İnsan Kendini Nasıl Geliştirir? | Kendini Geliştirmek İçin 50 İpucu

Yazan: Terappin
| 26 Aralık 2022 tarihinde yayınlandı. 03 Nisan 2023 tarihinde güncellendi.
İnsan Kendini Nasıl Geliştirir? |  Kendini Geliştirmek İçin 50 İpucu

Son zamanlarda herkes bu sorunun cevabını arıyor: İnsan kendini nasıl geliştirir?

Sosyal medya içeriklerinin çoğu kendini geliştirme yöntemleriyle ilgili ipuçları veriyor.

Kendini geliştirmek, her gün yeni bir seminere koşmak ya da en son çıkan tüm kitapları okumak mı?

Kendini geliştirmek ne demek? İnsan kendini nasıl geliştirir? Merak ettiklerine dair güvenilir cevaplar Terappin Blog’da!

Kendini Geliştirmek Ne Demek?

Kişinin bilgisini, statüsünü, karakterini vb. kendi çabalarıyla geliştirme süreci.

Kendini geliştirme, yaşam boyu devam edebilecek bir süreçtir. Her an kendinle ilgili yeni bir özellik keşfedebilirsin, her yeni yaşında beklentilerin ve hayallerin farklılaşabilir.  Olumlu ve olumsuz tüm deneyimlerinin sonunda daha farklı bir bakış açısına sahip olabilirsin. Bu nedenle, kendini geliştirmek, hayatın belli bir dönemi ile sınırlı değildir.

Tanımın içinde kendi çabalarıyla dese de kendini tanırken ve geliştirirken desteğe ihtiyaç duyabilirsin. Hatta alanında uzman bir psikolog ile çalışmak daha bilinçli ve emin adımlarla ilerlemene katkı sağlar. Seni motive eder ve sana özel bireysel yöntemlerle ilerlemeni kolaylaştırır.

Bir İnsan Kendini Nasıl Geliştirir?

Değişim, zorlayıcı olabilir. Bütün düzenini ve alışkanlıklarını dönüştürmen gerekebilir. İnsan kolay alışamadığı gibi kolayca da vazgeçemiyor. Bu yüzden, ilerlemek ve iyileştirmek, bildiklerinin ötesine geçmeyi gerektirir. Bu süreçte attığın her adım, kendinin en iyi halinin bir parçasıdır.

Kabul ediyoruz ki davranış değişikliği uzun bir süreçtir ama her zaman endişelendiğin kadar yorucu değildir.

Atomik Alışkanlıklar adlı konuşmasında James Clear, her gün sadece %1 gelişmenin gücünden bahsediyor. İster, daha dikkatli olmak için gününüzde beş dakika ayırmak gibi bir dizi küçük alışkanlık değişikliği olsun isterse de korkuların üstesinden gelmek gibi daha kapsamlı bir süreç, her gün attığın küçük adımlar büyük değişimlerin habercisi olacaktır.

Ancak, kendini geliştirmek, olduğun kişinin özünü değiştirmek anlamına gelmez. Örneğin içe dönük biriysen, dışa dönük olmayı hedeflememelisin.

Peki, insan kendini nasıl geliştirir?

Hedefini belirlemek önemlidir ama seni sonuca götürecek şey sistemlerdir. Bu nedenle seni geliştirecek sistemlere odaklanmalısın.

Bunun yanı sıra, kimliğini ve ne istediğini de iyi analiz etmen gerekir. Örneğin, zayıflamak istiyorsan öncelikle zayıf insanların nasıl olduklarına bakabilirsin.

Sağlıklı beslenen ve düzenli spor yapan insanlar genelde zayıf bir bedene sahiptir. O halde, zayıflama hedefine ulaşmak için değiştirmen gereken ya da kazanman gereken alışkanlığın ne olduğuna odaklanmış olursun.

İnsan Kendini Nasıl Geliştirir?

Zaman zaman kendini çıkmazda hissettiğin anlar olmuştur. Bu çaresizlik, sanki bir tek senin başına geliyormuş hissine de kapılmış olabilirsin. Sonrası yoğun ve içinden çıkılmaz bir karamsarlık hali.

