İlişki terapisti nedir?
İlişkilerde ve evliliklerde her zaman her şeyin yolunda gitmesi mümkün olmayabilir. Ufak sorunları aşamıyor, küçük detaylar bile büyük sorun haline geliyorsa, daha fazlasını öğrenmek için en doğru yerdesin.
Her ilişkide ufak ya da büyük pürüzler olabilir. Bu sorunlar birçok kişinin başına gelebilir. Ancak, kimi zaman bu sorunları çiftler kendi kendilerine çözmekte zorlanabilirler.
Bu durak, ilişki terapisine başlaman gereken duraktır.
Şimdi hazırsan, başlayalım!
İlişki Terapisti Nedir?
İlişki terapisti, bireyler veya çiftler arasındaki ilişkileri anlamak, iyileştirmek ve geliştirmek için uzmanlaşmış bir profesyoneldir. Bu terapistler, evlilikler, ilişkiler, aileler veya diğer kişisel ilişkilerle ilgili sorunları ele alır ve danışanlara çözüm odaklı stratejiler sunar.
İlişki terapistleri, genellikle çeşitli eğitim ve deneyimlere sahip psikologlar, psikoterapistler veya sosyal çalışmacılar olabilir. Onların amacı, danışanların iletişim becerilerini geliştirmelerine, sorunları çözmelerine ve daha sağlıklı ilişkiler kurmalarına yardımcı olmaktır.
Bu uzmanlar, danışanlarıyla güvenli bir ortamda çalışarak, sorunların kökenlerini keşfeder ve ilişkileri etkileyen negatif dinamikleri anlamaya çalışır. İlişki terapisti, her bir kişinin bakış açısını anlamaya ve empati kurmaya önem verirken, tarafsız bir tutum benimser. Danışanlarına destek olurken, bilimsel temellere dayanan terapi yöntemleri kullanır.
İlişki terapisti, çiftler veya bireyler arasındaki iletişim problemleri, güvensizlik, çatışmalar, aldatma, cinsel sorunlar, ayrılık veya boşanma gibi bir dizi sorunu ele alabilir. Terapist, danışanların ilişkilerini anlamalarına yardımcı olur, duygusal bağlarını güçlendirir ve sağlıklı bir şekilde iletişim kurmalarını destekler.
İlişki terapisi, bilimsel araştırmalar ve kanıta dayalı uygulamalarla desteklenen bir alandır. Terapistler, çeşitli ilişki terapsi yaklaşımlarını kullanarak danışanlarını destekler. Bunlar arasında çift terapisi, bilişsel davranışçı terapi, duygu odaklı çift terapisi, çözüm odaklı ilişki terapi ve aile terapisi gibi yöntemler bulunur. Terapistler, danışanların bireysel ve ilişkisel hedeflerine göre en uygun tedavi planını oluştururlar.
Hangi Durumlarda İlişki Terapistine Danışılmalıdır?
Birçok kişi, ilişki terapistine yalnızca ayrılık ya da boşanma eşiğindeyken başvurulması gerektiğini sanmaktadır. Ancak, bu çoğunlukla çok az ve çok geç bir sebeptir.
İlişki terapisi, ilişkideki problemler günlük yaşamı aksatmaya başladığı anda başlamalıdır.
Senin için ilişki terapisine hangi durumlarda başvurulması gerektiğini listeledik:
- İlişki içerisinde his ve duygularını ifade etmekte güçlük çekiyorsan,
- Bir ya da birden fazla çözemediğin anlaşmazlık söz konusuysa,
- İlişki içerisindeki iletişimde geri çekilme, eleştiri ve aşağılama ortaya çıkmaktaysa,
- Çok stresli bir olay günlük yaşamını etkilediyse,
- Çift olarak birlikte karar vermekte zorlanıyorsanız,
- İhanet, bağımlılık ya da taciz deneyimlendiyse,
- Daha kuvvetli bir bağa sahip olmayı arzuluyorsan.
Unutma ki, ilişki terapistine danışmanın hiçbir zaman yanlış bir sebebi yoktur.
Kimi çiftler, evlenir evlenmez belirli bir neden yokken sadece iletişimlerini güçlendirmek için bile ilişki terapisi sürecine başlamaktadırlar. İlişki terapisti, iletişiminde daha iyi olmanı ve daha güçlü bağ kurmanı sağlayarak daha mutlu bir aile hayatına sahip olmana öncülük eder.
