Love Bombing Nedir? | Sevgi Bombardımanı Bir Manipülasyon Mu?

Yazan: Terappin
| 16 Şubat 2023 tarihinde yayınlandı. 15 Mart 2023 tarihinde güncellendi.
Love Bombing Nedir? | Sevgi Bombardımanı Bir Manipülasyon Mu?

İnsan her yaşta ve her zaman sevgiye ihtiyaç duyar. Sevilmek, bize kendimizi iyi hissettirir. Vücudumuzun, pozitif tepkiler vermesini sağlayan nöro-kimyasallar salgılamasına yardımcı olur. Özellikle romantik ilişkilerin başlangıcında gördüğümüz aşırı sevgi, bize kendimizi oldukça iyi ve değerli hissettirebilir.

Ancak, bu sevgi bombardımanı (love bombing) sağlıklı bir durum değildir. Love bombing nedir? Nasıl anlaşılır? Bir tür duygusal manipülasyon mudur?

Love Bombing Nedir?

Love bombing, sevgi bombardımanı demektir. Aşk bombardımanı olarak da kullanılan bu ifade,  bir kimsenin, karşısındaki insana aşırı ilgi ve sevgi göstermesidir.Bu terim ilk kez 1970 yılında, Moon tarikatı (Unification Church) üyeleri tarafından kullanılmıştır. Amaçları, dünyada rahip Sun Myung Moon liderliğinde bir teokrasi kurmak ve herkesin Korece konuşmasını sağlamaktır.

Bu amaç doğrultusunda destekleyiciler kazanmaya çalışan üyeler, kendilerine çıkar sağlayabilecek herkese karşı aşırı bir saygı, ilgi ve hayranlık göstermeye başlamışlardır. Oysaki topluluğun ilk kurulduğundaki amacı bu değildir.

Bu nedenle, Moon tarikatının ilk üyeleri, çıkar amacı gözeten ve insanları ikna etmek için aşırı ilgi ve sevgi gösteren yeni üyelerin tutumunu, sevgi bombardımanı (love bombing) olarak adlandırmışlardır.

Günümüzde ise genellikle romantik bir ilişkinin başlangıcında görülür. İlk başlarda olumlu bir durummuş gibi görünse de, psikolojik manipülasyona ve istismara yol açabilir. Bunu uygulayan kişilerin amacı, karşılarındaki insanı elde etmektir. Bu sebeple, birlikte olduklarını kişiyi kendilerine bağımlı hale getirmek için yoğun bir ilgiye maruz bırakırlar. Bu bağımlı hal yüzünden ortaya toksik bir ilişki çıkabilir.

Sevgi Bombardımanına Uğradığını Nasıl Anlarsın?

Love bombing nedir, sorusunun en temel cevabı aşırı ilgi ve sevgi gösterisidir. Ancak, bunun sınırlarının ya da sınırsızlığının ne olduğunu nasıl anlarsın?

Sevgi bombardımanı, tutkulu yeni aşkın habercisi olduğu için ya da fiziksel birlikteliğin pekiştiricisi olduğu için onu görmezden gelme eğiliminde olabilirsin. Gerçekten yoğun bir ilgi ve sevgi görmek insana kendini çok iyi hissettirir. Hatta yaşadıkların gerçek mi yoksa manipülasyon mu anlamakta zorlanabilirsin.

Bu farkı anlamanın birkaç önemli yolu vardır: Gerçek romantizm tamamen karşılıklı hayranlık ve saygıyla ilgili olsa da, aşk bombardımanı daha ani ve uyumsuz hissettirir, sanki bu aşırı önemsenme haline hazırlıksız yakalanmışsın gibi. Aynı zamanda daha abartılı olma eğilimindedir.

Birinin birinci ay dönümünüzde ikinizin de keyif aldığı bir yazarın kitabını hediye etmek yerine seni Karayip tatiline götürdüğünü düşün. Bu, çok etkileyici olabilir ama gerçekliği tartışılır. Güzel, romantik anların, hediyelerin, sözlerin zamanlaması uygun olmalıdır. Bir ilişkinin başlangıcında, böylesine bir yaklaşım doğru yakınlık düzeyi değildir.

Bu bir manipülasyon taktiği bile olabilir. Daha detaylı bilgi için duygusal manipülasyon nedir başlıklı yazımızı okuyabilirsin.

Aşırı Sevgi Vermek veya Almak Neden Zararlı?


