Yazan: Terappin | 21 Haziran 2022 tarihinde yayınlandı. 16 Ocak 2023 tarihinde güncellendi.
*Depresyon ve anksiyete: ortak noktaları, tedavi süreçleri
*Depresyon ve anksiyete belirtileri
*Kendinize sormanız gereken sorular
Depresyon ve anksiyete, büyük çoğunlukla birbirinden farklı görünebilir.
Depresyonun ana belirtileri genellikle geçmek bilmeyen üzgün umutsuz duygu halidir. Anksiyetenin ana belirtileri ise endişe, korku ve gerginliğin ağır hislerdir.
Ancak bu durumlar önemli ortak belirtiler de göstermektedir. Örneğin, anksiyete genelde sinirlilik hissettirir ve depresyonun da kimi zaman üzgünlükten ziyade sinirlilik baskın olan duygular barındırdığı görülebilir.
Bu durumlar kişiden kişiye farklı görülebileceğinden dolayı her zaman bu belirtilerin anlamlarını bilemeyebilirsiniz.
Ayrıca, depresyon ve anksiyeteyi aynı anda yaşamak da mümkündür. 2015 yılında yapılan bir araştırma, hastaların %41’inin 12 ay içinde aynı anda hem majör depresyon hem de anksiyete geçirdiğini kanıtlamıştır.
Depresyon ve anksiyete arasındaki en belirgin ortak nokta nedir? İkisi de psikolog yardımıyla tedavi edilebilir! Psikoterapiyle tedavi en yaygın tedavi yöntemlerinden biridir ve hastanın hayat kalitesi artabilir. Günlük yaşamda ortaya çıkan hastalık kaynaklı olumsuzluklar ortadan daha kolay kalkabilir.
Depresyon ve anksiyete hem ortak noktaları hem de farklılıkları olan iki psikolojik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkların tedavisine başlanmak için önce doğru teşhisin konulması gerekmektedir. Doğru tanının konulmasında da en büyük yardımcı, rahatsızlıkların belirtilerinin doğru bilinmesidir. Sizler için hem anksiyetenin hem de depresyonun belirtilerini ayrı ayrı inceledik. Üstelik ardından, depresyon ve anksiyetenin ortak belirtilerini listeledik.
Şimdi inceleyelim...
Depresyon
Zaman zaman üzgün, umutsuz ya da morali bozuk hissetmek gayet doğaldır. Özellikle zor veya acı verici durumlarda daha da doğaldır.
Ancak eğer üzgün ya da boşlukta hissetmek hissi 2 haftadan fazla sürerse depresyon belirtisi olabilmektedir. Özellikle bu süre içerisinde etrafınızda gerçekleşen pozitif şeyler bile duygu durumunuzda olumlu bir etki yaratmıyorsa, alarmda hissetmenin vakti gelmiş olabilir.
Moral bozukluğu, üzgünlük ve umutsuzluk dışında, depresyon belirtileri aşağıdaki durumları da içerebilir:
Anksiyete
Çoğu insan kimi zaman anksiyete --endişe ve kaygı hissi—hisseder. Anksiyete, strese verilen karşılıktır. Yani, aşağıdakilerden sonra genelde anksiyete hissetmeniz normaldir:
Ancak eğer birçok ay uzun süreli, ısrarlı ve aşırı derecede anksiyete yaşıyorsanız, Yaygın Anskiyete Bozukluğunuz ya da anksiyete bozukluğunuz olabilir.
Anksiyete bozuklukları beklenmedik yaşam olaylarında önce hissedilen endişenin ötesinde bir durumdur. Korkularınız daha gündelik durum etrafında şekillenebilir. Örneğin, sağlığınız, ilişkileriniz ya da okul veya işteki performansınız gibi. Bu endişeler, sonunda günlük hayatınızı olumsuz etkileyen süregelen korku ve endişeleri harekete geçirebilir.
Süregelen anksiyetenin ana belirtileri aşağıdaki gibidir:
Depresyon ve Anksiyete Örtüşen Belirtileri
Depresyon ve anksiyete yaşayan herkesin aynı belirtileri yaşamayacağını göz önünde bulundursak da bu iki rahatsızlığın örtüşen belirtilerinin olduğunu belirtmeliyiz.
İki rahatsızlıkta da görülebilecek belirtiler şunlardır:
Aynı konu üzerinde düşünüp durma da ayrıca iki durumda da görülebilir. Sürekli düşünülen üzücü, karamsar ya da karanlık düşünceleri düşünmek istemeseniz de bunlardan kurtulamıyor olabilirsiniz.
Anksiyeteyle kendinizi aşağıdaki durumlarda bulabilirsiniz:
Depresyonla kendinizi aşağıdaki durumlarda bulabilirsiniz:
Yukarıdaki başlıklarda da belirtildiği gibi, özellikle belirli durumlarda zaman zaman moral bozukluğu, üzgünlük, stres ya da endişe hissetmek son derece doğaldır.
Kendinizi en iyi kendiniz bilirsiniz. Bu nedenle eğer tuhaf, tanıdık olmayan rahatsız edici hislere kapılır, enerjiniz ve motivasyonunuzda değişiklikler olur ya da farklı belirtileriniz olursa bir profesyonele başvurmaktan asla zarar gelmez.
Depresyon ve anksiyete için olan kendi kendine test seçeneklerinin yeterince iyi sonuç verip vermediğini merak ediyor olabilirsiniz. Kimi bireyler bu testlerin iyi bir başlangıç olduğunu düşünürler. Kendinize sorular sorarak başlayabilirsiniz. Bu sorular şunlar olabilir:
Yukarıdaki soruların birçoğuna “evet” cevabını veriyorsanız bir terapiste görünmek isteyebilirsiniz.
Eğer belirtiler aşağıdaki gibi seyir ediyorsa bir profesyonele danışmak en doğru seçenek olacaktır:
Belirtilerinizi keşfedip bunlardan bahsederek depresyon, anksiyete ya da tamamen farklı bir rahatsızlık için terapiyle destek alabilirsiniz.
Depresyon ve anksiyete ortak birtakım belirti ve özelliklere sahip olan bozukluklardır ancak tedavisi mümkündür. Ayrıca tedavi edilmezse bireyin hayatında önemli ve büyük olumsuz etkileri olabilir.
Terappin'in uzman klinik psikologları ile daha huzurlu bir hayata ulaşabileceğin terapi yolculuğuna ilk adımı at.