Evlilik Öncesi İlişki Terapisi
Evlilik öncesi terapi, çifti uzun süreli bağ kurmaya hazırlayan ve evliliklerden önce yapılan terapi çeşididir. Bu terapi çeşidi, çiftlerin sağlıklı ve güçlü bir ilişki kurmasına yardım etmeyi hedefler. Bu şekilde çiftler evlilikten önce, probleme yol açabilecek noktaları belirleyip bunu önceden engellemenin yollarını bulabilirler.
Aşağıdaki listede, evlilik öncesi terapi sırasında meydana çıkabilecek ilişki sorunlarını listeledik.
- İletişim problemi,
- Aile ilişkileri,
- Finansal problemler,
- Ebeveyn olmaya ait problemler, örneğin çocuk sahibi olup olmama kararı ya da ebeveynlik şekliyle ilgili sorunlar,
- Roller ve sorumluluklar,
- Cinsel bozukluklar,
- Değerler ve inanışlar.
Bu terapi çeşidi, evlilikten önce daha gerçekçi ve sağlıklı iletişim kurmaya yardımcı olacaktır.
Doğru İlişki Terapistini Nasıl Bulabilirim?
İlişki terapisi için danışabileceğin birçok profesyonel bulunmaktadır. Klinik psikologlar, lisanslı aile ve evlilik terapistleri, lisanslı danışmanlar ve lisanslı klinik sosyal çalışanlar bunlara örnektir.
Aklında bulunmalıdır ki, terapistin hizmet alanı başlığı evlilik ya da aile olmasına rağmen, danışmak için evli olman şart değildir.
Herkesin ilk olarak danıştığı yer internet olsa da etrafındaki insanlardan referans istemen bu durumda en güvenilir olanıdır. Büyük şehirde yaşıyorsan erişimine açık birçok psikolojik danışman bulman mümkündür. Ancak bu fazla çeşit durumu, seçim yapmak açısından son derece stresli ve zor duruma gelebilir.
Eğer tanıdığın kişilerden referans bulamıyorsan, profesyonel ve uzman bir terapist bulmanın diğer yolları da vardır. Hatta, eğer partnerin ve senin için daha uygunsa online terapi seçenekleri de değerlendirilebilir. Birçok terapistin online sayfalarını okuyabilir, kendin ve partnerin için en uygun ve bütçene en yatkın terapisti bulabilirsin.
Online İlişki Terapisi
Eğer geleneksel yüz yüz terapi sen ve partnerin için uygun değilse online terapi tam da sana göredir. Online ilişki terapisini denemek için birçok neden olabilir. İşte bunlardan birkaçı:
- Partnerin ve sen farklı yerlerde yaşıyorsan. Bu durum aynı zamanda uzak mesafe ilişkilerinde ya da kalıcı bir şekilde ayrılmak üzere ayrı yaşamaya başlamış çiftler için geçerli olabilir. Online terapi hizmeti çiftler ayrı yaşasa bile terapiye katılma şansı vermektedir.
- İş için çok fazla seyahat etmekteysen. Online terapi, çok meşgulsen ve çok sıkı bir çalışma düzenin varsa bile seanslarını alma fırsatını sana sunmaktadır. Üstelik ülkenin ya da dünyanın neresinde olduğunun bir önemi yok!
- Sen ve partnerin geleneksel yüz yüze terapiyi rahat bulmuyorsan. Yüz yüze terapi bazı kişiler için zorlayıcı, rahatsız edici hatta anksiyete tetikleyici olabilir. Bu durumda online çözümler ilişki terapisini daha etkili ve erişime açık kılabilir.
Online ilişki servisleri içerisinde video aramaları, sesli aramalar ya da online sohbet gibi çeşitli yollar içerir. Bu yollarla partnerinle ya da terapistinle iletişimde kalman mümkündür.
İlişki Terapisinden Beklentilerin Neler Olmalı?
İlk birkaç seans, geçmişin ve çözmek için oraya gittiğin sorunlara odaklanmakla geçer. Bu nedenle, ilişki terapisine giderken şunlarla ilgili soruları yanıtlamak için hazır olmalısın:
- İlişkin,
- Çocukluğun,
- Ebeveynlerin,
- Daha önceki ilişki deneyimlerin.
