Yazan: Terappin | 12 Ağustos 2022 tarihinde yayınlandı. 16 Ocak 2023 tarihinde güncellendi.
Bu sendrom birkaç farklı belirtilerinin adıyla da biliniyor olabilir. Özellikle tekrarlayan ve kontrolü kişinin elinde olmayan hareketler sergileyen hastaları ilgilendiren blog yazımıza hoş geldiniz! Eğer kendinizde ya da yakınınızdaki birinde bu rahatsızlığın olduğundan şüpheleniyorsanız, birçok soru kafanızı kurcalıyor olabilir. Bunu öngörerek, sizler için bu rahatsızlık hakkında gerekli bütün detaylı bilgileri topladık. Unutmayın, Terappin, sizin için burada!
Bu yazının devamında detaylarını öğrenebileceğiniz bilgiler aşağıdaki başlıklar kapsamında olacak:
Bu rahatsızlık, bir sinir sistemi rahatsızlığıdır. Özellikle bu sinir sistemi bozukluğu insanlarda “tikler” oluşmasına neden olur.
Tikler, insanların tekrar tekrar yaptığı ani seğirmeler, hareketler veya seslerdir. Tikleri olan kişiler, vücutlarının bunları yapmasını engelleyemez. Örneğin, bir kişi tekrar tekrar göz kırpmaya devam edebilir veya bir kişi istemeden homurdanma sesi çıkarabilir.
Bu tarz yineleyen davranışlara sahip olmak hıçkırmaya benzer. Hıçkırmak istemeseniz bile, vücudunuz yine de hıçkırmaya devam eder. Bazen insanlar belirli bir tik yapmaktan kendilerini bir süre alıkoyabilirler, ancak bu oldukça zordur Sonunda kişi tip davranışları kontrol edemeden yapmaya devam eder.
Kısaca, sinir sistemi rahatsızlığı olan bu sendrom, hastaların istemsiz tiklere sahip olmasına sebep olan bir durumdur.
Bu rahatsızlığın genel tanımını öğrendikten sonra merak edilebilecek bir diğer konu ise kimlerde görüldüğü olabilmektedir.
Peki Tourette sendromu kimlerde daha sık rastlanır? Belirtilerin kendisini gösterdiği yaş aralıkları kaçtır? Yukarıda da bahsedildiği üzere, bu rahatsızlık, kişinin tik geliştirmesine neden olur. Bu nedenle bu durumu belli edebilecek en belirgin özellikler kontrol edilemeyen davranışlardır.
Tikler tipik olarak 2 ila 15 yaşları arasında ortaya çıkar ve ortaya çıkma yaş ortalaması 6 yaştır. Erkeklerin bu hastalığı geliştirme olasılığı kadınlardan yaklaşık 3 ila 4 kat daha fazladır.
Bu rahatsızlığın tedavisi olmasa da bazı tedaviler mevcuttur. TS’si olan birçok kişi, semptomlar çok sorun çıkarmadığından tedaviye ihtiyaç duymaz. Tikler genellikle gençlik yıllarından sonra azalır veya kontrol altına alınır.
Bazı durumlarda, tikler yetişkinlikte kötüleşebilir. TS dejeneratif (kötüleşmeye devam eden) bir durum değildir ve TS'li bireylerin normal bir yaşam sürmesi beklenir.
Özellikle bu tür nörolojik rahatsızlıklarda tanısının nasıl ve ne zaman konulduğu merak konusudur. Bu nedenle, eğer tanının nasıl konulduğunu merak ediyorsanız, bu gayet normal ve doğaldır! İşte sizin için cevabımız...
Bu rahatsızlığın kesin tanısını koymak için kan testi gibi tek bir test yoktur. Sağlık uzmanları, bu rahatsızlık ve diğer tik bozukluklarını teşhis etmek için kişinin belirtilerine bakar.
Tik bozuklukları, mevcut tik tipine (motor, vokal veya her ikisinin kombinasyonu) ve semptomların ne kadar sürdüğüne göre birbirinden farklılık gösterir. Bir kişinin hem motor hem de vokal tikleri varsa ve en az bir yıldır tik belirtileri gösteriyorsa Tourette sendromu teşhisi konulabilir.
Bu rahatsızlıklarda çoğu vaka çoklu gen varyasyonlarının ve çevresel faktörlerin etkileşimini içermektedir. TS'nin nedeni bilinmemekle birlikte, mevcut araştırmalar bazı beyin bölgelerinde (bazal gangliyonlar, ön loblar ve korteks dahil), bu bölgeleri birbirine bağlayan devrelerde ve sorumlu nörotransmitterlerde (dopamin, serotonin ve norepinefrin) anormalliklere işaret etmektedir.
Bu rahatsızlığı bazı kalıtımsal nedenleri bulunduğu da düşünülmektedir. İkiz ve aile çalışmalarından elde edilen kanıtlar, bu rahatsızlığın kalıtsal bir hastalık olduğunu göstermektedir. Önemli etkileri olan birkaç gen olsa da daha küçük etkiye sahip birçok genin ve çevresel faktörlerin bu durumun gelişiminde rol oynaması da mümkündür.
