Yazan: Terappin | 27 Ocak 2022 tarihinde yayınlandı. 17 Mart 2023 tarihinde güncellendi.
-Duygusal ve davranışsal belirtiler
-Genel sosyal durumlardan kaçınmak
Sosyal anksiyete ya da sosyalleşme fobisi yaygın olan anksiyete türlerinden biridir.
Sosyal anksiyetesi olan birey belirli ya da herhangi bir sosyal durumda aşırı endişe ya da korku duyar. Belirli sosyal durumlar, yeni biriyle tanışma, randevuya çıkma, iş mülakatında olma, sınıfta soru cevaplama, marketlerde kasiyerle konuşma gibi durumları barındırabilir.
Günlük işler yapmak da örneğin halka açık yerlerde yemek yemek ya da konuşmak gibi, korku ve endişe hissini artırabilir.
Sosyalleşme fobisi olan bireylerin sosyal durumlarda yaşadığı endişe ve korku hissi, bireyin kontrollerinin dışına çıktığı hissini verebilmektedir. Bu nedenle, bireyin spora, okula ya da işe gitmesini engelleyecek hal alabilir.
Bu rahatsızlığı sahip olan bireyler bu korku ve endişeyi bireylerin sosyal durumdan günler hatta belki haftalar önce deneyimlemeye başlayabilir. Bazen, bireyler diğer kişiler tarafından yargılanmaktan, küçük düşürülmekten korkabilirler. Bu durumda, bireyler gidilecek yerler, hayatlarındaki kişiler ya da her şeyden kendilerini soyutlamaya ve uzaklaşmaya başlarlar.
Birçok nedenden dolayı bu sorunun cevabı çok önemlidir. Kimi sosyalleşme fobisine sahip insanlar, performans korkuları olduğu için sosyal ortamlar yerine sahneye çıkma, sunum yapma, herkese konuşma yapma gibi durumlarda anksiyete belirtileri yaşamaya başlayabilirler.
Çoğunlukla anksiyete belirtileri bireyin günlük yaşam akışını bozacak seviyeye ve duruma gelebilir. Bu nedenle tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
Özellikle çocuklarda utangaçlık ve çekinme her zaman sosyal anksiyete belirtisi olmayabilir. Sosyal durumlardaki rahatlık seviyesi kişinin hayat tecrübesine ve yetiştirilme şekline göre değişkenlik gösterebilir. Kimi insanlar daha çok dışa dönükken kimileri içe dönük kişiliğe sahip olabilmektedir.
Günlerin getirdiği gerginliğe tezat olarak sosyal anksiyete bozukluğu korku, endişeyi barındırır. Bu korku ve endişe genelde hastaların günlük ilişkilerini ve yaşamlarını bölecek ve rahatsız edecek derecede olabilir. Sosyalleşme fobisi ya da sosyal anksiyete belirtileri genel olarak orta gençlik döneminde görülmektedir. Ancak bunun yanı sıra erken çocukluk ya da yetişkinlik döneminde de belirtiler görülmeye başlanabilir.
Sosyal anksiyetenin belirtilerini duygusal ve davranışsal ve fiziksel belirtiler olarak ayırarak incelemek uygundur.
Sosyalleşme fobisine sahip olan bireylerin, herhangi sosyal bir durumda yukarıda listelenen duygusal ve fiziksel belirtilerden bir ya da birkaçını aniden hissetmeye başlar. Bu belirtiler genelde sosyal bir durum yüzünden tetiklenebilir.
Bu belirtiler zamanla değişkenlik gösterebilmektedir. Eğer birey stresli ya da değişkenlik yaşanan bir dönemden geçiyorsa belirtiler alevlenebilir. Bu nedenle bu belirtiler görülürse mutlaka uzman yardımına başvurulmalıdır.
Birçok diğer psikolojik rahatsızlıklar gibi, sosyal anksiyete de biyolojik ve çevresel faktörlerin kombinasyonu sebebiyle ortaya çıkabilir.
Bu faktörle aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Bu bozukluğu tetikleyen birçok risk faktörleri vardır. Bunlardan en yaygın ve bilinen olanlarını sizler için listeledik:
Hiçbir zaman bireyin ne zaman sosyal anksiyete bozukluğuna sahip olmaya başlayacağı tahmin edilemez. Ancak belirtiler görülmeye başladığında belirtileri kontrol altına almak ve azaltmak için birtakım şeyler yapılabilir. Bunları sizler için küçük bir liste şeklinde aşağıda sizlere sunduk:
Sosyal anksiyete bozukluğu tedavi edilmesi gereken yaygın bir anksiyete bozukluğu çeşididir. Online anksiyete bozukluğu bu tedavi yöntemlerinden biridir. En yaygın sosyal fobi tedavi yöntemleri:
Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.