Böyle zamanlarda, arkadaşlarınla bir fincan kahve içmek, birkaç kişisel gelişim kitabı okumak, ağlamak, yalnız kalmak sana iyi geliyor olabilir.

Hatta şu satırları bile “Acaba hayatıma dokunacak tek bir cümle daha bulabilir miyim?” merakıyla okuyor olabilirsin.

Bütünü biraz parçalara bölerek işe başlayalım. Bir insan kendini nasıl geliştirir, sorusundaki “gelişim” ile neyi kast ediyoruz?

“Gelişmek” pozitif çağrışımları olan bir kelimedir. Bu yüzden motive edicidir ve harekete geçirir. Fakat unutmamalısın ki kendini geliştirmek çok kişisel bir yolculuktur. Bu nedenle ayrıntılar kişiden kişiye değişebilir. Dolasıyla, tek bir çizgi üzerinde ilerlemez. Hatta kişinin işe koyulmaya ve konfor alanını terk etmeye hazır olması gerekir. Bu yüzden herkesin gelişim yolculuğu kendine özgüdür. İnsan kendini nasıl geliştirir: Önce olduğun kişiyi en iyi şekilde tanımaya başlayarak yola çıkmalısın.

Bir İnsan Kendini Nasıl Tanır?

Kim olduğunu bilmeden tepkilerini kontrol etmekte, duygularına hâkim olmakta ve kişisel farkındalığını arttırmakta zorlanabilirsin. Bu yüzden, insan kendini nasıl geliştirir, sorusunun cevabını bulabilmek için öncelikle kim olduğunu çok iyi bilmelisin.

Birkaç adımda kim olduğunu daha yakından bakmak ister misin?

Temel özelliklerinin neler olduğunu bilmelisin

Hangi karakter özellikleri seni tanımlar ya da çevrendekiler seni tanımlamak için hangi sıfatları seçer biliyor musun?

Hemen bir kâğıt kalem alıp minik bir liste hazırlayabilirsin.

Hangi değerlere sahip olduğunun farkında olmalısın

Sahip olduğun temel değerlerin (mutluluk, dürüstlük, alçakgönüllülük, işbirliği, özgürlük, sevgi, saygı, sorumluluk) hayattaki seçimlerin üzerinde büyük etkileri vardır. Hangi değerlerin sana yol gösteriyor?

Bedenini tanımlamalısın

Vücudumuz, aslında bize çok şey anlatıyor. Kendini her alanda rahat ve her kıyafetin içinde özgür hissetmek için bedenini çok iyi tanımalısın. Onun verdiği sinyalleri doğru bir şekilde takip ettiğin zaman kendin için daha gerçekçi hedefler belirleyebilirsin.

Güçlü ve Zayıf Özelliklerinin kaydını tutmalısın

Hayatının ana temalarının neler olduğunu bulmak işlerini oldukça kolaylaştırabilir.

Bir işte gösterdiğin sabır en güçlü özelliğin olabilir. Bu özelliğini geliştirmek için neler mümkün?

Ya da herhangi bir olumsuzlukta hemen pes ediyorsan, motivasyonunu artırmak için neler mümkün?

Böylece seni ileriye taşıyan özelliklerini geliştirmenin, gerileten özellikleri ise iyileştirmenin yollarını bulabilirsin.

Kendine zaman ayırmalısın

Belki de bu kendini geliştirmek için en önemli maddelerden birisi budur.

Hayat delicesine bir hızla akıp gidiyor. İş, aile, okul, arkadaşlar, sevgili, çocuk derken kendine 10 dakikayı bile ayıramıyor olabilirsin. Kendinle sosyalleşmeden, içine dönmeden insan kendini nasıl daha iyi bir yere taşıyabilir?

Her gün sadece 10 dakika, duygu ve düşüncelerinle bağlantı kurabilmek için harika bir fırsat olabilir!

İnsan Kendini Nasıl Geliştirir? Nereden Başlamalıyım?

İnsan kendini nasıl geliştirir sorusunun etrafında dönüp durduk, anlamaya çalıştık. Şimdi adım adım konun detaylarına bakalım.

Kademeli Hız

Kişisel gelişimden en etkili sonucu alabilmek için kademeli ve kontrollü yaklaşımlara odaklanmalısın.

Böyle yaklaşımlar her seferinde tek bir özelliğe odaklanmanı sağlar.

