Pazartesi Sendromu Nedir, Nasıl Baş Edilir?

Yazan: Terappin
| 29 Eylül 2022 tarihinde yayınlandı. 27 Mart 2023 tarihinde güncellendi.
Pazartesi Sendromu Nedir, Nasıl Baş Edilir?

Haftanın ilk günü kaygı, üzüntü veya stres duygularını tetikliyor mu?

Pazartesi sabahı tutku ve motivasyonunun yok mu? Halsiz misin yoksa gergin misin?

Tüm bunlara “evet” diyerek başını sallıyorsan, Pazartesi sendromu kapıda!

Pazartesi Sendromu Nedir?

Pazartesi sendromu, bilimsel bir terim olmamakla birlikte oldukça yaygındır ve hafta başında stresli ve endişeli uyanma durumunu ifade eder.

Vücudundaki kortizol (vücudun strese verdiği yanıtı kontrol etmek için salgılanır) veya stres hormonu, sabah uyandığında ilk 45 dakika boyunca en yüksek seviyededir. Bu hormonal artışlar, endişe verici sayıda e-postay, haberleri okumak, hatta o güne hazırlanmak için acele etmek hali ile birleştiğinde haftanın ilk günü hissettiğin kaygı artar.

İlk iş günü stres, kaygı ve mutsuzluk gibi olumsuz duyguları tetiklediğinde depresyonda olduğunu düşünebilirsin. Ancak, pazartesi sendromu depresyondan farklıdır çünkü insanların bunu hissettiği belirli bir zamanı vardır: Pazartesi günleri. Buna karşılık, depresyon, sürekli düşük ruh hali duygularını ve günün herhangi bir saatinde meydana gelebilecek zevkli faaliyetlere olan ilginin azalmasını ifade eder.

Haftanın ilk günü yaşanan bu korku hissi, hafta ilerledikçe azalır ve hafta sonuna doğru kişinin morali düzelir. Ayrıca bu durum, kişinin işiyle veya hafta içi rutiniyle ilgili belirli bir neden de kaynaklanıyor olabilir.

Neden Pazartesi Sendromu Yaşıyorum?

Haftanın ilk günü yaşanan bu kaygının nedenleri kişiden kişiye değişebilir. Örneğin, bir kişi işinden memnun olmadığı için bu kaygıyı yaşayabilir.

Başka bir insan işini sevmesine rağmen sorumlulukları fazla olduğu ve çalışırken çok yorulduğu için bunu hissediyor olabilir.

Haftada beş gün standart ve yoğun bir çalışmanın ardından iki günlük hafta sonu tatili yeterli gelmiyor olabilir. Bunun yanı sıra, herhangi bir nedenle verilen projeyi, ödevi, görevi tamamlayamayanlar bu deneyime daha yatkındır. Ya da hafta sonları dışarı çıkmak, parti vermek, ufak bir tatil, her ne kadar enerjini arttırsa da verdiği yorgunluk hissi ile yeni bir haftaya başlamak istemiyor olabilirsin.

Belirtileri Nelerdir?

Pazartesi sendromunun başlıca görülen belirtisi, pazartesi sabahı olumsuz bir ruh haline sahip olmaktır. Çoğu insan, hafta sonundan sonra işe veya okula geri dönmek zorunda kaldıkları için kendilerini sıkıntılı hissedebilirler.

Yaygın olarak görülen belirtiler ise şunlar olabilir:

  • Kasların gerilmesi
  • Baş ağrısı
  • Nefes almada zorluk
  • Hızlı nabız
  • Artan kan basıncı
  • Olumlu düşünmekte ve hissetmekte zorlanmak
  • Yataktan kendini kaldıramama ve o gün yaşanacaklar konusunda sürekli endişeli hissetme

Pazartesi Sendromunu Nasıl Yönetirim?

Pazartesi sendromu yaşamanı engelleyecek bazı stratejiler, günü daha iyi yönetmeni ve olumlu bir ruh hali içinde olmanı sağlayabilir.

Ancak haftanın ilk günü yaşadığın bu kaygı ve stres, derin bir mutsuzluk ve memnuniyetsizliğin işaretiyse bu yöntemler uzun vadede etkili olmayabilir. Bir uzmana başvurman gerekebilir.

İşte pazartesi sendromu yaşamanı engelleyecek bazı öneriler:

Uyku düzenini korumaya özen göster

Uyurken vücut sağlıklı beyin fonksiyonlarını desteklemek ve fiziksel sağlığı korumak için çalışır. Kötü bir gece uykusu konsantre olmayı zorlaştırabilir ve enerjisiz bırakabilir. Bu nedenle, pazar günleri geç kalkmamaya veya cumartesi günleri geç yatmamaya özen göster. Pazar günü yeterince dinlenip uyuyabilirsen, ertesi gün kendini daha enerjik ve tazelenmiş hissedersin.

Sağlıklı beslen

Yediğin besinler sadece fiziksel sağlığın değil, ruh sağlığını da etkiler. Beynin düzgün çalışması için belirli vitaminler ve mineraller gereklidir ve hafızayı, bilişi ve ruh halini etkileyebilir. Bu nedenle, özellikle hafta sonları mide rahatsızlıkları, uyku, halsizlik gibi sorunlara neden olacak besinleri tüketmekten kaçınmalısın.

