Gaslighting nedir? Eğer bu terim sana yabancı geliyorsa belki aşağıda senin de önceden duymuş olabileceğin örnek cümleler ile konuya giriş yapabiliriz:
"Ah, hadi ama. Hiç de öyle söylemedim."
"Aşırı hassassın."
"Bunu neden bu kadar büyütüyorsun anlamıyorum..."
Yukarıdaki cümlelere hayatımızın belli döneminde birçoğumuz maruz kalmışızdır. Bu tehlikeli cümleler birer gaslighting yöntemidir.
Senin için Terappin ailesi olarak gaslighting nedir, yöntemleri nelerdir, nedenleri nelerdir ve pek çok merak edilen soruya yanıt vermeye çalıştık.
Hazırsan başlayalım mı?
Gaslighting nedir? Gaslighting, bir psikolojik ve duygusal manipülasyon türüdür.
"Gaslighting" terimi adını, bir kocanın karısını, onun akli dengesinin yerinde olmadığına ikna etmek için hileye başvurduğu ve böylece onun üzerinde otorite kurduğu 1944 tarihli bir filmin başlığından almıştır. 1970 yılında ise gaslighting terimi, psikanaliz literatüründe bu tür duygusal manipülasyonu tanımlamak için kullanılmaya başlanmıştır.
Kişisel ilişkilerde, istismarcı bir eş veya daha nadir durumlarda ebeveynler tarafından; profesyonel ilişkilerde, manipülatif bir patron veya bir iş arkadaşı tarafından ve hatta halka mal olmuş kişiler tarafından bile uygulanabilir.
Kısaca, gaslighting, olayların senin iddia ettiğin gibi gerçekleşmediğine inanman için birisi seni manipüle ettiğinde gerçekleşir. Gaslighting nedir anlamak kimi zaman zordur çünkü inkâr, çelişki uyandırma ve yalan ile uzun süre devam ettirilebilir.
Otoritenden şüphe ederek, elindeki kanıtlara itiraz ederek veya kendini hatalı hissetmene neden olarak gaslighting yapılabilir. Fail, bunu yaptığının farkında olabilir veya olmayabilir, ancak kurban için kafa karıştırıcı ve son derece yıkıcı olabilir.
Tipik olarak kafa karışıklığına, güven ve öz saygı kaybına, kişinin duygusal veya zihinsel istikrarının belirsizliğine ve gaslighting yapan kişiye bağımlılığa yol açar.
Gaslighting nedir ve bu manipülasyon türünü kimler uygular? Manipülasyon, başkalarını kendi yararına sömürmek, kontrol etmek veya başka bir şekilde etkilemek için gösterilen davranışlardır.
Aşağıdaki mental sağlık sorunlarına sahip kişiler genellikle manipülatif olmaya eğilimlidir:
Bu duruma maruz kalmak kafanı karıştırabilir; kararını, hafızanı, öz değerini ve genel zihinsel sağlığını sorgulamana neden olabilir.
Tüm bunları yaparken manipülatör kişi aşağıdaki yolları izler:
Manipülatörler genellikle yalan söylemeye alışık patolojik yalancılardır. Açıkça yalan söyler ve kanıt sunulsa bile asla geri adım atmazlar.
Üstelik seni yalanlayıp "Uyduruyorsun", "Bu asla olmadı" veya "Sen delisin" gibi cümleler kurabilirler.
Senin hakkında dedikodu yaparlar. Artan söylentilerden sonra sana üzülüyormuş gibi davranırlar. Onlara duyduğun güveni sarsmadan içten içe sana zarar verirler.
Herhangi bir açıklarını yakaladığında ve sorular yönelttiğinde eldeki soruya cevap vermek yerine başka sorular sorarak kafa karıştırıp dikkat dağıtırlar.
"Sakin ol", "Aşırı tepki veriyorsun" veya "Neden bu kadar hassassın?" gibi açıklamalar yaparak duygularını önemsizleştirirler.
"Seni ne kadar sevdiğimi biliyorsun. Seni asla bilerek incitmem. " en tehlikeli cümleleridir. Bu belki o an sana iyi gelen ve duymak istediğin cümle olabilir ancak sana zarar veren eylemler tekrar edildiği sürece bu sözlerin hiçbir önemi yoktur.