Genetik çalışmalar ayrıca Hiperaktivite bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluğunun da bazı biçimlerinin TS ile genetik olarak ilişkili olduğunu ileri sürmektedir, ancak bu rahatsızlık ile yaygın olarak ortaya çıkan diğer nörodavranışsal problemler arasında genetik bir ilişki olduğuna dair daha az kanıt vardır.
Son olarak, kişinin cinsiyeti de bu rahatsızlığın oluşmasında rol oynar. Risk altındaki erkeklerin tiklere sahip olma olasılığı daha yüksektir ve risk altındaki kadınların obsesif-kompulsif semptomlara sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Tourette sendromu, kişiyi birçok farklı yönden etkileyebilmektedir. Bu rahatsızlığın sebep olabileceği psikolojik etkenler şu şekildedir:
Bu rahatsızlığı deneyimleyen birçok kişi, sıklıkla tiklerin kendisinden daha fazla rahatsız edici olan ek nörodavranışsal problemler yaşayabilir. Bu bireylerin çoğu geç ergenlik ve erken yetişkinlik döneminde motor ve vokal tiklerde önemli bir düşüş yaşasa da ilişkili nörodavranışsal etkenler yetişkinliğe kadar devam edebilir.
En yaygın olanları şunları içerir:
Tüm tikler bu rahatsızlığı göstermez. Birçok çocuk, birkaç hafta veya ay sonra kendi kendine kaybolan tikler geliştirebilir. Ancak çocuk olağandışı davranışlar gösterdiğinde bu davranışların nedenini belirlemek önemlidir. Bu yolla ciddi sağlık problemlerini önlemek mümkün hale gelebilir.
Özellikle bir ebeveyn olarak çocuğunuzun zaman zaman geliştirdiği bu tarz devam eden davranışlar hakkında endişelenmek oldukça doğaldır. Çocuğunuzun niçin bu davranışları geliştirdiğinin nedenini anlamaya çalışın. Bir süre sonra geçmez ve tikler devam ederse, sağlık uzmanınıza danışın.
Bu konuda danışmanlık almak için 7/24 çevrim içi psikolog bulabileceğiniz Terappin sizinle! Hemen ilk randevunuzu oluşturabilirsiniz.
Bu rahatsızlığı en ayırt edici işaretleri tiklerdir. Bu kontrol edilemez davranış ya da sesler, hafif ila şiddetli arasında değişebilirler. Şiddetli semptomlar iletişimi, günlük işleyişi ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.
Tikler aşağıdaki gibi sınıflandırılır:
Bunlar, ayrıca hareket (motor tikler) veya sesleri (vokal tikler) içerebilir. Motor tikler genellikle vokal tiklerden önce başlar. Ancak insanların deneyimlediği tik yelpazesi çok çeşitlidir.
Bu rahatsızlıkta görülen yaygın motor tikler şu şekildedir:
Basit |
Karmaşık |
Göz kırpma |
Eşyaları koklamak ya da dokunmak |
Kafa sallama |
Gözlemlenmiş hareketleri tekrarlamak |
Omuz silkme |
Belirli bir kalıpta hareket etmek |
Göz atma |
Müstehcen hareketlerde bulunmak |
Burun seğirmesi |
Eğilme veya bükme |
Ağız hareketleri |
Sekme |
Bu rahatsızlıkta görülen yaygın vokal tikler şunları içerir:
Basit |
Karmaşık |
Homurdanma |
Kendi sözcüklerini veya tümcelerini tekrarlama |
Öksürme |
Başkalarının kelimelerini veya cümlelerini tekrarlama |
Boğaz temizleme |
Kaba, müstehcen veya küfürlü sözler kullanma |
Havlama |
|
Tik semptomları genellikle hafif olan ve günlük hayatın akışının bozulmasına neden olmayan TS'li bazı kişiler için tedavi gerekmez. Semptomları günlük işleyişe müdahale eden kişiler için etkili ilaçlar ve diğer tedaviler vardır.
Bu rahatsızlığın tedavisinde kullanılan yöntemleri aşağıda sizin için açıkladık:
Bu, kolayca kontrol edilemeyen tekrarlayan hareketler veya istenmeyen seslere denir. Örneğin, tekrar tekrar gözlerinizi kırpabilir, omuzlarınızı silkebilir veya olağandışı sesler ya da rahatsız edici sözler söyleyebilirsiniz.
Bu durumu geçirmeyi sağlayacak bir tedavi yöntemi yoktur. Sinir sistemiyle ilgili bir rahatsızlık olduğu için tedavisi ancak rahatsızlığın sebep olduğu diğer rahatsızlıkları geçirmeye ya da belirtilerin şiddetini azaltmaya yöneliktir.
Tourette sendromu genetik bir bozukluktur, yani kalıtsal (ebeveynden çocuğa geçen) veya anne karnındaki gelişim sırasında meydana gelen genlerdeki bir değişikliğin sonucudur.
Her çocuk zaman zaman bu davranışları geliştirebilir. Çocuğun bu davranışı neden geliştirdiğini anlamaya çalışmalısınız. Eğer tikler bir süre sonra geçmezse sağlık uzmanınıza danışmanız en doğru davranış olacaktır.
Tikler genel olarak 2 ila 15 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. Yukarıda da belirtildiği gibi her çocuk bazen tik geliştirebilir. Davranış 1 yıldan uzun devam ederse mutlaka bir sağlık uzmanına danışılması gerekir.
Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.