Yazan: Terappin | 01 Temmuz 2022 tarihinde yayınlandı. 19 Ocak 2023 tarihinde güncellendi.
Borderline, bireylerin duygu, düşünce ve davranışlarında tutarsız olmasına neden olan psikolojik bir zorluktur. Bu bozukluğa sahip kimseler öfke kontrolü sağlayamazlar, sürekli bir boşluk ve anlamsızlık hissederler. Bu nedenle madde bağımlılığı, intihar, antisosyal davranışlar gibi olumsuzluklara yatkın olurlar.
Bunu tanımlayan “borderline” kelimesi “sınırda” ve “belirsiz” anlamlarına gelir. Çünkü sınırda kişilik bozukluğu nevroz ve psikoz olarak adlandırılan iki psikolojik zorluk arasındaki sınır olarak kabul edilmektedir.
Aşağıdaki belirtilere sahip kişiler bu hastalığı yaşamaktadır.
Sınırda kişilik bozukluğunun kesin bir nedeni yoktur fakat araştırmacılar doğal, biyolojik ve çevresel birkaç nedenin bir araya gelerek bu bozukluğu tetiklediğini öne sürmektedir.
Aşağıda belirtilen durumlara sahip bireylerde görülmektedir.
Bu probleme sahip kişilerin beyinlerinin dürtü kontrolü ve duygusal düzenlemeyi sağlayan kısımlarında farklılıklar vardır.
Aile bireylerinden herhangi biri sınırda kişilik bozukluğuna sahipse bir sonraki nesilde de bunun görülme riski artar.
Bu bozukluk ile mücadele eden danışanların çoğu çocukluk yıllarında istismar, ölüm, ayrılma, taciz gibi travmatik durumlar yaşamışlardır.
Borderline, kendine zarar verme ve intihar gibi riskli davranışlarla doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle bir terapiye başladığınızda yalnızca duygu ve düşünceleriniz değil davranışlarınızda da bir iyileşme ve kontrol sağlama mümkün olacaktır.
Tedavinin etkili olabilmesi için bu konuda uzmanlaşmış bir psikologdan yardım almak gerekir. Borderline tedavisi diğer psikolojik zorlukların tedavisinden daha uzun sürebilir ve sürekli bir gözlem ve çaba gerektirir.
Tedavi Yöntemleri
Borderlinentedavisinde terapistlerin uyguladığı tedavi metotları şunlardır:
Bu problem için en uygun olan tedavi yöntemlerinden biridir. Psikoterapi süresince diyalektik davranış terapisi ve zihinselleştirme temelli terapi yöntemleri uygulanır. Bu tedavilere aile, arkadaş, bakıcı ve eşler de gerekli görülen durumlarda dahil edilebilir.
Borderline, depresyon ve anksiyete gibi problemleri de tetikleyebilir. İlaç tedavisi ise oluşabilecek diğer psikolojik zorlukların önlenmesinde kullanılır.
Her danışan bu bozukluğu farklı şekillerde deneyimler. Kimileri belirtileri daha yoğun yaşarken kimileri belli dönemlerde yoğunlaşır ya da hafif geçirir. Kriz zamanlarında daha yoğun tedavilere ihtiyaç duyulabilir.
Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.