Hipnoterapi, günümüzde giderek daha popüler hale gelen bir terapi yöntemidir.
Hipnozun terapi amaçlı kullanımı olan hipnoterapi, kişinin bilinçaltı düzeyindeki düşünceleri, duyguları ve davranışları değiştirerek zihinsel ve duygusal sağlığı iyileştirmeyi hedefler.
Peki, hipnoterapi nedir ve nasıl çalışır?
Bu yazıda, hipnoterapi hakkında temel bilgileri ve nasıl etki ettiğini keşfedeceğiz.
O zaman hadi gelin başlayalım!
Hipnoterapi (bir diğer adıyla Hipnotik Telkin), belirli sağlık koşullarının ya da semptomların tedavisinde kullanılır; ancak kendi başına bir tedavi yöntemi değildir.
Hipnoterapi nedir; Seanslarda hipnoz kullanılır ve amaç tedavi sürecini hipnoz ile destek sağlamaktır.
Anksiyete bozukluğu, fobiler, ağrılarla baş edebilmek için ağrı yönetimi, sigarayı bırakma, kilo verme gibi çeşitli rahatsızlıklarda hipnoterapiye başvurulabilir.
Hipnoterapi seansında birey, iç dünyasına ve içsel deneyimlerine odaklanır ve bu hipnotik durum süresince kendi kendini tekrar keşfetme fırsatına erişir.
Amaç, sadece bireyi kendi içine döndürmek değil; bireyin kendi içine tekrar tekrar dönebildiğini görüp bunu; gerek fiziksel gerek psikolojik tepkileri üzerinde kontrol sağlayabilmek üzere kendi başına yapabilmesini öğretmektir.
Hipnozun terapideki yeri ancak 1700’lerin sonlarına doğru resmi makamlarca keşfedilmeye başladı.
Hipnoz, yakın zamana kadar bilim dünyasında güvenilir bir teknik olarak algılanmıyordu. 1958 itibariyle, Amerikan Psikoloji Derneği ve Amerikan Tabipler Birliği, hipnoterapiyi geçerli bir prosedür olarak kabul etti.
Bunun yanı sıra, 1995 itibariyle de Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) hipnoterapiyi kronik ağrı tedavisi olarak önerir hale geldi. Gerek 1958 gerek ise 1995’te yaşanan bu olumlu gelişmelerde modern araştırmacıların hipnoterapi üzerine yaptığı araştırmaların katkısı yadsınamaz bir gerçektir.
Hipnoterapi nedir; Seanslarda bireyler, trans benzeri bir zihin durumuna geçiş yaparlar.
Bu zihin durumu; bireylerin tamamen rahatlamasına, iç dünyasına odaklanmasına ve telkinleri daha atik şekilde yanıtlamasına yardımcı olur.
Burada hipnotik durumun önemi büyüktür çünkü hipnoterapi, tam da hipnotik durumun farkındalığı artıran yönünü aktive edip kullanmayı amaçlar.
Elbette tüm bu süreci gerçekleştirmek için kullanılan çeşitli teknikler mevcuttur. Bu teknikleri şu şekilde sıralayıp açıklayabiliriz:
Hipnoterapinin faydalarını tek bir çatı altında toplayamayız; ancak sık sık bahsi geçen faydaları sıralayabiliriz tabii. Sıkça rastlanan ve hipnoterapiye başvurmuş kimseler tarafından ortaklaşa bahsedilen bazı faydaları şu şekildedir:
Hipnoterapi, popüler kültür çerçevesi içerisinde bize yansıtıldığı gibi korkunç, ürkünç, bireyi tamamen dönüştürecek kadar güçlü veya herkes tarafından yapılabilecek kadar basit bir işlem değildir.
Bu nedenle, özellikle dijital mecralarda, hipnoterapiye dair gösterilenler ve anlatılanlar üzerinden hipnoterapiyi tanımlamak oldukça yanlıştır. Hipnoterapi, işin ehli uzmanlar tarafından gerçekleştirildiğinde paralelde işleyen tedavi süreçlerine yardımcı olan başarılı alternatiflerden biridir.
Tüm bunların ışığında, hipnoterapinin (uzmanlarca yapıldığı takdirde) herhangi bir tehlike arz etmediğini söyleyebiliriz. Şunu da unutmamakta yarar var: Hipnoterapinin de tıpkı diğer tedavilerde olduğu gibi (örneğin ilaç tedavileri) bazı yan etkileri olabilir.
Hipnoterapi yan etkileri;
Hipnoterapi, kesinlikle bu konuda gereken tüm eğitimleri tamamlamış donanımlı uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Hipnoterapi yaptıranlar kesinlikle bir uzman ile iletişime geçmelidir.
Hipnoz tedavisi, rahatsızlık her ne olursa olsun, ciddi bir süreçtir. Nasıl ki kolumuz kırıldığında hastaneye gidip doktor muayenesinden geçerek gerekenleri uygularız, hipnoterapide de durum aynıdır.
Hipnoterapi; uzman kontrolünde gerçekleşmeli ve uzman kontrolünde ilerlemelidir. Uzman eşliğinde yapılmayan hipnoterapi zararlıdır ve kişi için manevi kayıptır. Ayrıca; hipnoterapi ücretleri söz konusu olduğunda maddi kayıplarda yaşamaktadır.
