Travma sonrası stres bozukluğu ile tek başına mücadele etmek düşündüğünden çok daha zorlayıcı olabilir.
Koşmak istiyorsun ama ayakların hareket etmiyor mu?
Keyifli bir günün sonunda ensende bir ağrı hissediyorsun ve kalbin olduğundan daha mı hızlı çarpmaya başlıyor?
Unuttuğunu sandığın o travmatik anı zihnin sana defalarca hatırlatıyor mu?
Tüm bunlar travma sonrası stres bozukluğunun ani gelişen, olumsuz sonuçlarından birkaçı. Ya öngöremediğin ve önleyemediğin sonuçlar deneyimlersen neler olacak?
Travma sonrası stres bozukluğu hakkında her şey bu yazıda! Hazırsan başlayalım.
Post travmatik stres bozukluğu, deneyimlenen ya da şahit olunan büyük bir olaydan sonra yaşadığımız aşırı uyarılmışlık, korku, ani irkilme gibi durumları içeren bir tür kaygı bozukluğudur.
Savaş, trafik kazası, deprem, katliam, tecavüz gibi durumlara maruz kalan kimselerde yoğun bir şekilde görülen ve etkileri uzun süre devam eden bir travmadır.
Neredeyse tüm hastalarda en sık görülen belirtileri travma anına dönüş, kabus, şiddetli kaygı ve kontrol edilemeyen düşüncelerdir.
Eğer bu semptomlar zamanında tedavi edilmezse birkaç ay hatta birkaç yıl sürebilir ve günlük hayattaki fiziksel ve ruhsal işlevselliğini büyük oranda düşürür.
Uzman bir terapistten aldığın travma sonrası stres bozukluğu terapisi ile bahsettiğimiz belirtileri azaltabilir hatta tedaviye düzenli devam edersen tamamen iyileştirebilirsin.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), bir kişinin yaşadığı travmatik bir olayın ardından ortaya çıkan bir psikiyatrik bozukluktur. TSSB, yaşanan travmanın etkileri nedeniyle kişinin normal günlük yaşamına devam etmesini engelleyebilir. İşte TSSB'nin yaygın belirtileri:
İstismar edilmiş hissetme: Travma sonrası dönemde, kişi kendini sürekli olarak tehlikede hissedebilir veya travmanın tekrarlanacağından korkabilir.
Intrüzyonlar: Travmatik olaya ilişkin anıların, kabusların veya flaş geri dönüşlerin tekrarlanması. Bu kişiyi rahatsız edebilir ve günlük aktivitelerini etkileyebilir.
Kaçınma davranışları: Kişi, travmatik olaya ilişkin hatıralardan, düşüncelerden veya duygulardan kaçınma eğiliminde olabilir. Kişi, travmayı hatırlatan yerlerden, kişilerden veya etkinliklerden uzak durmak isteyebilir.
Olumsuz düşünceler ve duygular: TSSB olan kişiler, kendilerine karşı olumsuz düşünceler veya travmayla ilgili sürekli bir suçluluk hissi yaşayabilir. Ayrıca, sürekli olarak korku, öfke, üzüntü veya umutsuzluk gibi yoğun duygular yaşayabilirler.
Hipervijilans: TSSB'ye sahip kişiler genellikle aşırı tetikte olur ve sürekli bir tehlike ararlar. Uyku sorunları, konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik ve huzursuzluk bu durumun belirtileridir.
Travma sonrası büyüme: Bazı insanlar, travmatik bir olayın ardından gelişimde olumlu bir değişiklik yaşayabilir. Bu, kişinin daha güçlü bir kişilik geliştirmesi, yaşamın değerini daha iyi anlaması veya ilişkilerinde daha fazla bağlanma hissetmesi gibi şeyleri içerebilir.
TSSB, her bireyde farklı şekillerde ortaya çıkabilir ve belirtiler zamanla değişebilir. Eğer siz veya bir tanıdığın bu belirtileri yaşıyorsa, bir uzmana danışman önemlidir. Profesyonel yardım, TSSB'nin yönetilmesi ve tedavi edilmesi konusunda yardımcı olabilir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), bir kişinin travmatik bir olayın ardından yaşadığı yoğun stresin etkisiyle ortaya çıkar. TSSB'nin nedenleri ve risk faktörleri şunlardır:
TSSB, her yaş grubunda ortaya çıkabilir, ancak bazı risk faktörleri şunlardır:
TSSB'nin nedenleri ve risk faktörleri karmaşık bir etkileşim ağına sahiptir. Her bireyde farklı faktörler etkili olabilir. TSSB belirtileri yaşayan bir kişi, uzman bir sağlık profesyoneline başvurarak uygun tedavi ve destek almalıdır.
Ne zaman bir doktora başvurmalıyım?
Zaman zaman bizi derinden yaralayan olumsuzluklar yaşamamız normaldir ancak yaşanan durumun etkisi birkaç haftadan fazla süredir devam ediyorsa mutlaka bir doktora danışmamız gerekir.