Hafta içi de sosyalleşmeye özen göster

Sosyal aktiviteler ve sevdiğin insanlarla geçirdiğin zaman, duygusal bir destek sağlar. Pazartesi sendromu nedenlerinden biri iş yükü fazlalığı ve uzun saatler çalışmak olabilir. Bu nedenle, hafta içi de birkaç saatlik molalar vermek hafta sonu tatilini daha iyi değerlendirmene ve haftanın ilk gününü daha verimli geçirmene destek olur.

Düzenli egzersiz yap

Direnç veya aerobik egzersiz, ruh halini ve duygusal durumları iyileştirmeye yardımcı olabilir. Egzersiz, bir kişinin ruh halini iyileştirebilir ve olumsuz ruh halini azaltabilir ve etkileri 24 saate kadar sürebilir. Bedeninin her an esnek ve dinç olması sana enerji verir. Özellikle hafta sonları yapacağın kısa yürüyüşler, esneme hareketleri belki yoga ya da meditasyon hem zihinsel hem de bedensel bir rahatlama sağlar.

Bir kariyer uzmanına veya akademik yaşam koçuna danış

İşlerinde veya çalışmalarında bir değişikliğe ihtiyaç duyuyor olabilirsin. Seni pazartesi sendromu yaşamaya iten durum iş yerinde hissettiğin mutsuzluk olabilir. Bir kariyer uzmanı veya akademik danışman, becerilerini, iş veya kariyer ile ilgili alanlarını yönlendirmelerine yardımcı olabilir. Bu değişiklik, senin çalışırken, hafta boyunca daha fazla doyum kazanmanı destekler.

Pazartesi günü yoğun bir program hazırlamaktan kaçın

Hafta sonu dönüşü, toplantılarla dolup taştığında bunalmış hissediyor olabilirsin. Mümkün olduğunca, toplantıları veya önemli görevleri pazartesi günü planlamaktan kaçın. Önceden planlamalar yap, görevleri günlere böl.

Eğer zaman yönetimi yapmakta zorlanıyorsan Etkili Zaman Yönetimi Nedir başlıklı yazımıza göz atabilirsin.

İş yükünün fazla olduğu günlerin akşamında kendine küçük molalar ver. Böylece haftanın ilk günü hissedeceğin kaygıyı azaltmış olursun.

Güne sevdiğin müzikler eşliğinde başla

Alarmın sesini duyduğun, beş dakika daha uyumak için çoğu şeyi feda edebileceğin sabahın serin saatlerini alt etmenin de bir yolu var.Güne müzik eşliğinde başlamak! S

aat kaç olursa olsun sevdiğin şarkılar bir tuş uzağında. Tamamen pazartesi gününe özel bir müzik listesi hazırlayabilirsin. En sevdiğin, sana güzel zamanları hatırlatan enerjik tüm şarkıları bu listede toplayarak güne keyifle başlayabilirsin. Müzik listesinin adını ve kapak fotoğrafını seni eğlendirecek ve gördüğünde enerjini arttıracak şekilde düzenleyebilirsin.

Gün içinde ve gün sonunda kendini ödüllendir

Pazartesi gününe anlam yükleyen aslında sensin. Haftanın ilk günü, seni bekleyen işler var ve hafta sonu sana yetmedi; tüm bunlar pazartesi sendromu tetikleyicisidir.

Performansını ve enerjini düşüren düşüncelerden uzaklaşmak için gün içinde ve sonunda kendine küçük molalar ver. Bir bardak kahve, bir dilim çikolatalı pasta ya da iş çıkışı sevdiklerinizle gideceğiniz bir konser, tüm bunlar pazartesi günü hissettiğin stresi azaltacak aktivitelerdir.

Enerjinin ve motivasyonun artmasıyla o gün yaşadıklarına bakış açın da değişir. Daha sakin düşünebilir ve daha çözüm odaklı yaklaşabilirsin.

Pazartesi Sendromu Bana Ne Gibi Zararlar Verebilir?

Hayatın belirli dönemlerinde yorucu ve tekrar eden olumsuz duygulara kapılabilirsin. Pazartesi sendromu, sana olumsuz duyguları hissettirse de böyle hissetmenin asıl nedeni pazartesi günü olmayabilir.

Burada önemli olan hissettiğin kaygı ve stresin kaynağını tespit etmektir. Buna gerçekten pazartesi günleri mi neden oluyor yoksa başka bir duygusal/ruhsal durum mu söz konusu anlamaya özen göstermelisin.

Eğer pazartesini sendromunu atlatamıyorsan beraberinde aşağıdaki olumsuzlukları da deneyimleyebilirsin:

  • Pazartesi sendromu, üretkenliği ve performansı kötü etkiliyor.
  • Pazartesi sendromu yaşayan bir kişi, yaşamayan bir diğer kişiye kıyasla gününü daha az üretken geçiriyor ve dolayısıyla performansının da düştüğü gözlemleniyor.

