stars
stars

Online İlişki Koçu | En İyi Evlilik ve İlişki Terapisi Ev Terapisti

Yazan: Terappin
| 14 Mart 2022 tarihinde yayınlandı. 27 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi.
Online İlişki Koçu | En İyi Evlilik ve İlişki Terapisi Ev Terapisti

"Her ilişki, zaman zaman zorluklarla karşı karşıya kalabilir ve bazen dışarıdan bir yardıma ihtiyaç duyabilir. İşte tam bu noktada, sana destek olabilecek bir online ilişki koçu olarak buradayız. 

Bizim amacımız, evliliklerin ve ilişkilerin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamak ve çiftlere mutlu bir birliktelik sunmaktır. 

Seninle ev terapisti olarak, sıcak bir ortamda, güvenli bir bağ kurarak, içten bir şekilde çalışıyoruz. İlişkilerini derinleştirmene, sorunları çözmene ve birbirini daha iyi anlamana yardımcı olmak için uzmanlığımızı ve deneyimimizi kullanıyoruz. 

Hayatını daha dolu, daha anlamlı bir ilişkiyle doldurmak için hemen şimdi adım at ve birlikte bu yolculuğa başlayalım! Bu makale de ilişki koçu terimini detaylarıyla inceliyoruz. 

Online İlişki Koçu 

İçim ürperiyor ya evde yoksa! Endişelenmeye hiç gerek yok çünkü ihtiyaç duyduğun ilişki koçu burada. 

Bazen birlikteliklerimiz kötüye gider, bazen sorun yaşanmaz ama yaşanan anlar bizi tatmin etmeyebilir. Ya da artık her şey bitmek üzeredir. Böyle zamanlarda hepimizin düştüğü en büyük hata ya karşı tarafı suçlamak ya da sorunlardan kaçmak olur. Hiçbir şey yapmadan düzelmesini beklemek, aynı hataları tekrar tekrar yapmak ve farklı bir sonuç ummak, en büyük yanılgılarımız olacaktır. 

Sonra ver elini olumsuz düşünceler çemberi. 

Eğer bekârsan, aşkı ve mutluluğu bulman artık çok zordur.  

Eğer hala bir birlikteliğin içerisindeysen mutlu kalmak ve sevgiyi daimî kılmak da çok zordur. Hiçbir şey yapmamak, en iyi seçeneğin değildir. Böyle davranarak işleri yokuşa sürer, heybende sorunları biriktirirsin. 

“Ben birlikteliğimi kurtarmak isteyen taraftayım” diyorsan hemen bir uzman desteği almaya başlamalısın.  Üstelik bunun için uzun yollar gelmene, bekleme salonlarında dakikaları saymana da gerek yok. Online ilişki koçu hizmetinden faydalanabilirsin. 

İlişki Koçu Nedir? 

İlişki koçu, bireylerin beraber olduğu kişilerle kurduğu iletişimin uzun vadede tatmin edici bir şekilde ilerlemesine yardımcı olan kişidir. Bu süreçte sadece başkalarıyla kurduğun bağı değil kendinle olan bağını da güçlendirirsin. 

Alacağın iletişim koçu hizmeti sana etkili bir iletişimin nasıl olması gerektiğini gösterecektir. Sen iletişim kanallarını açmaya başladıkça kendini de geliştirmeye başlarsın. Artık yaşananları sakinlikle ve anlayışla kabul ettikçe sorunlara bakış açın değişir. Çözüm odaklı, kontrollü ve uyumlu biri olduğunu fark edersin. Bu sayede aşk ve birliktelik iletişimini ve yaşamını güçlendirmiş olursun. 

İlişki Koçu Ne Yapar? 

Zaman zaman birlikteliklerimizde aşamadığımız problemler olduğunu fark edebiliriz. “Tamam, artık olmuyor” hissi geldiği an iletişimi sonlandırdığımızda sanki problemi de sonlandırdığımızı düşünürüz. Belki de hallettiğimizi düşündüğümüz bu sorun bir sonraki beraberliklerimizi hatta kendimizle kurduğumuz bağı bile gölgeleyecektir. İşte tam da böyle zamanlarda ilişki koçu ihtiyaç duyduğun sağlıklı çözüm ortamını sağlar. 