Terapistin muhtemelen, öncelikle ikinizle birlikte ve ayrı ayrı partnerin ve seninle konuşmayı tercih edebilir.
Terapinin gidişatı, terapistin ve onun seçtiği terapi yaklaşımına göre değişkenlik gösterebilir. En çok uygulanan ilişki terapisi yaklaşımı, duygu odaklı çift terapisidir. Diğer ilişki terapisi çeşitleri Imago çift terapisi ve Gottman metodudur. Terapistine hangi yaklaşımı çalıştığını ve senin durumuna en uygun olanın ne olduğunu sorabilirsin.
İlişki Terapisini Nasıl Daha Etkili Kılabiliriz?
Terapinin etkili olup olmaması yalnızca terapistin uzmanlığına dayalı değil, aynı zamanda çiftin çabasına da dayalıdır. Çift olarak, ilişki terapisi sürecini daha etkili kılmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Bunlardan birkaçı şunlardır:
- Dürüst olmak
- Kendini rahatsız hissetmeye hazırlamak
- Partnerini dinlemek
- Zamanını ayırmak
Terapistinin bir büyücü gibi bir anda sorunlarını yok etmesini beklememelisin. En yakın zamanda danışmanlığa başvurmalı, dürüst ve özverili olmaya açık olunmalı ve zamanını ayırmalısın.
Eğer partnerin ilişki terapisine gitmeyi reddediyorsa, bireysel olarak danışmanlık alıp kendi tarafından çözülebilecek sorunları çözmeye çabalayabilirsin.
Sıkça Sorulan Sorular:
İlişki terapisi ne demek?
İlişki terapisi, çiftlerin veya bireylerin ilişkilerindeki sorunları anlamalarına, iletişim becerilerini geliştirmelerine ve ilişkilerini daha sağlıklı hale getirmelerine yardımcı olan bir terapi türüdür. İlişki terapisi, evlilikler, romantik ilişkiler, aile ilişkileri veya arkadaşlık ilişkileri gibi çeşitli ilişki türlerinde uygulanabilir.
İlişki terapisti nasıl olunur?
İlişki terapisti olmak için genellikle bir lisanslı terapist olman gerekmektedir. Bu süreç, psikoloji, sosyal hizmetler veya aile terapisi gibi bir alanda yüksek lisans derecesi almanı gerektirebilir. Ayrıca, çeşitli eğitim programlarına katılarak, staj yaparak veya süpervizyon altında çalışarak pratik deneyim kazanman gerekebilir. İlişki terapisti olmak isteyen kişiler, uzmanlık alanlarını belirlemek ve ilgili lisans ve sertifikaları almak için yönergeleri yerine getirmeleri gerekmektedir.
İlişki terapisi işe yarar mı?
İlişki terapisi genellikle çok etkili bir terapi yöntemidir. İlişki terapisi, çiftlerin iletişim sorunlarını çözmelerine, anlayışlarını artırmalarına, çatışmalarını yönetmelerine ve birbirlerine olan bağlılıklarını güçlendirmelerine yardımcı olabilir. Terapi, çiftlerin sorunlarını ele alırken onlara yeni beceriler öğretir ve sağlıklı bir ilişki kurmalarına yardımcı olur. Ancak, her çiftin durumu farklı olduğundan, terapinin etkinliği kişiden kişiye değişebilir.
Çift terapisi işe yarıyor mu?
Çift terapisi, bir çiftin ilişkisindeki sorunları ele almak ve iyileşmeyi sağlamak için kullanılan bir terapi yaklaşımıdır. İlişkideki çatışmaları çözmek, iletişimi geliştirmek, bağlılığı artırmak ve daha sağlıklı bir birliktelik oluşturmak için çift terapisi etkili olabilir. Ancak, çift terapisi sonuçları, çiftin sorunlarının ciddiyeti, terapiye olan bağlılık düzeyi ve çiftin motivasyonu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir.
Kaynakça:
WHAT IS RELATIONSHIP COUNSELING, Caitlin Kingston, 2022
Relationship Counseling: What You Need to Know, Anabelle Bernard Fournier, 2023
What Is Relationship Counseling? Tips for Your Sessions, Gabriella Lancia, Ph.D, 2021