Kademeli kişisel gelişim, bütünü parçalara ayırmana ve adım adım ilerlemene yardımcı olur. Örneğin, sosyalleşmekle ilgili bir sıkıntını gidermek istiyorsan, bununla ilgili ufak bir planlama yapmalısın. Sana iyi gelen bir hobi edinebilirsin, bir kursa başlayabilirsin. Bu sayede seninle ortak zevkleri olan ve yanında rahat hissettiğin insanlarla arkadaş olabilirsin.

Hedef Odaklı

Gerçekci bir hedefinin olması gelişimini kolaylaştırabilir.

Bir amacın olduğunda ona ulaşmak için yollar ararsın. “Neler mümkün?” sorusunu sorduğunda yapabileceklerininin sınırının neler olduğunu da görmüş olursun. Örneğin, insan kendini nasıl geliştirir, sorusunun cevabını bulmak hedefin olsun diyelim. Ona cevaplar ararken okuduğun satırlarda belki birçok başka cevap da bulabilirsin. Bu ne kadar motive edici, ne kadar dinamik bir duygu değil mi?

Sorumluluk Duygusuna Sahip Olmak

Burada kast edilen, sadece başkalarına karşı bir sorumluluk hissetmek değil, aynı zamanda kendine karşı da sorumlulukların olduğunu bilmektir. Örneğin, spora başlayamaya karar verdin. Hayatın hızlı temposu içinde bazen ertelemeler ya da iptaller olabilir ama sen bu durumu sürekli hale getiriyorsan kendine karşı olan sorumluluğunu yerine getirmiyorsun demektir.

Olduğun kişiye şunları söylebilirsin:

Büyük bir amacın küçük bir parçasını tamamlamak için kararlıyım. Yapacağım bu iş, hayatıma farkındalık ve kontrol katıyor. O halde ne bekliyorum?

Engeller için Plan Yapmak

Her zaman engellerle karşılaşabilirsin. Doğru yolda kalabilmek için karşılaşılması muhtemel engelleri belirlemeyi ve bunlarla başa çıkabilecek bir plan yapmalısın.

Başarıyı Ödüllendirmek

İnsan kendini nasıl geliştirir diye düşündüğünde olumsuz ya da eksik bir yanı toparlaman gerekiyormuş hissine kapılabilirsin. Aslında onun kadar- zaman zaman ondan daha önemli- olan şey başarılarını ve güçlü yanlarını da ödüllendirmektir. Bunun nasıl olacağı tamamen sana kalmış.

Nasıl bir ödül seni mutlu eder? Bir bluz, övülmek, ufak bir seyahat, güzel bir akşam yemeği ya da bir konser mi?

Güvenilir Sistemlerle Çalışmak

Mucize tedaviler vaat eden yaşam koçlarını takip etmek cazip gelse de, sana fayda sağlayacak olanlar iyi kontrol edilen, araştırma denemeleriyle desteklenen yaklaşımlardır.

Alanında uzman ve çalışma deneyimlerine güvendiğin bir terapist ile ilerlemek, etkili ve kesin sonuçlara götürür. Örneğin, olumsuz davranışlarını anlamak ve bunları iyileştirmek için sosyal medyada ya da Youtube’da kişisel gelişim hesaplarını takip edebilirsin. Ancak, istediğin sonuca ulaşmak için herkes için değil, sana özel planlanmış bir tedavi yöntemi ile ilerlemen daha sağlıklı olur.

Araştırma kanıtlarına dayanarak yapabileceğin değişiklikler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsan hemen güvenilir bir terapistle çalışmaya başlayabilirsin.

Öneri: Richard Wiseman'ın 59 Saniye kitabını okumak da iyi gelebilir. Hayatını bir dakikadan kısa sürede nasıl değiştireceğine dair ipuçlarıyla araştırmayı uygulamaya dönüştüren güzel bir okuma yolculuğu olacaktır.

Sana Özel Yaklaşımlarla İlerlemek

İnsan kendini nasıl geliştirir diye sorgularken, öncelikle olduğu kişiyi çok iyi tanımalıdır dedik. Bunun altını da birkaç kez çizdik. Hepimiz biriciğiz. Kişisel gelişim yaklaşımlarını etkileyecek bazı durumlar vardır: Kişilik, kültür, eğitim, maddi gelir. Arkadaşın için işe yarayan şey, senin için çalışmayabilir. Bu nedenle, uygulanan yaklaşımların da senin için biricik olması gerekir.