Nasıl mı? 

Bekâr insanlara da rehberlik ederler 

Bir ilişki koçu, bekâr bir kimse için nasıl bir fayda sağlayabilir diye düşünüyorsun değil mi? Bir ilişki koçu sadece var olan birlikteliği iyileştirmek ya da iyi giden bir birlikteliği korumak için rehberlik etmez. Aynı zamanda yeni ve sağlıklı bir beraberlik için de destek olur. 

Bir ilişki koçu ile çalıştığında öncelikle bir ilişkide neye ihtiyaç duyduğunu belirlersin. 

Henüz istikrarlı bir ilişki bulamıyorsan, uzman bir rehber zihinsel engellerini aşmana yardımcı olabilir. 

Yeni biri ile tanışmakta zorlanıyorsan, sosyalleşmek senin için zorsa bu durumlarla ilgili kaygılarını azaltmak için çalışabilir. 

Eğer ebeveynlerinin başarısız ilişkisi nedeniyle çok acı çektiysen, genellikle travma veya seçim nedeniyle yalnız kalmayı tercih edersin. Dul veya boşanmış bir bireysen, geçmiş deneyimlerin nedeniyle yeni bir ilişkiye girmekten korkabilirsin. Çalışacağın ilişki koçu bu tür konularda rehberlik edebilir ve unutma yalnız değilsin. Bu tür sorunlar yaşayarak ilişki koçluğu alan çok insan var. 

Çiftler için ilişkinin her adımında destekleyicidir 

Flört edenler: Modern zamanlardaki ana sorunlardan biri, muhtemelen bir çiftin yeterince iletişim kuramadığı veya yeterince zaman geçiremediği yoğun bir programdır. Bu da iletişimi bir çıkmaza sürükler. 

Bazı durumlarda, flört eden çiftler yalnızca birbirlerine bağlanmaya hazır olmayabilir. İlişki koçu, bu çiftlerin beraberliklerinin bir sonraki aşamasına geçmelerine yardımcı olma görevini üstlenir. 

Birlikte yaşayan çiftler: Günümüzde, birlikte yaşamayı tercih eden çiftler oldukça normaldir. Her ne kadar aynı evin içinde yaşalar ve aynı hayatı paylaşsalar da bunu bir adım ileriye taşımakta zorlanan birçok kadın ve erkek görüyoruz. Bu gibi durumlarda bir ilişki koçu, karı koca olmak için ilerlemeye teşvik edebilir. İlişki koçluğu ile ilişkinizi bir adım daha ileriye taşıma fırsatı bulursunuz. 

Evlenmeyi düşünenler: Çiftler evlenmeden hemen önce farklı sorunlarla karşılaşabilirler. Fikir uyuşmazlığı, alışkanlıkların değişmesi ya da işlerin giderek ciddileşmesi onları daha stresli bir birlikteliğe zorlayabilir. Bir ilişki koçu eleştirmeden kabul etmeni, daha anlayışlı ve sakin bir gözle bakmanı sağlar. Bu sayede evlilik öncesi sorunları ilişki koçluğu hizmeti aldığın uzmanın tavsiyeleri ile aşabilmen mümkün olur. 

İlişki koçluğu hizmeti alan bir çiftin yaşam rehberi, çiftlerin aradaki farkı kapatmanın yollarını bulmalarına ve sorumlu ortaklar olarak birbirleriyle yaşamaya devam etmelerine yardımcı olur. 

Evli çiftler: Birçok ilişki koçu, tüm ailenin bir çift olarak yaşamayı öğrenmesini sağlamak için aile koçluğu da sunar. Bu durumda, yeni ebeveynler veya ebeveynleri ile birlikte yaşayan çiftler, temel ilişki sorunlarını birlikte çözmeye teşvik edilir. 

İlişki Koçu ve Çift Terapisi Aynı Şey mi? 

Belirli benzerlikler gösterseler de aslında çalışma sistemleri birbirinden farklıdır. Bir ilişki koçu, sadece evli çiftlere değil aynı zamanda bekarlara, flört eden çiftlere ve birlikte bir hayatı paylaşanlara da destek olur. Çift terapisi ise çiftler arasındaki problemlerin çözümüne, aile içi çatışmalara ya da sevginin daim kılınmasına odaklanır. 