Gaslighting nedir, adım adım öğreniyoruz. Şimdi ise bu durumun belirtilerine yakından bakalım.
Gaslighter'ın en temel amaçları güç ve kontroldür. Uyguladığı en temel taktik ise her konuda kurbanı yanlış yönlendirmektir.
Birçok psikolojik istismarcı hedefin utancını ve kafa karışıklığını onları izole etmek için kullanır. Kişi, istismarcının yanında yer almayacağı korkusuyla sevdiklerinden uzaklaşabilir.
İstismarcının amacı genellikle hedefi tamamen kendine bağımlı kılmaktır. Bu tür öğrenilmiş davranışların kökleri genellikle psikopatiye veya narsisistik, antisosyal ve borderline kişilik bozukluğuna dayanır.
İnsan psikolojisi üzerinde yıkıcı ve iyileştirmesi uzun zaman alan etkilere sahiptir. Aşamalı olarak ilerler ve ilk aşamada kişinin kendisine duyduğu özgüveni derinden zedeler. Zamanla kurban bu davranışları hak ettiğini düşünür ve manipüle eden kişiye daha çok yaklaşır.
Ve tüm etkileri bir zincirin halkası gibidir. Mental olarak sağlıklı olmadığımız için zamanla bu durumdan iş ve sosyal yaşantımız da olumsuz bir şekilde etkilenmeye başlar. Eşimiz, dostlarımız ve ailemizle olan bağlarımız kopar. Kurban kendini kararsız, istikrarsız ve sevilmeyi hak etmeyen bir kişi olarak görür. Bu nedenle sosyal hayattan kendini izole eder.
Dahası depresyon, travma sonrası stres bozukluğu ve bağımlılık gibi hastalıkların da görülmesine yol açar.
Gaslighting nedir, nasıl uygulanır, belirtileri ve etkileri nelerdir artık çok iyi biliyoruz. Şimdi ise bu duruma maruz kaldığımızı nasıl fark ederiz ve devamında tedavi süreci nasıl olmalıdır inceleyelim.
Bunu anlamak için hislerine ve gözlemlerine güvenmelisin. Gösterilen her tavır duygusal ve psikolojik olarak istismara uğradığın anlamına gelmez ancak göz ardı etmemen gereken önemli ipuçları da vardır.
Gaslighting nedir, en basit tabiriyle kişiye kendi istekleri dışında bir şeyi istetme ve yaptırma sanatıdır.
O halde senin için ilk ipucu yaptığın şeyi gerçekten isteyip istemediğine ve hangi bilinç ile yaptığına odaklanmandır.
Sana bunu yaptıran kişiye karşı hayır demekten çekiniyor musun, kendini suçlu ve utanmış mı hissediyorsun mutlaka sorgula.
Bunun yanı sıra karşındaki kişinin sana karşı tavırlarını geçmişten bugüne karşılaştır. Örneğin, normalde sana yeterince nazik davranmayan biri bir şey isterken dünyanın en kibar insanı haline dönüşüyorsa dikkat etmelisin. Tatlı dil, manipülatörlerin en sık kullandığı yöntemdir.
Son olarak kurban rolü oynayan kimselere dikkat etmelisin. Sürekli çaresiz ve umutsuz görünüyorsa, senden her konuda yardım istiyorsa önlemini almalısın. Şefkat ve merhamet duygularının sömürülerek kullanılmasına ve yönlendirilmesine izin vermemelisin.
Gaslighting nedir, bir de manipüle eden kişilerin ağzından dinleyelim mi? Ya da dinleyebilir miyiz?
Bu sorunun tek cevabı ve iki farklı nedeni var: Hayır, dinleyemeyiz.
Peki, bu insanların motivasyonları nedir? Neden böyle davranma ihtiyacı hissederler?
Manipülatif insanların çoğunda görülen ortak özellikler şunlardır:
Herkes kişisel bir alanı olsun ister ama herkesin amacı aynı değildir. Manipülatif insanlar kendilerine ait bir alanda daha kontrolcü davranabildikleri için kendilerini bu şahsi alanlarda daha rahat hissederler. Bu nedenle birçoğunun kendine ait ofisi, evi ve arabası vardır.
