Psikolojik Etkiler
Salgın herkes için son derece sarsıcı bir süreçti. Sadece fiziksel ve sosyal olarak değil ruhsal olarak da çok yorulduk.
Depresyon, kaygı bozukluğu, intihar düşüncesi, ölüm korkusu birdenbire sızdı hayatlarımıza. Korona olmamış olsak da olan biri kadar zarar aldık bu süreçlerden.
Toplumun parçası olan her birey için oldukça zorlayıcı zamanlardı. Hastalar, hasta yakınları, sağlık personelleri, çocuklar ve hastalık riski taşıyan diğer tüm kişilerde:
- Depresyon
- Anksiyete ve panik
- Ölüm korkusu ve sevdiğini kaybetme korkusu
- Travma sonrası stres bozukluğu
- Konsantrasyonda karışıklık ve zorluk
- Çok fazla sorgulama eğilimi
- Uyku bozukluğu (çok fazla uyumak)
- İştah bozukluğu (çok fazla yemek)
- İş kaybı ve kaygısı, aileyi destekleyememe suçluluk duygusu
- Sosyal geri çekilme
Ve belki de burada listeleyemeyeceğimiz birçok ruhsal ve duygusal problemler yaşandı. Pandeminin psikolojik etkileri ile baş etmeye çalışırken spor, yoga, meditasyon, konuşma terapisi gibi bizi rahatlatacak yöntemlere başvurmaya çalıştık.
Henüz tam anlamıyla etkilerinden kurtulamadık çünkü her yaş grubunu farklı şekillerde etkiledi.
İşte o etkiler!
Çocuklar Üzerindeki Psikolojik Etkileri
Pandemi sürecinde ülke çapında olan kapanmalar sadece yetişkinler için değil çocuklar için de travmatik deneyimlere yol açtı. Ve belki de çocuklar pandemiden en çok etkilenen gruplardan biri oldu. Oyuna, sokağa, sosyalleşmeye en çok ihtiyaç duydukları yaşlarda anlamakta zorlandıkları bir şekilde evlerine, odalarına kapanmak zorunda kaldılar. Bu nedenle psikolojik etkilerini belki de en şiddetli şekilde yaşayan onlar oldu.
Bu sürecin daha iyi yönetilebilmesi için çocuklar için birkaç öneri:
- Her şeyden önce aileler, çocukların güvenebileceği bir güven ortamı yaratmalıdır, bu süreçte çocuklar duygu ve düşüncelerini kolayca ifade edebilirler.
- Çocukların kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri için gelişim özellikleri, çizim yapma, oyun oynama, şarkı söyleme gibi yöntemle kullanılabilir.
- Çocukların pandemi ile ilgili soruları cevapsız bırakılmamalı ve yalan söylenilmemelidir.
- Onlara salgınının ne olduğu, ne zaman sona erebileceği ve bunlara uygun olarak ne gibi etkileri olabileceği konusunda bilgi verilmelidir.
- Online ortamda eğitim faaliyetleri gerçekleştirilebilir (eğitime devam etmek için öğretmenlerin ve ilgili uzmanların desteği ve işbirliği sağlanabilir.)
- Çocukların hissedebileceği yalnızlık, umutsuzluk ve karamsarlık duygularıyla baş edebilmek için uzmanlar tarafından çevrimiçi psikolojik destek sağlanmalıdır.
- İzolasyon durumunun olumsuz mental etkilerini azaltmak amacıyla evde rahatlatıcı egzersizlere veya ev için uygun spor aktivitelerine yer verilmelidir.
Gençler Üzerinde Pandeminin Psikolojik Etkileri
Sosyal kısıtlamaların ve belirsizliğin hâkim olduğu salgın süreci gençleri daha çok, televizyon izlemeye, uzun zamanlı sosyal medya kullanımına sürükledi. Bu tür bir izolasyon gençlerde yalnızlaşma hatta bunalıma sebep oldu. Uzmanlar, gençler arasında yaşanan psikolojik problemlere karşı destek sağlanarak, mevcut uygulamaların daha kolay ulaşılabilir hale getirilmesini öneriyor.
Uzmanlarımızın Gençler için Önerileri:
- Kişisel gelişimlerini sağlamak için kitap okumak, film izlemek, dizi veya belgeseller, müzik aletleri ile etkinlikler yapılması tavsiye edilir.
- Gençlerin, üniversitelerin ve üniversitelerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için kurumların online eğitim faaliyetlerini sağlamaları ve yaygınlaştırmaları önerilebilir.
- Yoğun stres ve korku yaşayan gençler için uzmanlar tarafından online psikolojik destek sağlanmalıdır.
Yüksek lisans derecelerini tamamlamış ve alanında uzmanlaşmış psikologlarımız ile gençlerimiz için en iyi online terapi hizmetini sağlamaya çalışıyoruz.
Terappin psikologlarının size özel uyguladığı tedavi yöntemleri ile pandeminin psikolojik etkileri ile baş etmek artık çok kolay!
Uzmanların Yaşlılar için Önerileri
Salgından en olumsuz etkilenen gruplardan biri de yaşlılar oldu. Sosyal temasları kısıtlandı, kendilerine yardım sağlayabilecek yakınları ile görüşemez oldular.
Almak istedikleri ilaçları için bile doktorlara ya da eczanelere ulaşamadılar zaman zaman. Yaş almanın bedensel ve ruhsal etkilerinin yanı sıra bir de pandeminin yükünü üstlenmek zorunda kaldılar.
Türkiye’nin en güvenilir online terapi hizmetini sağlayan Terappin uzmanlarının onlar için birkaç öneri:
- Yalnız yaşayan yaşlıların kişisel ve sosyal ihtiyaçları devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları veya diğer kişiler tarafından sağlanmalıdır.
- İnternet ve sosyal medyayı diğer yaş gruplarına göre daha az kullanabilen yaşlılara pandemi hakkında doğru ve yeterli bilgi verilmelidir.
- Bazı ülkelerde, yaşlılar sokaklara çıktıklarında başkalarının hakaret edici söz ve davranışlarına maruz kalabilirler. Bu durumun yıkıcı etkilerinden koruyabilmek için yaşlıların psikolojisi devletin sosyal kurumları veya sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenmelidir.
- Yaşlılıkta yüksek olan ölüm korkusunun artmasını önlemek amacıyla bu süreçte psikolojik destek faaliyetleri mümkün olduğunca genişletilmelidir.
- Yalnız yaşayan yaşlılar aile fertleriyle irtibatta tutulmalı veya çevrimiçi platformlar da bile olsa arkadaş edinilmesi desteklenmelidir.
- Yoğun stres ve korku yaşayan yaşlılar için uzmanlar tarafından çevrimiçi psikolojik destek sağlanmalıdır.