Çift terapisi, öncelikle evlilik sorunlarını iyileştirmek için işe koyulur. Daha sonra da her bir aile üyesini ilgilendiren tüm sorunları merkeze alır ve çözmeye çalışır. Burada amaç ilişkinin her ne olursa olsun devam etmesi değil sağlıklı ise devam etmesidir. Eğer taraflar için bitmesi daha uygunsa en sağlıklı şekilde bitirilmesi sağlanır. 

Bununla birlikte henüz fark edemediğin ya da kendini hazır hissetmediğin duygu durumların dışa çıkması da ilişki koçluğu sürecinde uzman tarafından sağlanan bir faydadır. Örneğin, taraflardan biri çocuk isterken diğeri çekimser ya da isteksiz davranıyor olabilir. Her iki bireyinde, duygu ve düşüncelerinin derinine inerek birbirlerini anlamaları sağlanır ve ortak bir paydada buluşmaları hedeflenir. Özetle çift terapisi, beraberliğinde seni uzaklaştıran tüm etkenleri fark etmeni ve bilinçli bir farkındalıkla çözüme kavuşturmanı desteklemek için vardır. 

Gördüğün gibi temelde ilişki koçluğu ve çift terapisi birbirinden farklı amaçlara hizmet eder. 

Online İlişki Koçu ile Psikolog Hizmeti 

İlişki koçu, danışanların iletişim ve problem çözme yeteneklerine odaklanır. Böylece anlaşmazlıktan ve yanlış anlaşılmalardan kaynaklanan sorunları çözmeyi amaçlarlar. Online ilişki koçu, yüz yüze gerçekleşen terapilerden farksızdır. Günün sonunda ilişki koçluğu hizmetinden aynı verimi alırsın hatta daha verimli olabilir. Trafikte beklemeden, bekleme salonlarında dakikaları saymadan ve gidecek zaman derdine düşmeden bir tıkla evinde bu hizmetten yararlanabilirsin. 

Üstelik çalışmak istediğin uzmanı kendin seçebilirsin. Sana ve ilişkine özel bireysel tedavi yöntemleri ile de istediğin mutlu birlikteliğe en kısa zamanda erişebilirsin. 

Neden İlişki Koçuna İhtiyacım Var? 

Evlilik terapisti öncelikle evlilikteki sorunlara odaklanırken ilişki koçu kendilerini ve isteklerini keşfetmek isteyenlere rehberlik edip daha uzun soluklu birliktelikler kurmalarına yardımcı olur. 

  • Karşı cinse karşı çekingen davranıyorsan 

  • Buluşmalarında özgüvenini kaybediyorsan 

  • Artık hayatımda biri olsun ama nerden ve nasıl başlayacağımı bilemiyorum diyorsan 

  • Aşk hayatında tutku eksikse 

  • İlişkini güçlendirmek istiyor ama nereden başlayacağını bilmiyorsan 

  • İlişkini bitirmek istiyorsun fakat nasıl olacak bilmiyorsan 

  • Eski birlikteliklerinden rahatsızsan ya da eski sevgilini unutmak istiyorsan 

  • İlişkin iyi gidiyor fakat biraz heyecan katmak istiyorsan 

  • Eski bir birlikteliğinde istismara uğradıysan ve bu travmatik deneyimden yeni ilişkiye başlamadan evvel kurtulmak istiyorsan 

  • Partnerin için en iyisi olmak ve mükemmel bir ilişki deneyimi yaşamak ve yaşatmak istiyorsan! 

Kimler İlişki Koçuna Gitmeli? 

Bir ilişki koçu ile çalışmaya karar verdiysen öncelikle bir rehber ile çalıştığında hayatına neler değişir onlara bakalım. 

Bazen her şey olduğu yerde sayıyormuş gibi görünür ve bu durağanlık bizi boğar. İçimizde olanları tanımlayamayız da öylece kalır her şey. İşte böyle zamanlarda, ilişki koçu öncelikle kendi duygu ve düşüncelerini anlamanı ve ifade etmeni kolaylaştırır. 

