Yazan: Terappin | 21 Haziran 2022 tarihinde yayınlandı. 19 Ocak 2023 tarihinde güncellendi.
Yaşadığımız bir olay sonrasında korku, çaresizlik, dehşet gibi yoğun olumsuz duygular hissetmişsek ya da bir tehditle karşı karşıya kalmışsak bu durumu deneyimliyoruz demektir.
Travmatik olaylar deneyimler kişilerin güvenlik ve benlik duygusuna zarar gelir. Duygusal ilişkileri düzenlemekte güçlük yaşarlar.
3 ana başlık altında toplansa da aşağıda belirtildiği gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır:
Kaça Ayrılır?
Travma nedir, diye sorulduğunda hemen hemen hepimizin zihninde savaş, ayrılık, ölüm, kaza/yaralanma, cinsel istismar gibi büyük olaylar canlanmaktadır. Oysaki arkadaşlar arasında yapılan bir şaka ya da deneyimlediğimiz ufacık bir olumsuzluk bile öngöremediğimiz bir büyük etkiler yaratabilir.
Sonrasında geliştirilen tepkiler:
Travmatik olaylardan sonra gösterdiğimiz fiziksel tepkiler sempatik ve parasempatik sinir sistemimize bağlı olarak gelişirler.
Sempatik sinir sistemi tehlike algıladığı an devreye girer ve bedenin bu tehlikeli durumlarla mücadele etmesi için gerekli değişiklikleri göstermesine yardım eder.
Kişiler büyük olumsuz deneyimlerden sonra şok, yas, acı, çaresizlik, suçluluk ve öfke gibi duyguları yoğun bir şekilde hissederler. Bu duygusal tepkilerin iki hafta gözlemleniyor olması normaldir ancak daha uzun süreli gözlenmesi psikolojik sorunların habercisidir.
Bilişsel tepkiler duygusal tepkilerle paralel şekilde gelişmektedir. Bilişsel tepkiler, şaşkınlık, dalgınlık, kafa karışıklığı, hafıza problemleri ve zamana ve mekana uyumunda sağlamakta zorlanmaktır.
Yaşadığımız olumsuzluklar olaylar ikili ilişkilerimize oldukça zarar verir. Bunun sonucunda ilişkilerimizde güvensizlik, içe kapanma, reddedilme korkusu, uzaklaşma gibi durumları deneyimleriz.
Belirtileri uzun dönem ya da kısa dönem hissedilebilir. Şiddeti de kişiden kişiye farklılık göstermektedir.
Bu yüzden Terappin online terapilerinde size özel bireysel tedavi yöntemlerini tercih etmektedir.
Duygu ve düşüncelerimizin hatta dönüşen inanç kalıplarımızın farkında olarak, yüzleşerek dahası onları iyileştirerek ilerlememizi sağlayan bir tedavi yöntemidir.
In Vivo terapisi olarak da bilinen bu yöntemde, danışan yaşadığın olaya maruz bırakılarak ondan kaynaklı duygusal tetikleyicileri ve korkuyu azaltmayı hedefler.
Psikodinamik psikoterapi. Bu tedavi yönteminde var olan sorunun nasıl oluştuğu ve bu soruna karşı geliştirilmiş duygusal tepkilerin kişiye nasıl zara verdiği üzerine konuşulur. Bu durumların nasıl düzeltileceği danışanın geçmişi ve tecrübelerinden yola çıkarak ele alınır. Danışanın mizacına ve yaşanan durumun yoğunluğuna göre bir tedavi programı oluşturulur.
Travma nedir?
Kişilerin başa çıkma yeteneklerini aşan, yaşamlarını tehdit eden olaylar karşında yoğun olarak hissettiği üzüntü, acı ve çaresizlik duygusu olarak adlandırabilir.
Eğer yaşanılan durum bireyde intihar eğilimi, zarar verme ya da fiziksel aktivitelerini engelleyecek herhangi bir ruhsal bunalım yaratmıyorsa (bu durumların hepsinde hastanede tedavi tercih edilir) online terapi ile olayların etkilerinden kurtulmak mümkündür.
Online terapinin faydaları:
Bu sizin için zamandan ve enerjiden kazanç sağlamak demektir. Uzun saatler seans sıranızı beklemek zorunda kalmaz ya da trafikte zaman kaybetmezsiniz.
Bulunduğunuz bölgede psikolog hizmetlerinden yararlanma şansınız olmayabilir. Ya da size uygun olduğunu düşündüğünüz ve çalışmalarınızı takip ettiğiniz psikolog başka bir şehir de hatta ülkede yaşıyor olabilir. Online terapi ile bütün mesafeleri ortadan kaldırmak mümkün.
Bazı danışanlarımızı tek başlarına dışarı çıkmalarını engelleyen fiziksel engellere sahip olabilirler. Online terapiler böyle durumlar için çok büyük avantajlar sağlar. Böylece hastalarımız kendilerini yaşadıkları fiziksel ve duygusal yüklerin olumsuz ruh halinden kurtarıp, hayatlarına daha sağlıklı bir şekilde devam edebilirler.
Şimdiye kadar travma nedir, sorusunu birkaç farklı şekilde cevaplamış olduk. Özellikle küçükken yaşanılanlar ilerleyen yaşlarımızda büyük sorunlara neden olabiliyor.
Uzman bir psikologdan yardım almanın yanı sıra mücadele etmek için neler yapabiliriz birlikte inceleyelim.
Yaşanılan kayıplar ya da şoklar vücudun “savaş ya da kaç” tepkisini harekete geçirmektedir. Egzersiz yapmak bu etkinin hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Özellikle haftanın 3 günü 30 dakika aerobik yapmak olumsuz deneyimlerin etkilerini oldukça aza indirgeyebilir.
Farkındalık temelli tedaviler, kayıp, ayrılık, depresyon tedavilerinde sıkça önerilir. Nefes egzersizleri ve farkındalığımızın artışı yaşanılan olumsuz ana takılı kalmaktan bizi alıkoyar ve içinde bulunduğumuz anda sağlıklı bir şekilde bulunmamamız sağlar.
Çoğu zaman ihmal ettiğimiz ya da etmek zorunda kaldığımız “denge” birçok sorunun çözümüdür aslında.
İyi beslenmenin, iyi bir uykunun ve sosyalleşmenin zihnin işleyişi konusundaki olumlu etkileri göz ardı edilemez.
Travma sonrası stres bozuklukları yaşayan kişilerin aşağıdaki önerileri uygulamaya özen göstermesi son derece önemlidir.
Burada en çok dikkat edilmesi gereken nokta kişinin kendine zaman ayırmasıdır. Ertelemeden, ötelemede, bunu çekilen acıların ardından kazanılmış bir ödül gibi görmeden.
Kendi enerjimizden çalmadan hayata katılarak ve anın içinde kalarak terapilerinizi en iyi şekilde destekleyebilirsiniz.
Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.