İlişki Koçu Nedir | Sağlıklı Bir İlişki Nasıl Olmalı

Yazan: Terappin
| 18 Ocak 2022 tarihinde yayınlandı. 06 Nisan 2023 tarihinde güncellendi.
İlişki Koçu Nedir | Sağlıklı Bir İlişki Nasıl Olmalı

Aşkın, ilişkilerin mükemmel ve sorunsuz olduğu bir masal olduğuna dair yaygın bir yanılgı var. Ancak, gerçek hayatta, bir ilişkinin sağlıklı ve mutlu olması büyük bir çaba ve anlayış gerektirir.

İlişki koçu nedir sorusunu sormak da cevabı kadar önemlidir.

İlişki koçları, bu konuda uzmanlaşmış profesyonellerdir ve bireylerin ilişkilerindeki sorunları ele alarak, daha sağlıklı bir ilişki yürütme yolunda rehberlik ederler. İlişkilerde en önemli faktörlerden biri de karşılıklı anlayış, saygı ve sevgidir. Bu yazıda, ilişki koçlarının ne yaptıklarını, sağlıklı bir ilişkinin nasıl olması gerektiğini ve bu konuda bireylere nasıl yardımcı olabileceklerini keşfedeceğiz.

Hazırsan, başlayalım!

İlişki Koçu Nedir?

İlişki koçu nedir? İlişki koçu, aşk ve romantizm dolu ilişkilerin en karmaşık yönlerini anlayan, deneyimli ve özel eğitim almış bir danışmandır. İlişki koçları, bireylerin ve çiftlerin ilişkilerini daha iyi bir seviyeye taşımalarına yardımcı olmak için bir araçtır. Romantik ilişkiler, zaman zaman güçlüklerle doludur ve bu zorlukların üstesinden gelmek için profesyonel bir koçun yol göstericiliği faydalı olabilir.

İlişki koçluğu, sağlıklı ve mutlu bir ilişki için gerekli olan becerileri geliştirmeye odaklanır. Koçlar, birçok konuda yardımcı olabilirler, örneğin, iletişim, güven, anlayış ve uzlaşma konularında tavsiyelerde bulunabilirler. İlişki koçluğu, ilişkilerin daha derin ve daha tatmin edici hale gelmesine yardımcı olurken, bireysel hedeflere de ulaşmaya yardımcı olabilir.

İlişki koçluğunun bir diğer avantajı, koçluk sürecinin, terapi ya da diğer psikolojik yardımların yerine geçmemesidir. Koçluk, mevcut problemlerin tedavisine yardımcı olmak yerine, gelecekteki potansiyel problemleri önlemeye yardımcı olur. İlişki koçları, sağlıklı bir ilişkinin olmazsa olmazlarını anlayan uzmanlardır ve danışanlara profesyonel ve kişisel tavsiyeler sunarlar.

Son zamanlarda, ilişki koçluğu giderek popüler hale gelmektedir. İlişkilerdeki zorlukların üstesinden gelmek isteyen birçok kişi, ilişki koçlarından destek alarak daha mutlu bir hayat sürmek istemektedir özellikle online ilişki koçu ile daha rahat ve kolay bir hizmet almaktadır. İlişki koçluğu, birçok farklı şekilde sunulabilir ve her bireyin ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir.

İlişki Koçunun Amacı Nedir?

İlişkiler, genel olarak mutluluğumuzun temelinde yatan şeydir. Ne yazık ki, toplumsal mesajlar bir ilişkiyi yürütmek için sevginin yeterli olduğunu söylemektedir. Üstelik, eğer ilişkide bir anlaşmazlık yaşanıyorsa bu, karşıdaki kişinin doğru kişi olmadığının kanıtıdır. Bu tür toplumsal inanışlar ve mesajlar ne yazık ki hepimizin bilinç altında yer etmiştir. Ancak bunların doğru olmadığını belirtmek isteriz.

Ya sana yukarıda belirtilen yaklaşımı tüm hayata karşı uygulamanı istersek? Mesela, ‘basketbolcu olmak istiyorsan attığın bütün topların potadan geçmesi şart’ ya da ‘müzisyen olmak istiyorsan piyanoya dokunur dokunmaz kendi müziğini bestelemek zorundasın.’ denilirse? Bu tamamen absürt, değil mi?