Sonrasında ise hayatındaki dengeleri sağlamak için çalışır. Bunun en önemli yolu ise net ve açık bir şekilde, elbette karşı tarafa saygımızı kaybetmeden, kendimizi ifade etmektir. Eğer kendini en iyi şekilde nasıl anlatacağını bilmiyorsan, ilişki koçu seni destekler. 

Sosyal yaşamında ve ilişkinde kendi kırmızı çizgilerini belirlemene neden olur. Sanıyoruz ki hepimizin en çok hata yaptığı konulardan birisi ya çok taviz vermek ya da nerede hayır diyeceğimizi bilememek. Bunlar da önce kendimizi sonra da ilişkimizi içten içe yıpratır. Bir ilişki koçu, bizim için önemli olan sınırları ve bunları nasıl koruyacağımızı öğrenmemize yardımcı olur. 

Bu üç temel noktada ve iletişim becerilerinde yetersiz kalıyorsan hemen bir ilişki koçu ile çalışmaya başlamalısın. 

Evliliğim/İlişkim Kurtulabilir mi? 

Neden kurtarılmasın ki! 

Evlilik danışmanı ile ilişki koçu elbette ki farklıdır. Ancak, temelde hem ilişki koçluğu hem de evlilik danışmanlığı kişinin iletişim problemlerine ve davranışlarına odaklanır. Davranışlarımızı etkileyen duygu ve düşüncelerimizdir böylelikle onlar üzerine de çalışmış oluruz. 

Sen iyileşmeye kendinden başladığında zamanla eşin de sana karşı sınırlarını yumuşatacak ve orta yolu bulmaya çalışacaktır. Diyelim ki beklediğin gibi olmadı ve eşin hala aynı düşüncede, o halde ilişki koçluğu görevini üstlenen terapistinle konuşarak seanslara birlikte katılman en sağlıklısı olacaktır. 

Bundan sonraki sürecin yöneticimi ise ilişki koçu tarafından sürdürülür çünkü her ilişkinin dinamiği ve ihtiyaçları farklıdır. Sana özel ilişki koçluğu hizmetinden yararlanarak kendi ritminin ne olduğunu bulabilirsin. 

Her şeyi denedim ama olmuyor acaba yaşadığımız toksik bir ilişki mi? Belki de! Bu sorunun cevabı seanslarında ve uzmanının gözlemlerinde saklı. 

Çiftlere Özel Terapi 

Hem çiftlere hem de bekârlara hizmet vermektedir. Danışanlar çift de olsa yalnızca tek bir birey de olsa verilecek hizmet tamamen özel olacaktır. 

Ancak hala merak ediyor olabilirsin, ilişki koçu birlikteliğin için senin yapamadığın neyi yapıyor olabilir?   

Bekârlar için ne yapar? 

  • İyi bir birliktelik için hazır mısın anlamanı sağlar 

  • Birlikte olduğun kişinin sana duyduğu ilginin artmasını kolaylaştırır 

  • Hissettiğin kızgınlık ya da hayal kırıklığı hissinden kurtulmana yardımcı olur 

  • İlişki koçluğu sayesinde karşı cins hakkında daha fazlasını öğrenir ve daha flörtöz ilişkiler yaşamaya başlama olanağın artar. 

Çiftler için ne yapar? 

  • İlişki koçluğu ile hali hazırda olan ilişkini iyileştirmeye ve onu daha eğlenceli hale getirmeye hazır mısın? 

  • Evliliğini kurtarmaya var mısın? 

  • Şu eski sevgilini artık unutmaya ne dersin? 

  • Hayatındaki boşluğu doldurmak için bir ilişki yapmayı mı düşünüyorsun? 

  • Evliliğini bir sonraki aşamaya taşımaya hazır mısın? 

Çiftleri yukarıdaki soruları yanıtlamaya hazırlar ve onların belirlediği hedef doğrultusunda rehberlik eder. 

İlişki Koçunun Faydaları 

İlişkini daha etkili ve verimli hale getirmek için başvurulabilecek hizmetlerden biridir. Fakat merak ettiğin bir başka soru, faydaları neler olabilir? 

