Yazan: Terappin | 08 Haziran 2022 tarihinde yayınlandı. 28 Şubat 2023 tarihinde güncellendi.
Sarsıcı bir olayın neden olduğu duygusal ve psikolojik bir tepki ile başa çıkmanıza yardımcı olabilecek bir tedavi şeklidir.
Çok çeşitli durumları kapsayabilir: Cinsel ve duygusal istismar, evsizlik, işsizlik, ciddi bir yaralanma, zorbalık, vb.
Maalesef büyük bir çoğunluğumuz yukarıda saydığımız türlerine maruz kalıyor ve gündelik hayatımızda işlevselliğimi etkileyebilecek olumsuz sonuçlar yaşayabiliyoruz.
Travma terapisi nedir? Hangi tedavi yöntemleri kullanılır?
Acı veren kişileri, olayları ve duyguları görüp onları olduğu gibi kabul etmek ve iyileştirmek için destek sağlayan bir tedavidir.
Terapi süresinde tercih edilen yöntemler şunlardır:
Danışanın artık korkamayıncaya kadar korkunun kaynağına maruz bırakıldığı tedavi yöntemidir.
Bu terapi yöntemi hem bireysel hem de arkadaş ortamında gerçekleştirebilir. Tedavinin amacı yaşamı etkileyen çarpıcı olayın meydana gelme nedenine ve o andan itibaren geliştirdiğiniz olumsuz duygu, düşünce ve inançları iyileştirmektir.
Genelde çocukların ve ergenlerin terapilerinde tercih edilen tedavi yöntemidir. Yanlış inanışların ve sağlıksız davranış kalıplarının tedavisi için kullanılır.
Ritmik ve çift yönlü (sağ-sol) uyarım kullanmayı içeren tedavi yöntemi travma tarafından engellenen duyguların serbest bırakılmasına yardımcı olur.
Tedavi etmek için kullanılan teknikler, terapinin türüne bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Danışanın olay anını hayal ettiği ve terapiste yüksek sesle anlattığı bir tedavi şeklidir. Yaşanılan durum ile ilgili kaçtığınız duygu ve anılarla yüzleşmenize yardımcı olur.
Terapi seansının dışında gerçekleştirilen bir tedavi tekniğidir. Kaçındığınız gündelik durumlara yaklaşmanıza yardımcı olur.
Terapist, danışandan yaşanılan olumsuz anın yazılı ve detaylı bir anlatımını ister.
Bu tedavi tekniğinde danışan yıkıcı bir olayın neden meydana geldiğine inandığını ve de yaşamı üzerindeki etkilerini açıklar.
Olumsuz düşünceleri daha olumlu hale dönüştürmeyi hedefleyen stratejiler içeren bir tedavi yöntemidir.
Travma terapisi nedir ne değildir?
Terapinin esas amacı yaşanılan olumsuz deneyimlerle duygusal ve zihinsel olarak güçlü bir şekilde başa çıkabilmeyi sağlamaktır.
Terapi alan danışanlar gerçeklerle yüzleşir, onları olduğu gibi kabul ederler. Böylece geçmişteki sarsıcı ve yıkıcı olaylar şu ana yük olmaktan çıkar.
Danışanlar içinde bulundukları ana daha bilinçli ve daha gerçekçi yaklaşabilirler. Dahası, ilerde yaşanabilecek başka bir olaya karşı da daha tedbirli yaklaşırlar.
Travma terapisi nedir?
Bu tedavi ile birlikte olumsuz, duygusal ve fiziksel deneyimlerle en iyi şekilde mücadele etmeyi öğreniriz. Bu olumsuz tecrübelerimizden kaçmayız, onları geleceğe taşımayız.
Tedavinin faydalarını sizin için listeledik!
Travmalar büyük korkular yaratır. Bu korku duygusu ile birlikte bize olayı hatırlatan herkesten ve her şeyden kaçarız.
Örneğin, bir araba kazasına şahit olduysak ve bu bizim için aşılamaz bir durum haline geldiyse uzun bir süre arabaya binemeyiz ya da trafiğin yoğun olduğu yerlerde yürümekten bile çekinebiliriz.
Online terapi korkularımızla yüzleşmemizi ve onları yenmemizi sağlar.
Yaşanılan sarsıcı olaylardan sonra bulunduğumuz alanlarda kendimizi güvende hissetmekte zorlanırız ve dahası çevremizdeki insanlara duyduğumuz güveni de azalır.
Online tedavi ile birlikte “birine güvenmekte zorlanıyorum” düşüncesi “geçmişte olumsuzluklar yaşasam da iyi insanlar var ve onlara güvenebilirim” düşüncesine sağlıklı bir şekilde geçebiliriz.
Sarsıcı olaylar reddetme ve reddedilme duygularımızı tetikler. Beklenmedik yıkıcı olaylardan sonra geliştirilen duygusal tepkilerini mantıksız ve kabul edilemez bulan hastalar daha fazla acı çeker, dahası başka kronik zorluklar yaşayabilirler.
Terappin online tedavi hizmeti iyileşmeye başlamanın ilk yolunun yaşanılan olayı anlamak ve kabullenmek olduğunu doğrular ve bunu içselleştirmek için yardım eder.
Alanında uzman terapistler danışanların terapiye hazır olup olmadıklarını ölçmek için bazı kriterlere dikkat ederler.
Terapiye düzenli bir şekilde devam etmek son derece önemlidir. Bu süreçte danışanın terapisti ile uyum bir şekilde hareket etmesi ve tedaviden alacağı verime inanması gerekir. Eğer bahsedilen devamlılık sağlanmazsa yıkıcı olay sonrası gelişebilecek kronik hastalıkların, yanlış düşünce kalıplarının ve duygusal bozuklukların giderek artacağının farkında olunmalıdır.
Güvenlik en önemli önceliktir. Travma sonrası bozukluklar yaşayan danışanların son iki ay içerisinde intihar ve kendini yaralama eğilimi içinde olmaması gerekir. Bu durumları deneyimleyen danışanlar için online terapiler uygun değildir. Hastanede tedavi daha uygundur ve tedavinin diyalektik davranış terapisi ile desteklenmesi gerekir.
Tedavilerde sıkça tercih edilen tedavi tekniklerinden birisi maruz bırakma terapisidir. Bu tedavide yaşadığı olumsuzluklara maruz bırakılan danışanın bu yüzleşme anında yaşadığı olumsuzlukla başa çıkabilme yetisine sahip olması gerekir.
Bu tedavi ile birlikte yoğun duyguları, duygusal bastırmayı ve madde kullanımı gibi durumları önlemeyi ve iyileştirmeyi öğrenecektir.
Travma terapisi nedir, son kez hatırlayıp bizi bu durumdan özgürleştirecek adımlara bir göz atalım.
Kişiler için beklenmedik, bireyde yoğun bir kaygı ve korku yaratan dahası bedensel ve ruhsal bütünlüğüne zarar veren duygusal ve zihinsel olumsuzlukların iyileştirilmesidir.
Etkisinin artması için seanslardan önce ve sonra da bireyin kendi kendini desteklemesi gerekir.
Aşağıdaki adımları izlemek işleri kolaylaştıracaktır.
Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.