Bu konuda fikir aldığın bazı kimselerden Aman canım, herkes ilişkinin başlarında bu kadar ilgi gösterir, normal.”ya da Bu ilgiden sıkıldıysan görüşme ne büyütüyorsun. ”gibi geri dönüşler alıyor olabilirsin. Ne yazık ki her şeyin fazlası tehlikelidir, sevginin bile. Peki, neden? Love bombing nedir, ne zaman gerçekleşir diye düşündüğümüzde genellikle bir ilişkinin başlangıç evresi aklımıza gelir. 

Birbirini tanımaya başlayan insanlar, karşılarındaki kişinin normalden daha çekici ve özenli olduğunu görür. İletişim kurduğun kişi, seni coşkulu bir şekilde över, sana hayran olduğunu söyler ve çoğu zaman duygusal olarak çok hızlı bağlanıyor gibi görünebilir.

Bu süreçte, kendini arkadaşlarına, ailene gerçek olamayacak kadar iyi göründüğünü söylerken bulabilirsin. Oysaki partnerin, gerçek ve tehlikeli olabilir. Sevgi bombardımanı, büyük bir kavga veya ayrıldıktan sonra da görülebilir. Birine ikinci bir şans vermekte yanlış bir şey yok, ancak biri seni incittikten sonra af diliyorsa, bunun bir daha asla olmayacağına söz veriyorsa ve ne kadar üzgün olduğunu  göstermek için sana beş düzine gül göndermek gibi aşırı abartılı hareketler yapıyorsa dikkatli olmalısın.

Sevgi Bombardımanının Evreleri Nelerdir?

Üç temel evresi vardır:

İdealleştirme

Bedenin dopaminle dolup taşması, love bombing nedir sorusunun cevabı niteliğinde olabilir. Yoğun olarak gördüğün aşk, ilgi ve şefkat ayaklarını yerden keser. Aşırı mutlu hissedersin çünkü dopamin seviyen giderek yükselir.

Dopamin beyindeki kimyasal bir habercidir. Vücutta salgılandığında, zevk, ödül ve çoşku duygularını yaratır. Bu ise kişiyi zevk ile ilişkilendirdiği her şeye karşı motive eder. Sevgi bombardımanına maruz kaldığında karşındaki kişi olumlu özelliklerini abartılı bir şekilde över.

Olumsuz özelliklerini sempatik bulur ve hatta göz ardı eder. Bu şekilde seni kendisine bağlar ama sürekli bir idealleştirme çabası mümkün değildir. İlişkinin başlarına yoğun olarak görülse de zaman içinde azalma gösterebilir.

Değer Kaybı

Aşk bombardımanına tutulduğunun en belirgin işaretlerinden biri, değer kaybetme aşamasıdır. Partnerin bir an kibarken bir anda çok acımasız davranabilir. Başkaları onun harika bir olduğunu düşünsün diye toplum içinde sevgi dolu ve anlayışlı da davranabilir.

Ancak, özellikle özel yaşamda, taciz eden, rahatsız edici tutumlar sergileyebilir. Bu bireyler, duygusal olarak savunmasız olanları bulmakta inanılmaz derecede ustadırlar. Böylece, karşılarındaki insanı kendilerine daha çok bağlayabilirler.

Kırmızı Bayraklara Dikkat!

Love bombing nedir, love bombing nasıl yapılır? İlişki içerisinde kırmızı bayraklar olarak adlandırılan davranışları partnerinden görüyorsan dikkatli olmalısın.

Dikkat edilmesi gereken davranışlar şunlardır:

  • Kendi ihtiyaçlarına odaklandıkları için zamanınızı ve programınızı görmezden gelirler.
  • Abartılı iltifatlar ve abartılı pohpohlamalar sunarlar. Tüyler ürpertici bir şekilde ne duymak istediğini biliyor gibi görünürler.
  • Halka açık yerlerde ve sosyal medyada, büyük sevgi gösterimlerini severler.
  • Aldıkları hediyeleri sürekli olarak size karşı bir silah olarak kullanırlar. Özellikle şüpheye düştüğünde, senin için ne kadar çok şey yaptığını ve sana verdikleri pahalı hediyeleri hatırlatırlar.
  • Eğer bir mesaja cevap vermezsen hemen öfkelenirler, belki de tehdit ederler.
  • Kafanı karıştırır. Güvensizlerdirler, bu yüzden suçlarlar ve sorunları karşı tarafın hatası gibi gösterirler.
  • Psikolojik manipülasyon nedeniyle, yavaş yavaş üzerinde daha fazla kontrol uygularken, kendini ve gerçekliğini sorgularsın.
  • Bu duygusal istismar nedeniyle, depresyon veya kaygı gibi diğer ruhsal problemleri de yaşayabilirsin.  
  • Sadece onlara güvenmen için ailenden ve arkadaşlarından izole edebilirler.