Tam bu noktada ilişki koçu devreye girmektedir. Herkesin, önem verdiği şeyler hakkında nasıl iyi olunacağını öğrenmesi gerekir. Yani, eğer güçlü, mükemmel ve sağlıklı ilişkiler istiyorsan ilişki koçuyla çalışmak senin için faydalı olabilir.

İlişki Koçu Ne Yapar?

İlişki koçu, bireylerin ve çiftlerin ilişkilerini sağlıklı bir şekilde yürütmeleri için gerekli olan yolları öğretmeyi hedefler. Farklı görüşler ve fikir ayrılıkları ilişkilerin normal bir yanıdır. Fikir ayrılıklarının yaşandığı durumlarda ilişki koçu, iyi bir iletişim yöntemin ve sorun çözebilme becerilerin olduğu sürece hala sağlıklı ve başarılı ilişki yürütebilmenin mümkün olduğunu kanıtlar.

Ayrıca ilişki koçları çiftlere aşağıdakileri öğretmede yardımcı olur:

  • Nasıl daha samimi ve yakın olunur?
  • İletişimi kuvvetlendirmek
  • Çiftlerin zevk ve tatminini derinleştirmek

İlişki koçları senin ve partnerinin hangi durumlarda son derece sevilen, anlaşılan ve desteklenen bir şekilde hissettiğinizi açığa çıkarır. Ayrıca bu duyguları birbirinize nasıl hissettirebileceğinizi öğretir.

İlişki Koçu ile Çalışma Süreci

İlişki koçluğu, bireylerin veya çiftlerin, ilişkilerinde yaşadıkları zorlukları çözmelerine yardımcı olmak için danıştıkları bir yöntemdir. İlk görüşmede, koçunuz, ilişkinizin en büyük zorluklarını ve bunların üstesinden gelmek için neler yapabileceğinizi keşfetmek için bir değerlendirme yapacaktır. Eğer iki partner mevcutsa, koçunuz, onların iletişim becerilerini gözlemlemek için birlikte çalışmanızı isteyebilir.

Eğer bir partner yoksa, bazı ilişki koçları, terapinin somatik bir yaklaşımı olan pratik yapmayı teşvik edebilir. Bu yaklaşım, ilişkide güven hissi oluşturmanın en etkili yollarından biridir. Koçunuz, iletişim becerilerinizi gözlemledikten sonra, size yardımcı olacak müdahalelerde bulunacaktır. Bu müdahaleler, sevgi, saygı ve hislerin daha iyi ifade edilmesine yardımcı olan yöntemler olabilir.

İlişki koçluğu, psikoterapi veya tedavi yerine geçmez ve sadece bir danışmanlık hizmetidir. Koçunuz, size ilişki konularında profesyonel tavsiyeler sunar ve size yaşamınızda yapabileceğiniz değişiklikler için destek olur. İlişki koçluğu, çiftlerin daha sağlıklı, mutlu ve tatmin edici bir ilişki kurmalarına yardımcı olabilir.

İlişki Koçu Faydaları Nelerdir?

İkili ilişkiler, insan davranışlarının karmaşık bir yansımasıdır ve etkili geri dönüşler almak oldukça zordur. Bu nedenle, bireyler çoğu zaman kendilerini nasıl geliştirebileceklerini veya neleri değiştirmeleri gerektiğini anlamakta zorlanabilirler. İlişki koçları, bu konuda yardımcı olan profesyonellerdir.

İlişki koçları, çiftlerin duygusal bağlarını güçlendirme, iletişim becerilerini geliştirme ve ilişkilerindeki sorunları çözme konularında uzmanlaşmışlardır. Psikoloji, sosyoloji, iletişim bilimi, davranışsal terapi ve somatik uygulamalar gibi birçok alanda eğitim almışlardır ve bu bilgileri kullanarak çiftlere yardımcı olurlar.

İlişki koçları, çiftlerin birbirleriyle nasıl daha iyi iletişim kurabileceklerini, farklı algılarını nasıl anlayabileceklerini ve birbirlerinin ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceklerini öğretirler. Ayrıca, çiftlerin negatif düşünce kalıplarını kırarak daha olumlu bir bakış açısı geliştirmelerine yardımcı olurlar.

