stars
stars

Renklerin Psikolojik Etkileri ve Anlamları Nelerdir?  

Yazan: Terappin
| 29 Kasım 2022 tarihinde yayınlandı. 17 Eylül 2024 tarihinde güncellendi.
Renklerin Psikolojik Etkileri ve Anlamları Nelerdir?   

Sunum yapacaksan beyaz, romantik bir randevuya çıkacaksan kırmızı, şık bir davete katılacaksan siyah. Önemli günlerde giyeceğin kıyafetlerin renklerini genelde özenle seçersin. O güne verdiğin değeri, hislerini, enerjini renklerle anlatmaya çalışırsın.

Renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkileri ne kadar da güçlü değil mi?

O halde, renklerin insan üzerindeki etkisi nedir, daha fazlasını öğrenmek ister misin?

Merak ettiğin her şey Terappin Blog’da!

Renklerin İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Her rengin bir mesajı vardır. Bu mesajlar kimi zaman evrenseldir. Örneğin, kırmızı herkes için aşkı ve tutkuyu temsil eder. Ya da bir futbol maçında kırmızı kart, ceza verileceğinin göstergesidir. Kırmızı rengin bu anlamı evrenseldir.

Bazen de renklerin mesajları kültürlere ve inançlara göre farklılık gösterebilir. Örneğin, turuncu renk Hollanda için sadakati temsil eder. Ancak, Orta Doğu’da tehlike, yas ve kaybın simgesidir.

Renklerin insan üzerindeki etkileri böylesine güçlü olunca pazarlama, ticaret, sanayi, sosyal medya gibi alanlarda da bu etkiden sıklıkla yararlanılmaktadır.

Örneğin, Facebook, LinkedIn ve Twitter gibi sosyal medya platformları mavi renklidir. Mavi renk genellikle sadakat ve istikrar duygusunu uyandırır. Aynı zamanda denizi ve gökyüzünü anımsatır. Bu nedenle, huzur, uyum ve sakinlik duyguları ile bağlantılıdır.

Renklerin psikolojik etkileri hayatın birçok önemli alanında etkilidir. Renklerin insanlar üzerindeki etkisi, taşıdıkları anlamlar ve çağrışımlar işte bu kadar farklı ve etkilidir.

Daha fazlası için renkler ve anlamları nelerdir, okumaya devam edelim.

Kırmızı

Kırmızı, yarattığı etki ile kişilerde güçlü bir izlenim bırakır. Kırmızı rengin psikolojik etkileri şu şekildedir: Sıcak ve çelişkili duyguları uyandıran kırmızı; aşkı ve tutkuyu sembolize edebileceği gibi öfkenin de rengi olabilir. Sinirlenince yüzün, boynun halini alan renk düşünüldüğünde bu anlamın kazanılması gayet makuldür.

2004 yılında olimpiyatlarda yapılan gözlem sonucunda kırmızı giyen sporcuların galibiyetinin daha fazla olduğu saptanmıştır.Bunun nedeni ise oyuncuların kendilerini daha baskın hissetmeleri ve daha agresif bir performans sergileyebilmelerine bağlanıyor. Yapılan araştırmalar, kırmızı rengin heyecanla da ilişkili olabileceğini ve kırmızı giyenlerde yüksek kan basıncı, solunum ve kalp atış hızında artış gözlemlenebileceğini söylüyor.

Renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerine baktığımızda iştah açan kırmızı, restoranlarda da sıklıkla tercih ediliyor.

Günümüzde kırmızının güç ile ilişkilendirilmesi, bütün modern toplumlarda gözlemlenebilecek bir bağdır. İş dünyasında giyilen kırmızı kravatın, önemli ödül törenlerinde serilen kırmızı halının anlamının buradan geldiği düşünülebilir. Bu rengi giyen kişilerin daha alımlı gözükmesi de bundan kaynaklanıyor olabilir.

Kırmızı rengin alımlı bulunmasının bir diğer nedeni ise onun arzu, tutku ve aşk ile olan bağıdır. 2008 yılında yapılan bir deneyde, erkeklere çeşitli kadın resimleri gösterilmiş ve onlara, hangilerini çekici buldukları sorulmuştur. Aynı kadının kırmızı ve mavi renk giydiği deneyde, kadının kırmızı gömleği giymiş halini gören erkeklerin onu daha çekici buldukları gözlemlenmiştir.