Kişiye özel bireysel tedavi, belirli bir yaklaşımla içgüdüsel bir duyguya veya rahatlık seviyene iner. Sanatsever biriysen, mandalaları boyamak gibi sanat terapisi yaklaşımlarını eğlenceli bulabilirsin. Sayılarla uğraşmaktan keyif alıyorsan, davranışları izlemeni veya başarıyı somut bir biçimde ölçmeni sağlayan yaklaşımlardan hoşlanabilirsin.

Bunu deneme yanılma yoluyla veya kendi kendini değerlendirerek anlayabilir ve kişisel özelliklerine uygun kişisel gelişim ile eşleştirmeye çalışabilirsin. Tabi, uzman terapistininin de desteği ile!

Bireysel Farkındalık

Genellikle, öz farkındalık üç alanda gerçekleşir: fiziksel, bilişsel ve duygusal.

Mücadele ettiğin alanları tanıyabildiğinde ve kendine şefkat gösterebildiğinde, değişim için daha iyi bir plan yapabilirsin. Bu şekilde, en sağlıklı kişisel gelişim planları, kendinin farkına vardığın ilk ve en önemli adımı içerir.

Örneğin, hayatındaki düzensizlikle mücadele ediyorsan, bir kişisel gelişim planına başlamadan önce, sahip olduğun düşünceleri (örneğin, ben dağınık bir insanım), bunların sana nasıl hissettirdiğini (örneğin, ben asla organize olamam) ve bunun fiziksel olarak senin için nasıl bir etki yarattığını (örneğin, kendimi sürekli yorgun hissediyorum, başlamak için enerjim yok) düşünmen gerekir. Böylece sorunları tespit etmen ve çözüm odaklı yaklaşman kolaylaşır.

Anlaşılır ve bilinçli olmak, seninle hedeflerin arasında duran sorunları çözmek için bir plan yapmanı sağlar.

Harekete Geçmek için Plan Yapmak

İnsan kendini nasıl geliştirir: Olduğu kişiyi tanıyarak, hedefler belirleyerek ve harekete geçerek!

“Kim olduğumu biliyorum, bir amacım var AMA” dediğin nokta kaybedebileceğin bir nokta olabilir. Bu nedenle, kontrollü bir şekilde harekete geçmelisin. Sağlıklı bir bedene sahip olmak istiyorsan bir beslenme koçu ile tanışabilir ve spor salonuna üye olabilirsin.

Ruhsal olarak iyileşmek istiyorsan bir psikoloğa ya da enerji uzmanı ile çalışmaya başlayabilirsin.

Şu an nasıl harekete geçeceğini bilmiyorsan, bir bilene danışmakta fayda var. Zaman kaybetmeden hemen başlamalısın. Terappin uzman psikologları senin için burada!

İyimser Olmak

Söz büyüdür, duygu büyüdür. Ne hissedersen, ne konuşursan ona dönüşürsün. Eğer çıktığın bu yolda şüphelerin varsa, eğer inancın tam değilse hiçbir sistem tam olarak işe yaramayacaktır.

Pozitif psikoloji olarak bilinen psikoloji dalına dayalı yaklaşımlar, kişisel gelişimin bu yönüne odaklanır. İyimserliğe odaklanmak istiyorsan, bu alandan bir kişisel gelişim yaklaşımı seçmelisin.

Kendimi Nasıl Geliştiririm? Senin İçin 50 İpucu

Kendimi nasıl geliştiririm, diye sorduğunda uzunca bir yapılacaklar listesi hazırlayabilirsin.

Özellikle sosyal medya platformlarında “insan kendini nasıl geliştirir” başlığı altında sayısız içerik üretiliyor. Ancak, en önemlisi senin kendini tanıman ve kendine en uygun adımlardan başlamandır.