İlişki koçluğunun en temel faydaları arasında, çiftlerin birbirlerinin davranışlarını anlamalarına, yanlış anlamaları düzeltmelerine ve daha sağlıklı bir iletişim kurmalarına yardımcı olması yer alır. İlişki koçları aynı zamanda, çiftleri cesaretlendirerek yeni ve farklı yaklaşımlar denemelerine de yardımcı olurlar. Bu, çiftlerin ilişkilerini daha iyi bir hale getirmelerine ve daha mutlu bir hayat sürmelerine yardımcı olabilir.

İlişki Koçumdan Beklentilerim Neler Olmalı?

Birçok ilişki koçundan yapması ve danışanına aşılaması gereken şeyler, hepsi olmasa da birçoğu, aşağıdaki gibi olmalı:

  • Zorlanılan şeyler açısından dürüstçe ve açıkça konuşulmalı
  • Hassasiyet pratiği yapılmalı ve öğrenilmeli
  • Empati duygusunun artırılmalı
  • Hayal kırıklığıyla kolay başa çıkmanın öğretilmeli
  • Cinsel bağlanmada yardımcı olunmalı
  • Sınırların ve rıza göstermenin öneminin farkına varılmalı
  • Kapasiteler ve ihtiyaçlar belirlenmeli ve konuşulabilmeli

İlişki koçundan yukarıda listelenen maddelerin sağlanması beklenmektedir. Birçok ilişki koçu seansının ardından yukarıda listelenen maddelerden birçoğunun çiftler tarafından anlaşılabilir ve öğrenilmiş olması beklenir. Bu yolla, artık daha sağlıklı ve kuvvetli iletişime sahip ilişkiler kurabilirsin.

İlişki Koçu, İlişki Terapisti ve Evlilik Terapistiyle Aynı Şey Midir?

Çiftlerin en çok sorun yaşadığı konular genel olarak;

  • İnanışlardaki farklılıklar
  • Finansal ihtiyaçlar ve harcamalar
  • Cinsel yaşam
  • Çocuk yetiştirme

konuları etrafındadır.

Hem ilişki koçu hem de evlilik terapisti veya ilişki terapisti bu sorunlar için oldukça birbirine yakın yaklaşımları benimserler. Ancak evlilik ya da ilişki terapisti, ilişki koçundan farklıdır.

İlişki terapisinde, yalnızca sorunlar üzerinden konuşmakla sınırlısındır. Birçok terapistin deneyimsel problem çözme yaklaşımı aracı sunduğu görülmez.

İlişki koçu, kişilere, terapistlerin sunamadığı somatik olan ya da deneyime odaklı olan araçları sunmaktadır. Üstelik, ilişkinin dinamiğini güçlendirmek, samimiyeti artırmak için de danışanlara belirli taktiksel yöntemleri öğretirler.

İlişki Koçu ve Flört Zamanı Koçu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kısaca açıklamak gerekirse, ilişki koçu; uzun süreli ilişkilerin tatmine ulaşmasına yardımcı olurken, flört zamanı koçu yalnızca ilişkinin başlangıcındaki döneme odaklanır.

Flört zamanı koçu, iletişim becerilerin ve özgüvenin gelişmesi için yardımda bulunur ve flört şiddeti konusunda danışanını bilinçlendirir. Nasıl küçük sohbetleri daha derinleştireceğini ve konuşmayı iki tarafın da ilgisini çekecek yöne doğrultmayı flört zamanı koçları öğretmektedir.

Buna tezat olarak ilişki koçları iletişimi geliştirmeyi hedefler. Hassasiyet, ilgili dinleme, empatiyle konuşma gibi becerileri öğretmeyi ve geliştirmeyi hedefler.

Kaynakça:

What is a Relationship Coach?, Celeste Hirschman, 2023
It’s a Good Time to Be a Relationship Coach, Alix Strauss, 2022
How to Become a Relationship Coach: 7 Certification Courses, Amanda O'Bryan, Ph.D. 2021

Paylaş
Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin Youtube Kanalı

Bültenimize abone ol, mental sağlığın ve kişisel gelişimin için haftanın içerik önerilerinden ilham al. ✨

BLOG

Önerilen Diğer İçerikler

Terappin'de İlk Seansın BASLA15 koduyla %15 İndirimli

Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.

Terapi Yolculuğuna Başla