bir olay yaşanmış olabilir ve cevap verme durumunda olamayabilirler. Böyle durumlarda iletişim kurulamıyorsa hayatımıza devam edebilir, hayatları sakinleştiğinde geri dönerlerse, ilişkinin geleceği yeniden değerlendirilebilir. Fakat bu ghosting değildir, ghosting açıklamasız ve ani kaybolmadır.
Kaynakça
1* LeFebvre, L. (2017). Ghosting as a relationship dissolution strategy in the technological age. In N.
M. Punyanunt-Carter & J. S. Wrench (Eds.), The impact of social media in modern romantic
relationships (pp. 219–235). New York, NY: Lexington Books.