İşte senin için hazırladığımız 50 ipucu:

  1. Her gün kendini nasıl geliştirebileceğinin yollarını düşünmelisin.
  2. Çok basit - başarının sırrı mutluluktur. Seni mutlu eden her anın farkında olarak ve onu doyasıya yaşayarak işe başlayabilirsin.
  3. Hedeflerini yazabilirsin. Neler yapmak istediğini görmek, seni hem motive eder hem de bu hedefe ulaşmaya çalışırken iyi bir planlama yapmanı sağlar.
  4. Başkalarının sözünü kesme dürtünü engellemeye çalışmalısın. Saygı duymak bir değerdir. Diğer insanların tecrübelerinden de yararlanmaya çalışmak seni düşündüğünden daha iyi bir noktaya taşıyabilir.
  5. Aylık bir bütçe oluşturabilirsin. Her zaman gelir gider dengeni sağlayabilmelisin.
  6. Hayat bir dizi andan oluşur, bu yüzden her anın tadını çıkarmak iyi gelecektir.
  7. Ekran süresini azaltmalısın. Telefon, televizyon, bilgisayar bunların hepsi son derece eğlenceli ve çekici içerik yakalayabileceğin alanlar ancak zamanın nasıl geçtiğinin farkında olamayabiliyorsun. Sahip olduğun zamanı daha etkili kullanmaya özen gösterebilirsin.
  8. Kötü bir iş gününden sonra nasıl toparlanacağını öğrenmeyi hedefle. Sana ne iyi gelir bulmaya özen göstermelisin.
  9. Bir yılı aşkın süredir giymediğin kıyafetlerden kurtul. Artık senin için uygun olmayan eşyalarını ihtiyaç sahipleriyle paylaşabilir ya da geri dönüşüme gönderebilirsin.
  10. Dışarıya çıkabilir, ormanda gezebilir, bir göl kenarında oturabilirsin hatta eğer mümkünse dışarıda çalışabilirsin.
  11. Her şey mükemmel olmak zorunda değil. Kendini zorlamamadan çalışmaya odaklan.
  12. 30 günlük, 60 günlük veya 90 günlük bir görev başlatmak düşündüğünden daha etkili olabilir. Hayatını ve duygularını düzenleyecek kararlar alabilirsin. Süreli programlarla bunu uygulamaya özen göster.
  13. Bugünü ve geleceğini düşünmelisin. Geçmişte olan şeyler için üzülmek şu an yaşadığın veya yaşayabileceğin şeyleri engelleyebilir.
  14. Daha sağlıklı beslenmeye odaklan.
  15. Liderlik becerilerinizi geliştirmeye çalış.
  16. Kişisel markan üzerinde çalışmayı hedefle.
  17. Kazandığından daha az para harcamaya özen gösterebilirsin.
  18. Üretken bir şekilde tartışmayı öğrenmelisin çünkü birinin fikrini hemen değiştiremezsin.
  19. Günlük bir egzersiz rutinine bağlı kalmalısın.
  20. Şu anda içinde bulunduğun yaşam aşamasını ve ne kadar ilerlediğini gözlemle.
  21. Uykuyu hafife almamalısın ve ihtiyaç duyduğun kadar uyumaya özen göstermelisin.
  22. Yeni öğretilere açık olmak seni bir adım öteye taşır.
  23. Kendin hakkında çok fazla konuşmamalısın ve daha iyi bir konuşmacı olmaya özen göstermelisin.
  24. Bilgileri saklamak sana bir avantaj sağlamaz, bu nedenle bilgini daha fazla paylaşabilirsin.
  25. Mesleğin dışında bir alanda bir sertifika kazanabilirsin.
  26. Yeni bir dil öğrenmek bakış açısını ve düşünme şeklini daha iyi bir noktaya taşır.
  27. Kötü alışkanlıklarından kurtulmayı ve onları yenileriyle değiştirmeyi hedefleyebilirsin.
  28. İşleri akışına bırakmalısın ve başkalarını affetmeyi öğrenmelisin.
  29. Daha az televizyon izlemelisin, daha fazla okumalı ve daha fazla yazmalısın.
  30. Pozitif medyayı takip etmeye özen gösterebilirsin.
  31. Hayat boyu öğrenen biri olmalısın.
  32. Çoklu görev yapmak yorucu olabilir. Her seferinde bir göreve odaklanmalısın.
  33. Zihniyetin önemlidir çünkü ne kadar yaşayacağını belirler. Düşüncelerini geliştirmeye odaklanmasın.
  34. Her seyahat ettiğinde vizyonunu genişletebilirsin. Bu yüzden yeni bir yere seyahat edebilirsin.
  35. Sabah meditasyon yaparak güne başlamak daha sakin ve kontrollü ilerlemeni sağlar.
  36. Sana iyi gelecek bir konuşma terapisine gidebilirsin. Hatta seninle hayatı organize edebilecek bir uzmandan da yardım alabilirsin. (Bu konuda detaylı bilgi sahibi olmak için Yaşam Koçu Nedir, Ne İş Yapar? başlıklı yazımızı okuyabilirsin.)
  37. Sadece başlamalısın. Böylece doğru anı oluşturabilirsin.
  38. Her gün 4 ila 6 bardak su içmeye özen göstermelisin.
  39. Çevrendeki insanlara daha nazik ve düşünceli yaklaşabilirsin.
  40. Ara vermek sorun değil; onlar senin için iyidir. Küçük aralar verebilirsin.
  41. Pozitif düşünenler daha başarılı, daha az stresli ve daha sağlıklıdır.
  42. Ailenden, arkadaşlarından ve meslektaşlarından daha fazla geri bildirim isteyebilirsin.
  43. Güçlü yönlerine odaklanmalısın.
  44. Komedyenler ve ünlü insanlar gibi sana ilham veren insanlardan bir şeyler öğrenmeye çalışmalısın.
  45. Başarı başarıyı doğurur, bu yüzden kiminle vakit geçireceğin konusunda seçici olmakta fayda var.
  46. Stratejiyi anlamak için satranç veya benzeri bir oyun öğrenebilirsin.
  47. Daha iyi bir problem çözücü olmalısın.
  48. Kör noktalarını keşfetmeye çalış.
  49. Daha erken uyanmalısın, böylece gün içinde daha fazla iş halledebilirsin.
  50. Eğlence ve kahkaha için zaman ayırmalısın.