İşte için cevabı: 

  • Kendini en derinden anlamana yardımcı olur 

  • Altta yatan olumsuzlukları belirler 

  • Derinlerde yatan hayal kırıklıklarını çözmeye yardımcı olur 

  • Çiftler arasındaki iletişimin gelişmesini sağlar 

  • Çiftler arasındaki yakınlığın derinleşmesine yardımcı olur 

  • Tüm bunların yanı sıra, partnerini daha iyi anlamanı sağlar 

Çoğu zaman birbirini anlayamama, çiftler arasında ilişki sorunlarına neden olabilir. Bir ilişki koçu çiftlerin birbirlerinin daha iyi anlamalarına yardımcı olmak görevini üstlenir. 

Seansları aldıktan sonra, artık bir çift olarak daha iyi bir anlayışa sahip olduğunu ve partnerinin işaretlerini, beden dilini veya görüşlerini daha iyi anlayabildiğini fark eder ve engelleri ortadan kaldırırsın. 

Olumsuz engeller, özellikle psikolojik olanlar bir ilişkiye zarar verebilir. Bu tür engeller genellikle ilişkileri durgunlaştırır. Öte yandan, olumsuz psikolojik engeller çoğu zaman bekâr bireylerin anlamlı ilişkilere girmesini engelleyebilir. Böyle durumlarda ilişki koçu, olumsuz engellerden kurtulmana yardımcı olabilir ve daha iyi bir ilişki sürdürmek için ilerlemeni teşvik ederken sorunlarla nasıl başa çıkılacağı konusunda sana daha fazla seçenek sunar. 

İlişki koçu hizmeti almak, daha anlayışlı olmana yardımcı olabilir. Sonuç olarak, gelecekteki sorunları nasıl belirleyeceğin ve bu sorunları çözmek için nasıl çalışacağın konusunda daha fazla bilgi sahibi olmanı kolaylaştırır. 

Sıkça Sorulan Sorular 

Kimler ilişki koçu olabilir? 

Bir ilişki koçu olmak için kesinlikle alanında uzman psikolojik danışmanlar ve eğitmenlerden eğitim almalısın. Bu eğitime katılmak için herhangi bir üniversitenin ilgili bölümünden mezun olmana gerek yoktur. Yani, mühendislik mezunu biri de yeterli profesyonel eğitimi aldıktan sonra ilişki koçu unvanını alabilirsin. 

Aşk koçu ne demek? 

Çiftlerin ya da mutlu bir aşkı arayan bekârların aşk, evlilik, flört ve cinsellik konularındaki bilgisinin artmasını sağlayan kişidir. Yaşanan sorunlarının ve bu konuda yaşadıkları zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmayı amaçlar. 

Gelin koçluğu nedir? 

Evlilik sürecindeki bir genç kadına, nişan, kına gecesi, düğün gibi tüm adımlarda rehberlik eden kişidir. Düğün ile ilgili hedefleri belirmede ve buna en iyi şekilde ulaşmada etkin bir rol oynar. 

Kendine koçluk nedir? 

Bireyin kendini keşfetmesiyle başlayan süreçtir. Kişi kendi içine döndükçe zayıf yanlarını iyileştirir, güçlü yanlarını destekler. Böyle karşılaşabileceği tüm zorlu anlarda hayat dengesini en iyi şekilde sağlayabilir. Aslında, bireyin kendi kendinin rehberi olması hali diyebiliriz. 

Duygu koçu nedir? 

Yaşadığımız farklı duyguların nasıl ortaya çıktığını anlamamız için verilen bir hizmettir. Bu duygular nasıl, neden ve ne şekillerde ortaya çıktı? Biz bunları en iyi şekilde yönetmek için neler yapmalıyız? Bastırmadan, göz ardı etmeden, hissettiğimiz gibi yaşayarak nasıl iyileşiriz? Bu sorunların cevaplarını bulduğumuz bir hizmet şeklidir. 

 

 Kaynakça 

What Does a Relationship Coach Do For Relationships?, Fred Phillips 

What Is a Relationship Coach? How to Know if You Need One, Rachael Pace 

How To Become A Relationship Coach (And Help Couples Succeed), Coaching Foundation 

Paylaş
Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin LinkedIn Terappin Youtube Kanalı

BLOG

Önerilen Diğer İçerikler

Terappin'de İlk Seansın BASLA15 koduyla %15 İndirimli

Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.

Terapi Yolculuğuna Başla