Kendilerini ne kadar rahat hissederlerse bir fikri kabul ettirmeleri de o kadar kolay olacaktır.
Çok iyi gözlem yaparlar. Bu yüzden konuşma anında ilk konuşan kişi onlar değildir. Seni çok iyi dinler, anlamaya çalışır, hareketlerini değerlendirirler. Seninle ilgili hiçbir ipucunu kaçırmazlar. Zayıf noktalarını, korkularını, seni heyecanlandıran şeyleri öğrenir ve bunları sana karşı kullanırlar.
En etkin kullandıkları ikna yöntemlerinden biridir. Bir tartışma anında yüksek sesle hatta bağırarak konuşup seni sindirmeye ve bezdirmeye çalışırlar. Bu bir agresif manipülasyondur. Sadece ses tonları ile değil beden dilleri ile de sindirmeye çalışırlar. Tartışma devam ederse şiddet bile gösterebilirler.
Ürkütücü ama bunu yapıyorlar. Hem de ustaca!
Senin kafa karışıklığından ve kararsızlığından yararlanmak için peş peşe sorular yöneltebilirler. Hitabet kabiliyetleri yüksektir, bu onlara seni sürekli konuşarak etkilemeleri için kolaylık sağlar. Daha ne olup bittiğini anlayamadan onların istediği yola çoktan girmiş olabilirsin.
Pek çoğumuz olumsuza sarılmaya daha meyilliyizdir. Herhangi bir durumda aklımıza ilk olumsuz seçenekler gelir. Oysaki hayatta sonsuz olasılıklar vardır ve bunları çoğu zaman unuturuz.
İşte seni duygusal ve psikolojik olarak kandırmaya çalışan kişi bu gerçeğin çok iyi farkındadır. Bu nedenle seni kendini kötü hissettirip etki altına almak için ellerinden gelen her şeyi yaparlar.
İlgi görme isteği hepimizin içinde vardır. Eğer bir kişi ya da kişiler tarafından ilgi görmezsek bulunduğumuz yerden ayrılmak isteriz. Ya da o ilgiyi almak için uğraşırız.
Manipülatörlerin en başarılı oldukları konulardan biri ise görmezden gelmektir. Böylelikle sana kendini değersiz hissettirmeyi amaçlarlar, egonu zedelerler. Sen ise bunu onarmak için onlara daha çok yaklaşabilirsin.
Gaslighting nedir sorusunu uzun ve detaylı bir şekilde cevapladıktan sonra ondan nasıl korunacağının ipuçlarını vermenin zamanı geldi.
İşte kendini korumanı kolaylaştıracak birkaç ipucu!
Gaslighting nedir ne değildir fark etmeye başladıktan sonra onunla mücadele etmenin en iyi yöntemlerini öğrenmek için hiç zaman kaybetmeyelim.
Her şey kendine güvenmekle başlar! Bu konuda daha detaylı bir bilgiye ulaşmak için “Özgüven Nasıl Kazanılır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsin.
Bu konuda uzman desteği son derece önemlidir.
Mental ve duygusal olarak sömürülen insanlar bunu geç fark edebilirler. Belli bir noktadan sonra müdahale etmek çok zor olabilir çünkü artık sana bunu uygulayan kişiye bağımlı hale gelmiş olabilirsin.
Kaybettiğin özgüvenin ve sosyal çevrenden uzaklaşmış olman da işleri daha da zorlaştıracaktır.
Gaslighting nedir, artık çok iyi biliyoruz. Hem de onlara göz açtırmayacak kadar iyi! Artık öğrendiklerimizi bir uzman psikolog desteği ile pratiğe dökme zamanı.
Gaslighting: Toplumda Giderek Belirginleşen Bir Psikolojik ve Duygusal İstismar Türü!, Evrim Ağacı, 2020.
Is Someone Gaslighting You? Learn the Warning Signs, Verywell Mind, 2023.
What is gaslighting?, Medical News Today, 2022.
What Is Gaslighting?, Cleveland Clinic, 2022.
What Is Gaslighting in Relationships?, WebMD, 2021.
Sana en uygun online psikolog ile eşleşmek için testi çöz
BAŞLAİlk seansın %15 indirimli
Kod: BASLA15Terapine Şimdi Başla
Terapistleri GörüntüleTerappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.