Kendini Geliştirme İle İlgili Merak Edilenler

Kendini geliştiren kişiye ne denir?

Olgun insan denir.

Olgunluk bir yaş meselesi değil, bunun yerine çeşitli yaşam durumlarına nasıl tepki verdiğin veya nasıl tepki vermeyi seçtiğinle ilgilidir. Temel olarak, davranışlarından başkalarıyla ilişkilerine kadar, bireyin yaşamının tüm alanlarını etkileyen bir zihinsel gelişim veya bilgelik düzeyidir.

İnsan kendini nasıl geliştirir, sorarak çıktığın yolculuktan aşağıdaki kazanımlarla ayrılıyorsan artık olgunlaşıyorsun demektir:

  • İnsanları ve olayları anlama ve olduğu gibi kabul etme
  • Yaşamdaki değişiklikleri reddetmeme ve hızlı adapte olabilme
  • Çevrendeki insanları önemsemek ve herkese eşit bir saygı ve anlayışla yaklaşmak
  • Hayatı planlayabilmek
  • Çözüm odaklı olmak ve doğru kararlar verebilmek

Bir üniversite öğrencisi kendini nasıl geliştirir?

Üniversitede kendini geliştirmek, iş hayatında da sosyal hayatta da daha bilinçli ve başarılı olabilmenin en önemli adımıdır.

Kendini geliştirmenin kapsamlı bir alan olduğunu hepimiz biliriz. Kitap okumak, dil öğrenmek, spor yapmak, bu alanlardan sadece bir kaçıdır. Bu nedenle bir üniversite öğrencisinin hangi konularda kendini geliştirmek istediğini bilmesi gerekir. Sonra bunları yapabilecek yeterli potansiyeli var mı, varsa ilerlemek için neler mümkün araştırmalıdır. Daha sonrası kendiliğinden akış içinde şekillenecektir. Bu süreçte güvenilen bir akademisyenden, yaşam koçundan ya da rehberlik edecek bir kimseden destek almak süreci daha sağlıklı bir hale getirir.

Bir insan kendini nasıl sever?

Belki de hepimizin en çok zorlandığı ve cevaplaması en zor olan sorulardan birisidir. Önce bu kavramın ne olduğunu tam olarak anlayarak işe başlayalım.