Tüm bu özellikler duygusal ve psikolojik manipülasyon (gaslighting) özellikleri ile benzerlik göstermektedir. Love bombing nedir, sorusuna paralel sıkça aratılan başlıklardan olan gaslighting nedir başlıklı yazımızı okumak ister misin?

Love Bombing Belirtileri Nelerdir? İşte 10 İşaret

Love bombing nedir, anlamanı sağlayacak 10 işaret:

  • Hediyelere Boğarlar

Sevgi bombardımanı genellikle işine uygun olmayan hediyeler göndermek (örneğin bir yerine onlarca buket) veya bir tatil için pahalı uçak biletleri almak ve "hayır"ı cevap olarak kabul etmemek gibi abartılı jestleri içerir.

Bütün bunlar zararsız ve hatta etkileyeci görünebilir, ancak asıl mesele, onlara bir şey borçlu olduğunuzu düşünmeniz için sizi manipüle etmektir.

  • İltifat Etmekten Vazgeçemezler

Birisi kısa bir süre sonra “ölümsüz” sevgisini ifade ediyorsa, bu, duygularının gerçek olmadığına dair potansiyel bir tehlike işaretidir. Kullanabilecekleri bazı yaygın, abartılı ifadeler şunlardır:

"Seninle ilgili her şeyi seviyorum."

"Senin kadar mükemmel biriyle hiç tanışmadım."

"Birlikte vakit geçirmek istediğim tek kişi sensin."

Kendi başlarına, bu ifadeler mutlaka zararlı değildir, ancak bunları birinin genel davranışının daha geniş bağlamında düşünmek önemlidir.

  • Telefon Görüşmeleri ve Mesaj Trafiği Asla Bitmez

7/24 arar ve mesaj atarlar. Görüşmelerin başında sürekli iletişim halinde olmak normal olsa da, iletişim tek taraflı geliyorsa ve giderek bunaltıp kişisel alan sınırlarını ihlal etmeye başlmaışsa bu bir tehlike işaretidir. Sabahın erken saatlerinde ve her saat başı sana mesaj atmaya başlarlarsa hemen bunun önlenmesi için bir uzman ile görüşmelisin.

  • Tüm Dikkatinizi Vermeni İsterler

Odak noktan kendisinde olmadığında, sinirlenebilir. Bu, arkadaşlarınla telefonda konuşurken somurtmak kadar basit ama sürekli,rahatsız edici bir tavır olabilir. Oysaki gerçek aşk, tüm zamanınızın ve enerjinizin yalnızca onlara odaklanmasını istemez.  Fikirlere ve sınırlara saygı duyar.

  • Ruh Eşi Olduğunuza İkna Etmeye Çalışır

Tanrı'nın onlara evlenmeniz gerektiğini söylediğini rüyalarında gördüklerini söylemek bir manipülasyon taktiğidir. Söylenen sözler bir filmden fırlamış gibi geliyorsa, dikkatli olmalısın.

Söyleyebilecekleri diğer bazı şeyler:

"Birlikte olmak için doğduk."

"Tanışmış olmamız kader."

"Beni herkesten daha iyi anlıyorsun."

"Biz ruh ikiziyiz."

  • Hemen Bağlanmak İsterler

Love bombing nedir, anlayabileceğin en iyi sinyallerden biri budur:  İşleri aceleye getirmeniz ve gelecek için büyük planlar yapmanız için baskı yapabilirler. Birbirinizi yalnızca kısa bir süredir tanıyorsanız, evlilik veya birlikte yaşama gibi şeylerden bahsetmek erken olabilir. Karşılıklı olarak bu gerçeğin farkında olmalısınız. Akılda tutulması gereken şey, gerçek ilişkilerin gelişmesinin zaman almasıdır.

  • Sınır Koyduğunda Üzülürler

Onlara yavaşlamalarını söylemeye çalıştığında, istediklerini elde etmek için manipüle etmeye devam edeceklerdir. Öte yandan, gerçekten umursayan biri, isteklerine saygı duyacak ve geri adım atacaktır. Aşk bombacıları, sana erişim veya onun 'sevgi' gösterilerini kabul etmenle ilgili herhangi bir sınır konusunda da üzülebilirler.

Maruz Kalındığında Ne Yapılmalı?

Deneyimlediğin durum bir tür psikolojik manipülasyondur. Yine de, bir aşk bombacısına güçlü bir bağlılık hissetmek ve hatta eylemlerini savunmak normaldir. Onlar birisini kontrol etme arzularını hedef aldıklarında, derinlere yerleşmiş güvensizlikleri ararlar ve bunları kullanmanın yollarını bulurlar.