Yüksek lisans derecesini tamamlamış alanında uzman psikologlarla çalışan terapin sizin için en iyi online terapi hizmetini sunmaya çalışıyor.
Terappin online travma sonrası stres bozukluğu terapisinin avantajları:
Her danışanın travmaya karşı geliştirdiği tepkiler ve yaşam koşulları birbirinden farklıdır. Danışanlarının mizaçlarını, yaşam koşullarını ve yaşanan olayın şiddetini göz önüne alarak bir tedavi programı oluşturulur.
Mobil uygulamamız bulunduğun her yerden erişime açıktır. İster başka bir şehirde yaşayın ister başka bir ülkede dilediğin her an uzman psikologlarımızla iletişime geçebilir ve seanslarına ara vermeden devam edebilirsin.
Hayatlarımız inanılmaz bir hız ile akıyor. Böyle bir hayatın içinde bazen uyumaya bile vakit bulamıyorken psikoloğa gitme düşüncesi bir yük haline gelebiliyor.
Oysaki online terapi hizmetimize internet erişimin olan her yerden trafikte ya da bekleme salonlarında zaman kaybetmeden hızlıca erişebilirsin.
Travma sonrası stres bozukluğu uzman bir online psikoterapist ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Terappin uzmanlarının danışanlara özel tercih ettiği tedavi uygulamalarında sıkça kullanılan metotlar şunlardır:
Bu bir tür konuşma terapisidir. Danışanın onu sıkıştıran duygu ve düşünceleri tanımasına yardımcı olur. Terapist danışanların olaya daha kabullenici ve gerçekçi yaklaşmasını sağlar.
“Ben kötü biriyim, şansızım bu yüzden başıma geldi.”
“Yaşadığım olaydan kurtulamayacağım, sürekli olumsuzluklar deneyimliyorum.” Gibi düşünce kalıplarından sıyrılmayı ve olumluya çevirmeyi hedefler.
Danışan travmatik olaya onun etkisi geçene kadar, hissizleşene kadar maruz bırakılır. Geriye dönüşler ve o anın sözel ve yazınsal anlatımı ile korkularla yüzleşmesi sağlanır.
Bu tedavi yönteminin özellikle kötü rüyaları ve kabusları engellemede etkili olduğu saptanmıştır.
EMDR terapisi, maruz bırakma terapisine çok yakın bir terapi türüdür. Ancak bu terapide uzman psikolog el hareketlerini hastanın gözleriyle takip etmesini ister ve bu esnada yaşanan travmatik olaya geri dönüşler yapılır. Olay anı ve sonrası ile yüzleşirler.
İlaç tedavisinde tercih edilen üç ilaç grubu vardır:
Uyku düzenlenmesine ve odaklanma sorunlarının giderilmesine yardımcı olurlar. Depresyon ve anksiyete riskini azaltırlar.
Kaygı bozukluğu ve buna bağlı gelişen diğer hastalıkların önlenmesini sağlar. Fakat bu ilaçların uzun süreli kullanımı önerilmemektedir. Kısa bir dönem için tercih edilirler.
Prazosin (minipress) kâbusların azalmasına yardım eden bir ilaç türüdür.
Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), tedavi edilebilir bir psikiyatrik bozukluktur. TSSB belirtileri zamanla hafifleyebilir ve kişinin yaşam kalitesini iyileştirebilir. Tedavi sürecinde uzman yardımı, destek ve uygun tedavi yöntemleri önemlidir.
TSSB'nin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir, ancak yaygın olarak şunlar görülebilir: istismar edilmiş hissetme, travmatik olaya ilişkin anıların tekrarlanması, kaçınma davranışları, olumsuz düşünceler ve duygular, hipervijilans ve travma sonrası büyüme.
TSSB'nin süresi kişiden kişiye değişir. Belirtiler bazı kişilerde birkaç ay sürerken, diğerlerinde yıllarca devam edebilir. Erken tanı ve uygun tedavi ile belirtilerin iyileşme süreci hızlanabilir.
TSSB'nin tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılır. Psikoterapi, özellikle Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ve Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) etkili olabilir. İlaç tedavisi, belirtilerin yönetilmesine yardımcı olabilir. Nefes alma, gevşeme teknikleri ve destek grupları da tedavi sürecine katkıda bulunabilir.
TSSB belirtilerinden kurtulmak için birinci adım, profesyonel yardım aramaktır. Bir psikiyatrist, psikolog veya terapist, kişinin durumunu değerlendirecek ve uygun tedavi planını belirleyecektir. Destekleyici bir terapi süreci, kişinin semptomlarını azaltabilir, travma ile baş etme becerilerini güçlendirebilir ve iyileşmeyi teşvik edebilir.
Post-traumatic stress disorder (PTSD), Mayo Clinic
Post-Traumatic Stress Disorder, NIMH
What is Posttraumatic Stress Disorder (PTSD)?, American Psychiatric Association
Sana en uygun online psikolog ile eşleşmek için testi çöz
BAŞLAİlk seansın %15 indirimli
Kod: BASLA15Terapine Şimdi Başla
Terapistleri GörüntüleTerappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.