Kendini sevme, fiziksel, psikolojik ve ruhsal gelişimini destekleyen eylemlerden kaynaklanan, kendini takdir etme halidir. Öz esenliğine ve mutluluğuna büyük saygı duymak anlamına gelir. Kişisel ihtiyaçlarını karşılamak ve başkalarını memnun etmek için kendi iyiliğinden ödün vermemek anlamına gelir. Hak ettiğinden daha azıyla yetinmemek demektir.

Olduğum Kişiyi Nasıl Sevebilirim?

Her kim olursan ol, onu olduğu gibi kabul ettiğinde, şevkat gösterdiğinde ve önemsediğinde yaşama motivasyonun artar.

Özüne saygı duyduğunda, refahını besleyen ve sana iyi hizmet eden şeyleri seçme olasılığın daha yüksektir. Bunlar sağlıklı beslenmek, spor yapmak veya sağlıklı ilişkiler kurmak olabilir.

Peki, ben bunu nasıl başaracağım? Kendimi nasıl geliştiririm?

Birkaç küçük ama etkili adımla olduğun kişiye, olduğun gibi sarılabilirsin.

  • Farkında olmak

Özünü kabul eden ve seven insanlar, ne düşündüklerini, hissettiklerini ve istediklerini bilme eğilimindedirler.

  • İstek yerine ihtiyaca göre hareket etmek

İhtiyacın olan şeye odaklanarak, başını belaya sokan, geçmişe takılıp kalmana neden olan ve öz sevgini azaltan otomatik davranış kalıplarından uzaklaşırsın.

  • İyi kişisel bakım uygulamak

Temel ihtiyaçlarını daha iyi karşıladığında bedenini ve ruhunu daha çok seversin. Bunu yapabilen insanlar, sağlıklı beslenme, egzersiz, uygun uyku, samimiyet ve sağlıklı sosyal etkileşimler gibi sağlıklı faaliyetlerle günlük olarak duygularını ve düşüncelerini ve hatta bedenlerini beslerler.

  • Sağlıklı alışkanlıklara yer açmak

Bunu ne yediğine, nasıl egzersiz yaptığına ve ne yaparak zaman harcadığına göre şekillenebilecek bir durumdur. Olduğun kişiye gerçekten değer vermeye başlamalısın. Bir şeyleri "yapmak" için ya da "yapmak zorunda olduğun" için değil,  önemsediğin için yapmalısın.

Terappin’den Son Söz

İnsan kendini nasıl geliştirir, konusunun çok kapsamlı, uzun ama öğretici bir yol olduğundan bahsetmeye çalıştık.

Buna ek olarak, geliştirdiğin planlar her zaman yol boyunca yeniden düzenlemeye izin vermelidir. Geçmişteki başarıları ve hataları düşünerek, neyin iyi gittiğini ve neyin yanlış gittiğini, gelecekte işleri nasıl farklı şekilde yapabileceğini ve gelişmek için hala yerin olduğunu değerlendirebilmelisin.

Son olarak, ne kadar küçük olursa olsun veya ne kadar uzun sürerse sürsün, olumlu yöndeki herhangi bir hareketin ilerleme olduğunu unutma. Hızlı bir tedavi denemektense, yukarıdaki niteliklere sahip ve biraz daha fazla zaman alan bir kişisel gelişim planını takip etmek daha iyidir. Harcadığın zaman ve emek sonunda ödüllendirilecektir.

Kaynakça:

50 One-Sentence Self-Improvement Tips | Change Your Mind Change Your Life, 2021, Medium, 2021
How to Better Yourself: 15 Tips to Become Your Best Version, BetterUp
10 Features Your Self-Improvement Plan Should Have, Verywell Mind, 2020
Self-Improvement: How to Continually Improve Any Area of Your Life (Backed by Science), James Clear, 2022
Self Development: The 9 Skills You Need to Improve Your Life, The Berkeley Well-Being Institute

Paylaş
Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin Youtube Kanalı

Bültenimize abone ol, mental sağlığın ve kişisel gelişimin için haftanın içerik önerilerinden ilham al. ✨

BLOG

Önerilen Diğer İçerikler

Terappin'de İlk Seansın BASLA15 koduyla %15 İndirimli

Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.

Terapi Yolculuğuna Başla