Örneğin, bu kişinin seni gerçekten anladığını veya gerçekte kim olduğunu gördüğünü hissedebilirsin. Bu ilişki her ne kadar onu kontrol ediyor olsa da her zaman istediğin türden bir doğrulama sağlamış gibi bile gelebilir.

Birlikte olduğun kişinin aşk bombardımanı yaptığını (veya herhangi bir manipülatif davranışta bulunduğunu) fark edersen, kendini taciz içeren bir durumdan güvenli bir şekilde uzaklaştırmak için elinden geleni yapmalı ve ilişkinin dışında destek sistemleri aramalısın.

Henüz ilişkinin başlarındaysan ve bu davranışının sevgi bombardımanından ziyade sert bir şekilde ezici olabileceğini düşünüyorsan, yine de bir konuşma yapmaya ve bu yoğun ilginin sana nasıl hissettirdiğini ifade etmeyi denemelisin. "Aramızdakiler oldukça hızlı ilerliyor ve bazı sınırlar koymam gerekiyormuş gibi hissediyorum ”gibi basit bir cümle ile başlamak iyi olabilir.

Seni (veya hayatındaki diğer kişileri) kontrol etmek veya manipüle etmek için hareket ettiğini fark ettiğin biriyle güvenli bir şekilde iletişimini kesmeye çalışmak sana kendini kötü hissettirmesin. Bir aşk bombacısının davranışını değiştirmek, senin için zorlayıcı olabilir. Bunu duygusal olarak bağlı olmayan profesyonel bir psikoloğa bırakmalısın.

Manipülatif bir kişiyle karşı karşıya olduğunu tam olarak kabul etmek için ilişkinin dışından birine başvurman gerekir. Güveninizi koruyabilecek yakın bir arkadaş veya aile üyesi; veya bir terapist ve psikolojik destek grubu arayabilirsin.

 Asıl soru, bu duruma maruz kalmamak için sınırlar koymaya nasıl başlayacağındır.

 İçinde bulunduğun duruma göre küçük, yavaş adımlar atman kurtarıcı olabilir.

İlişki Terapistlerinden Minik İpuçları

Love bombing nedir, artık iyi bir şekilde kavradık. Love bombingden nasıl kurtulurum? Şimdi onun için çözümler üretme vakti!

İşte uzmanlarımızdan birkaç tavsiye:

  • İlişkinin başlarında aşırı ilgi gösterilerini veya hediyeleri (özellikle pahalı olanları) iyi gözlemle. Gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa daha temkinli yaklaşabilirsin.
  • Kendi güvenlik açıklarının farkında ol. Duygusal olarak bağımsız bir aileden geliyorsan veya hediyeler alarak sevildiğini hissetmeyi öğrendiysen, aşk bombardımanlarına karşı özellikle savunmasız olabilirsin. Bu durumda, son derece dikkatli ilerle ve iyileşmek için kendinize zaman ver.
  • Sağlıklı bir ilişkinin neye benzediğine dair bir kontrol listesi hazırla. Gelişen bir ilişkinin dinlemeyi, empatiyi, saygıyı, şefkati ve saygıyı içermesi gerekir. Bunlar önemli değerler ama love bombing uygulayan bir kişinin yapamayacağı şeyler olabilir.
  • Sağlıklı bir gerçekçilik düzeyini koru. Birinin bize aşk bombası atıp atmadığını her zaman bilemeyiz ama büyük resme bakarak ilişkinin gerçekliğine odaklanabiliriz.
  • Bir aşk bombacısını rehabilite etmeye kalkışma. Bunun yerine alanında uzman bir psikoloğa danışarak profesyonel bir yardım ile ilerlemeye özen göster.

 

KAYNAKÇA

What Is Love Bombing? Verywell Mind, 2022

What Is Love Bombing? Cleveland Clinic, 2023

What Is Love Bombing? Meaning, Warning Signs and How to Deal, TODAY.com, 2022

Is It Love or Is It Love Bombing? 5 Red Flags to Help You Spot the Difference, DailyOM.com, 2022

A Psychologist Suggests Three Ways to Disarm a Love Bomber, Forbes, 2022

 

 

Paylaş
Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin Youtube Kanalı

Bültenimize abone ol, mental sağlığın ve kişisel gelişimin için haftanın içerik önerilerinden ilham al. ✨

BLOG

Önerilen Diğer İçerikler

Terappin'de İlk Seansın BASLA15 koduyla %15 İndirimli

Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.

Terapi Yolculuğuna Başla