Hipnoterapi, doğal olarak herkeste aynı etkiyi göstermez.
Kimileri hipnozla terapi ile alabilecekleri maksimum verimi alırken, kimileri hipnoterapinin faydasız bir teknik olduğunu iddia edecek kadar minimum seviyede fayda görebilir.
Burada hipnotik tedavinin uygulanma biçimi de kritik bir rol oynamaktadır.
Hipnozla psikolojik tedavi düzeyinin en üst seviyelerde olduğu noktalar Journal of Affective Disorders isimli derginin Mayıs 2021 sayısında aşağıdaki gibi verilmiştir;
Araştırma sonuçları, hafif-orta şiddette depresyonun tedavisinde hipnoterapinin etkisinin Bilişsel Davranışçı Terapiden (BDT) daha az olmadığını gösterdi.
Sayılarla açıklayacak olursak; Sonuçlarda, semptom şiddeti söz konusu olduğunda Bilişsel Davranışçı Terapinin semptomu azaltma oranının %38.5 olduğu; hipnoterapinin ise aynı durumda %44.6’lık oranla bir üstünlük sağladığı görülüyor.
Hipnoterapi, psikoz belirtileri gösteren kimseler için uygun değildir.
Örneğin; sanrılar ve/veya halüsinasyonlar gören biri, hipnoterapiye başvurmamalıdır.
Hipnoterapi, yardımcı bir uygulamadır. Asıl tedaviye ek olarak uygun kişilerde destek görevi görerek iyileşme süreçlerine katkıda bulunur.
Buna ek olarak şunu da belirtmek gerekiyor: Her kim olursa olsun, hipnoterapiye başvurmadan önce mutlaka bir doktor görüşmesiyle hipnoterapiye dair doktor onayı almasını önermekteyiz.
Hipnoterapi, popüler kültürün yarattığı yanılgıların yanı sıra kimi psikolog ve psikiyatrlar tarafından kendisine yöneltilen eleştiriler nedeniyle de yanlış anlaşılmalara kurban gitmektedir.
Peki nedir hipnoterapiye dair yanlış bilinenler? Yalnızca yanlış bilinenleri değil, yanlış bilinenlerin doğrusunu da yazarak kafalardaki soru işaretlerini biraz olsun giderebilmek istiyoruz:
Hipnoterapi, genellikle sahne hipnozu ile karıştırılır. Bu karışıklık dolayısıyla da hipnoterapistlerin gerçekleştirdiği seanslardan sahne hipnotistlerinin benzeri performanslar beklenir. Sahne hipnozu bir şovdur, sahne hipnotistleri de bu şovu oldukça başarılı şekilde yöneten sanatçılardır. Tedavinin ne denli ciddi bir süreç olduğunu kendinize tekrar tekrar hatırlatarak, onu bir sahne performansıyla karıştırmaktan kaçınabilirsiniz.
Sanılanın aksine, hipnoterapi seni iradesiz kılamaz. Hipnoterapide kontrol sendedir.. Trans halinde olman, bir başkasının istemediğin bir şeyi zorla yaptırabileceği anlamına asla gelmez. Evet, hipnoterapi esnasında kişiler belli bir şeylere odaklanırlar çünkü hipnoterapinin uygulanma amacı tam da budur. Yine de bu; ifadelerinden ve davranışlarından sorumlu olamayacak derecede kontrolden çıkmış birine evrileceksin manası taşımaz.
Hipnoterapinin amacı, zihnini sıfırlayarak her şeyi unutturup sıfırdan bir hayat bahşetmek değildir. Ayrıca böylesi bir şeyi gerçekleştirebilecek boyutta bir gücü de zaten yoktur. Gerek hipnoz öncesi gerek hipnoz esnasında yaşanan her şeyi aynen hatırlar ve daha sonrasında da hatırlamaya devam edersin. Uykuda veya bilincini kaybetmiş olmayacağından, hipnozun yarattığı trans benzeri hali her an kırabileceğin gerçeği de cabası!
Kendi kendini hipnoterapi yapılabilir; ancak bu işleme (düzenli olarak, belirli aralıklarla tekrar etse dahi) hipnoterapi adını vermek konusunda çekimseriz çünkü hipnoterapi, uzmanlar tarafından gerçekleştirilen tedavi amaçlı uzun ve önemli bir süreci anlatıyor.
Hipnoz, rahatlatıcı ve tüm stresten, kaygıdan uzaklaştıran dinlendirici bir yapıya sahip. Kendi kendini uygun bir ortamda, uygun yöntemlerle hipnoz etkisine sokman gündelik yaşam kaosundan iyi bir kaçış yöntemi olabilir.
Hypnosis, MayoClinic, 2022
Mental Health and Hypnosis, WebMD, 2021
Hypnotherapy, Psychology Today
What Is Hypnotherapy?, Lisa Fritscher, VeryWell Mind, 2021
Sana en uygun online psikolog ile eşleşmek için testi çöz
BAŞLAİlk seansın %15 indirimli
Kod: BASLA15Terapine Şimdi Başla
Terapistleri GörüntüleTerappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.