Kırmızı aynı zamanda, uzun dalga boyu nedeniyle sarı ile birlikte en çok dikkat çekme potansiyeli olan renklerden biridir. Bu özelliği sayesinde tehlike anlarında yol göstermesi adına bu renk kullanılır. Yolda gördüğümüz trafik ışıklarının ve itfaiye araçlarının bu renkte olmasının bir nedeninin de bu olduğu söylenebilir.

Beyaz

Diğer renklerde olduğu gibi beyazın da anlamı kişiye ve yaşadığı kültüre göre değişkenlik gösterebilir. Gelinlerin nikah törenlerinde tercih ettiği beyaz gelinlik saflığı ve masumiyeti temsil eder. Ancak, eski geleneklere göre, bu anlamı veren rengin mavi olduğu söylenir.

Tasarımcılar, kullandıkları alanın daha geniş ve ferah görünmesi için beyaz rengi tercih ederler. Alana parlaklık katacak olan beyaz, aynı zamanda belirli bir bölümü vurgulayabilir ya da alanı minimalist bir görünüme kavuşturabilir.

Buna karşın bembeyaz bir oda soğuk bir atmosfer yaratabilir. Kişinin tecrübelerine göre anlamlanan renkler ile bu, kimisine hastaneyi anımsatabilir. Hastanelerde kullanım amacı ise daha steril bir görünüm yakalamaktır.

Pazarlamada da saflık, tazelik ve temizlik hissi adına kullanılabilen bu renk, aynı zamanda logodaki kontrastı artırmak için de kullanılabilir. Bu sayede tasarım ön plana çıkarılıp vurgulanabilir. Beyazın farklı tonlarını, grinin veya bejin kullanıldığı minimalist logolar için de popüler bir fikir olarak karşımıza çıkar.

Yapılan bir araştırmada beyaz, en sevilen 18 renk arasından 15. sırada yer almıştır. Aynı kişilere sorulan “En çok hangi rengi giymeyi seversiniz?” sorusunda ise 10. sırada yer almaktadır.

Hal böyle olunca, renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerini araştırırken bu rengi sevenler hakkında da bir şeyler söylemek istedik. Beyaz rengi sevenlerin karakterleri şu şekilde yorumlanmaktadır: Sadelik ve sakinlik hissinden hoşlanan kimselerdir.

Mavi

Mavi, gökyüzü ve deniz gibi doğanın birçok yerinde karşılaşabileceğimiz bir renktir. Belki de bize huzur vermesinin altında yatan neden budur. Sakinlik ve rahatlama duygularını akla getiren mavi, istikrar ve güvenin de bir işareti olarak görülebilmektedir.

Bu nedenle güven duygusunu oluşturmak isteyen markalar, mavi rengin insan psikolojisine etkisini bildikleri için, hedef kitlelerine ulaşmak adına yaptıkları iletişimde bu rengi kullanırlar. 10 ülkeye yayılmış bir çalışma, insanların en sevdiği rengin mavi olduğunu ve erkeklerin kadınlara oranla bu rengi daha fazla sevdiğini doğrulamıştır.

Çok fazla insan tarafından tercih edilen mavi, tam da bu nedenle tehdit içermeyen, geleneksel ve hatta tutucu olarak adlandırılabilmektedir. Renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerinde maviyi incelerken Picasso’dan da bir örnek verelim. Picasso’nun sanat hayatındaki “Mavi Dönem”e baktığımızda, o süreçte ürettiği sanat eserlerinde yalnızlık ve hüznü işlediğini, mavinin onun için bu anlamlara geldiğini söyleyebiliriz.

Mavi, odanın kişilere yaratıcılık ve üretkenlik kattığı düşüncesi ile ofislerin dekorasyonunda da kullanılabilir. Bununla birlikte mavinin kişilerin kalp atışını yavaşlattığı ve uykulu bir etki yarattığı, hatta vücut ısısını da düşürdüğü daha önce gözlemlenmiştir. Buna karşın mavinin bir yönü de iştah açıcı olmayışıdır.