Üretkenlikte ve performansta görülen bu negatif ivmenin temel nedeni kişinin hissettiği olumsuz duygular ve bunların davranışları yansımasıdır.

Psikoloji ve nöroloji alanında yapılan pek çok bilimsel çalışma da aynı çıktıları ortaya koymakta.

Bu çalışmalar, kişinin anlık duygu durumunun yaptığı işin kalitesi üzerinde doğrudan etkisi olduğunu göstermektedir. Pazartesi sendromu ya da benzeri bir negatif duygu haline kapılan kişilerin daha az üretken ve daha düşük performanslı olmanın yanı sıra daha az motivasyonlu, daha pesimist, daha az yaratıcı ve daha düşük odaklanmaya bağlı olarak daha yavaş olduğu da gözlemlenmektedir.

Bunun yanı sıra, bu süreçte yıpranan kişinin etrafındakiler ve çalışma ortamı da aynı şekilde durumun kurbanı olabilmektedir. Pazartesi sendromu baskısı altında çalışan bir kişi üzerindeki negatif enerjiyi rahatlıkla iş ve okul ortamına yansıtabilir. Aynı şekilde, kişinin çalışma ve okul arkadaşları da tıpkı kendisi gibi duygusal yönden yıpranabilir. Böyle bir ortamda insanların günün geri kalanını verimli bir şekilde geçirmesi pek de mümkün değildir.

O halde, pazartesi sendromu domino taşı etkisine sahip olabilir. Sen pazartesi günü bu olumsuzlukları hissetmesen de hisseden birinden etkilenebilirsin. Ya da kendin hissedip arkadaşlarını etkileyebilirsin.

Ne Zaman Bir Doktora Başvurmalı?

Pazartesi sendromunu atlatamadığını hissediyor olabilirsin. İlk iş günü bütün baş etme stratejilerini rağmen seni zorluyor olabilir. Pazartesi gününe duyduğun endişe artıyorsa ve aşağıdaki durumları kendine gözlemliyorsan bir uzman ile görüşmelisin.

  • Suçluluk veya değersizlik hissetmek
  • Enerji kaybı
  • Dikkat eksikliği
  • İştah değişiklikleri
  • Gerginlik
  • Uyku problemi
  • İntihar düşünceleri

Sıkça Sorulan Sorular

1. Pazartesi Sendromu Nedir? Pazartesi Sendromunu Neden Olur?

Pazartesi sendromu, ilk iş günü hissettiğin kaygı, endişe, stres ve mutsuzluk duygusudur. Pazar günü, dilediğin gibi vakit geçirdikten sonra pazartesi günleri yetişmesi gereken işler ve hafta boyunca alman gereken sorumluluklar, bu huzursuzluğu tetikleyen en önemli faktörlerdir. Bu faktörler, bireylerin pazartesiye yükledikleri anlamı da olumsuz etkileyerek bilinç dışında pazartesiye yönelik negatif anlamların yer etmesine yol açabilirler.

2. Herkes Pazartesi Sendromu Yaşar Mı?

Herkes pazartesi sendromu yaşayabilir. Yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek gibi özellikler, kişinin pazartesiye karşı olumsuz duygular beslemesi, pazartesi gününe olumsuz anlamlar yüklemesine neden olur.

3. Pazartesi Sendromu Tedavi Edilmeli Mi?

Pazartesi sendromu, doğrudan bir profesyonel yardım gerektirmeyebilir. Ancak, sürekli tekrar eden olumsuz duygular varsa ve tüm başa çıkma stratejilerine rağmen bu durum devam ediyorsa bir uzman desteği gerekir.  

4. Pazartesi Sendromu Nasıl Atlatılır?

İlk iş günü hissedilen bu kaygının ve stresin farklı nedenleri vardır. Bu nedenler kişiden kişiye değişebilir.

Öncelikle pazartesi sendromunu tanımlamalısın: Ben pazartesi günleri neden böyle hissediyorum? Sorunun cevabını tüm detayları ile bir kağıda yaz. Kendini belli bir süre gözlemle, hangi etkiler neden ve ne kadar süre devam ediyor anlamaya çalış.

Yukarıda bahsettiğimiz pazartesi sendromu ile başa çıkma stratejilerini dene. Eğer hala sıkıntılar yaşıyorsan, notlarınla birlikte alanında uzman Terappin psikologlarından birine danış.

Kaynakça

“What to Know About the Monday Blues.” , Medical News Today, 2022
“11 Ways to Beat the Monday Blues.” Forbes, 2013
“How to Beat the (Very Real) Monday Blues.” Healthline, 2019
“Feeling Monday Blues? Here’s What This Psychologist Have to Say About It.” NDTV.com, 2019

Paylaş
Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin Youtube Kanalı

Bültenimize abone ol, mental sağlığın ve kişisel gelişimin için haftanın içerik önerilerinden ilham al. ✨

BLOG

Önerilen Diğer İçerikler

Terappin'de İlk Seansın BASLA15 koduyla %15 İndirimli

Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.

Terapi Yolculuğuna Başla