Kilo vermeyi planlayan kişilerin bu renk tabaklarda yemek yemeleri tavsiye edilir. Bu rengi genellikle yemeklerde doğal haliyle göremeyiz hatta gördüğümüzde bu, o yemeğin bozulduğuna dair bir işaret bile olabilir.

Renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerini incelediğimiz bu yazıda kültürün önemini vurgulamıştık. Şimdi ise mavi rengin farklı kültürlerde ne ifade ettiğine bir göz atalım:

Batı Avrupa ülkeleri mavi rengi güvenilirlik, sorumluluk sahibi olma, gerçek ve sadakat ile özdeşleştirmeye meyillilerdir. Kuzey Amerika’da paralel olarak yatıştırıcı bir etkiye sahiptir ve resmi bir işi ifade edebilir.

  • İngiltere’de bu anlam huzuru, onuru ve adabı simgeler.
  • Latin Amerika’da ise yas, güven ve sakinlik anlamına gelir.
  • Hindistan’da ise doğruluk, sevgi ve merhamet ile ilişkilendirilir.

Mavinin birçok kültürde ağırlıklı olarak güveni sembolize ettiğinden bahsettik. ABD’deki kolluk kuvvetlerinin mavinin koyu tonu ile giyinmeleri de güveni ve bir bakıma otoriteyi temsil eder. Konu sevgi olduğunda mavi renginin bir anlamı da sadakattir.

Bu nedenle Amerika’da düğün gününde gelinin mavi rengi tercih etmesi, kültür ile uyumlu bir gelenekten gelir.

Yeşil

Yeşil, doğa ile kuvvetli bağı olan renklerden biridir. Ağaçlar, ormanlar yeşili çağrıştırabildiği gibi modern hayatta insanların bu renge yükledikleri farklı anlamlar da olabilir. Bunlardan bazıları para, şans, sağlık hatta kıskançlıktır. Renk psikolojisinde uzun dalga boyları ile meydana gelen renkler uyarıcı ve sıcaktır.

Gözlerimizin bu renkleri görebilmek için uyum sağlaması gerekir. Buna karşı yeşil rengin de içinde bulunduğu kısa dalga boylarına sahip renkler rahatlatıcı ve soğuk olarak sınıflandırılır. Bunu algılamamız için ekstra bir adaptasyona ihtiyaç duymayız.

Stresi azaltıcı, sakinleştirici etkisi sayesinde kamusal alanlarda, otel veya restoranlarda tercih edilir. Spor salonunda gerçekleştirilen bir çalışmada, kişilerin yeşilin hakim olduğu bir video izlerken yaptığı egzersizde, kırmızı veya gri hakimiyetine göre daha az mod düşüklüğü yaşadıkları ve daha az uğraş gösterdikleri gözlenmiştir.

Renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerinden bahsederken yeşil rengin doğa ile ilişkilendirildiğini söyledik. Bunun evrimsel nedene dayandığını savunan görüşe göre bu, ilk insanların barınak ve yiyecek kaynakları bu renkle bağlantılı olduğundan dolayı bu pozitif ilişkiyi kuruyoruz.

Yeşilin mitolojideki anlamı ise doğurganlıktır. İran ve Antik Yunan’da gördüğümüz bu adlandırmada İranlılar, baharın ve yeşilliğin döndüğü bahar ayına Esfand adını vermişleridr ve kadınlara adamışlardır. Antik Yunan’da ise doğurganlığı, yeniden doğumu, tarımı simgeleyen Osiris, yeşil yüzlü olarak tasvir edilmiştir.

Yeşil bazı kişiler tarafından sakinleştirici bulunurken, bazıları bakımından da motivasyon arttırmaya yardımcı olarak görülür. Ek olarak bazı öğrenciler başarıyı yeşil renk ile ilişkilendirirken, bazıları kırmızı rengi başarısızlıkla ilişkilendirir. Yeşilin günümüzdeki bir anlamı da sürdürülebilirlik kavramı ile olan bağıdır.

Dünyaca bilenen çevreci sivil toplum kuruluşlarının da yeşil kelimesini isimlerinde barındırdıklarını gözlemleyebiliriz. Ek olarak mavi ve yeşil, sağlığı ve ferahlığı çağrıştırması nedeniyle temizlik ürünlerinin pazarlamasında da sıklıkla kullanılır.

Sarı